返回列表 發帖
你第一次咋?
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

你是否遲到的最後3位?
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

回復  發達鳥

Welcome, 邊隻雀係你架?
sonicwai 發表於 2016-8-20 12:37

佢從來唔帶雀出黎~所以叫發達鳥~怕俾人見~

現在冇頭象真係好難認~

回復  風中飛鸚

因為我剛去了旅行所以遲了回覆. Sorry呀!
由於我家的雞尾快將生蛋所以今次無帶出聚會. ...
發達鳥 發表於 2016-8-24 01:38

D蛋孵得出嗎?

回復  風中飛鸚

六年來一共生了225隻白蛋了.  我好戥寶寶佢咁辛苦只想佢唔好再生了.
發達鳥 發表於 2016-8-24 15:18

去買粒假蛋俾佢孵~可以去魚街~買白色石春~搵幾粒同佢D蛋大細差不多~由得佢孵~就唔會生蛋~
但要留意~有D雀因為太有母性~會食少左野甚至唔食野~

回復  sonicwai
因我只飬一隻鸚鵡而多年來所生的蛋是全是白蛋是沒有受精的.  

*因家中成員有氣管 ...
發達鳥 發表於 2016-8-24 14:04

你家中成員氣管毛病~與鸚鵡無關~

回復  風中飛鸚

請教一下, 無受精既鸚蛋可唔可以好似鵪春蛋咁食?
(我唔係想食, 不過唸住既然生左係咪 ...
sonicwai 發表於 2016-8-25 15:48

絕對食得~(有冇受精都得)唔會有害~只是一般主人都唔會食受精蛋~

回復  風中飛鸚
其實差不多平均每月都生蛋所以隻傻雞經已是全年都在孵蛋的. 烏籠內是長期都有蛋的. 每當有 ...
發達鳥 發表於 2016-8-26 00:34

真蛋孵左一段時間就有菌~當然唔好俾佢孵真蛋~母鳥會死~

回復  scylam
鸚鵡樹D師兄教路俾墨魚骨佢咬及把蛋殼磨粉混在糧中給隻雞尾補鈣.
發達鳥 發表於 2016-8-26 00:40

係可以~食一噸左右~

回復  風中飛鸚

因為他長期喉嚨唔舒服及咳嗽所以睇了很多醫生. 除了食過很多藥, 照了多次肺又做過不同吹 ...
發達鳥 發表於 2016-8-26 00:19

敏感是動物口水內的蛋白質令人中招~鸚鵡口水極其少~

回復  sonicwai
初期我老公曾經試過食佢話有少少腥. 後來D蛋長期俾隻傻雞孵所以唔會食.
發達鳥 發表於 2016-8-26 00:49

係要加入雞蛋架傻瓜~唔好單食雞尾蛋~

回復 38# sonicwai
我又可以見到你~

下次幾時要問安安~好似4月有柏麗灣~