返回列表 發帖
睇醫生就係咁~~
抗生素有好多種~只有信醫生~你隻雀情形~好明顯係份量錯左~可能醫生預你滴入水兜中~你就直入鸚鵡~所以強烈濃縮的藥份~令隻雀有咁反應~等於你一次食9排必理痛~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

睇醫生就係咁~~
抗生素有好多種~只有信醫生~你隻雀情形~好明顯係份量錯左~可能醫生預你滴入水兜中~你就直入 ...
風中飛鸚 發表於 2016-8-31 10:17

姑娘叫我每次0.58ml, 一日兩次用針筒餵落口,第一次食完佢好似好累咁,之後精神番,
我唔餵了,等覆診睇下有咩方法先, 其實有懷疑係咪我隻雀唔鐘意d味特登lur番出黎咁,總之嚇死人

其實我想應該同香港脚差不多,一樣要內外服藥,才可杜絕。我隻仔上次自己玩都跌到嘴流血,又吾食野,奶又吾飲。所以米去睇医生,医生開左3支抗生素,有一支食8日。我日日逼佢食,食完吾理佢吐吾吐,医生话佢飲少少已叫吸收,件衰仔都驚我喂藥架,要鬥法。係有麻醉止痛成份,我仔好d就自己食,但始終吾肯飲營養奶,營養奶不妨飲多d,至好毛色。

又係呢個女獸醫,完全冇料到!5年前睇過我想xyz佢,唔識睇雀。

其實我想應該同香港脚差不多,一樣要內外服藥,才可杜絕。我隻仔上次自己玩都跌到嘴流血,又吾食野, ...
dorisywy 發表於 2016-8-31 10:37

我唔敢逼佢喇,佢嘔果陣個樣好辛苦,唯有睇下覆診醫生點講

又係呢個女獸醫,完全冇料到!5年前睇過我想xyz佢,唔識睇雀。
ngwaikeung 發表於 2016-8-31 10:47

我估佢冇養開雀既,不過睇得出佢有心既,唔似有d醫生當d動物係物件
識唔識醫就暫時未見到效果,不過滴左藥雀d毛有番d光澤就真既, 師兄之前隻雀咩事?

同人香港腳冇分別,內外都要服才有效。我仔自己玩到跌嘴流血,又吾肯食野。医生開左3次抗生素,有支食8日。佢都吾中意食,食第一次吾知,第二次知係藥同你鬥吾食吐,医生話喂藥吾洗理佢吐吾吐,吸收少少已好好。我都好辛苦喂,但佢食左藥,有麻醉止痛後食瓜子,佢吾食医生d營養奶。其實食多d,毛色靚d。我都用營養奶喂大隻LB,毛色正,又肥d,大隻d。好似d B食完s26變大隻仔一樣。

同人香港腳冇分別,內外都要服才有效。我仔自己玩到跌嘴流血,又吾肯食野。医生開左3次抗生素,有支食 ...
dorisywy 發表於 2016-8-31 13:11

師姐用針筒餵? 營養奶係咪吸蜜都食得? 冇餵過佢食奶,佢本身D濕糧已經好似奶 而會食唔同既蔬果,以為已經好夠TIM, 咁睇黎我應該繼續餵... 不過佢一比人捉起就會咬人,之後又話驚驚咁

佢未必肯食~你唔好買咁多~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

我係用針筒喂藥,我仔食完藥都會攰下,人食完感冒藥都要抖下先可內部打杖。我見佢食完藥冇抽筋震已叫好。以前LB有事,帶去見過鬼佬獸醫,返來一服藥就抽筋死。你見到仲心痛!當然冇再睇。片次去元朗我都係博下,但見女医医完個衰仔又好番,冇埋以前d病,例如:fing頭等,身體又好左,米介紹下你去睇下,吾洗去咁遠啫。医生俾你d營養粉,ok架,佢肯食就冇謂浪費,睇一睇千幾吾平,隻雀一病貴過人。所以平時要好留意下佢身體。我強調食完要佢俾手抹,我吾想佢有皮膚病。

主席講得岩架,d野夠食就得,吾洗買咁多其他補充物,一吾岩用又放係度浪費。

佢未必肯食~你唔好買咁多~
風中飛鸚 發表於 2016-9-1 10:27

咁我唔買LA,佢平時已經日日有唔同既菜同生果食

我係用針筒喂藥,我仔食完藥都會攰下,人食完感冒藥都要抖下先可內部打杖。我見佢食完藥冇抽筋震已叫 ...
dorisywy 發表於 2016-9-1 11:05

師姐,我琴晚餵佢食0.3ml(本身醫生叫餵0.58ml)溝多d蜜糖比佢,食完冇事,不過食得太多蜜糖都好似唔係咁好,溝得少佢又會想嘔, 原來食藥會大獲到抽根死咁我都係唔餵住喇,覆診睇下有冇得轉藥

係驚雀遲d冬天未搞好d毛,抵抗力會差,到時先病就大劑好多,希望快快好番

我係用針筒喂藥,我仔食完藥都會攰下,人食完感冒藥都要抖下先可內部打杖。我見佢食完藥冇抽筋震已叫 ...
dorisywy 發表於 2016-9-1 11:05

營養粉溝完落d糧到個衰仔會走去同我吐番d出黎,不過唔理啦照溝去比佢食少少都好

我冇落任何添加~

師姐,我琴晚餵佢食0.3ml(本身醫生叫餵0.58ml)溝多d蜜糖比佢,食完冇事,不過食得太多蜜糖都好似唔係 ...
bunbun1205 發表於 2016-9-1 14:29

回復基本步,其實你的雀系咪情況咁差?需要食抗生素?主人要有智慧去分辨。否則有可能越搞越差,最後連命仔都冇。需知藥物三分毒呢個道理。到時候搞好一樣又來第二樣 (腸胃益菌死去,傷了肝臟,腎臟等等)

純粹個人意見,這些小事不要介懷或睇醫生。平日有足夠糧食及水果已經好夠。佢自己會康復。

我自已有著類似的事情,最後灰鸚死去。後悔莫及。苦口婆心,系希望傷心事不要重演。主人要自己定奪,你的決定,主宰它的一切,包括生死

我隻仔係灰鹦,你隻係吸蜜,藥有苦味即同你吾食啦!休佢啦!吾好夾硬來,食過就算。医生俾你滴毛照滴,估吾到又一隻介奶粉雀,其實d營養粉有好重生果味,又好消化,我同你個仔都吾識

回復基本步,其實你的雀系咪情況咁差?需要食抗生素?主人要有智慧去分辨。否則有可能越搞越差,最後連 ...
scylam 發表於 2016-9-2 11:08

貝佢d毛蛀多左,由以為背隻到而家肚都開始有,同埋好痕咁就唔忍心唔帶佢睇,同埋一開始懷疑佢有失以為有得杜左佢就一了百了,又驚佢冬天會唔會情況嚴重左仲大獲,我老豆都叫我唔洗睇,但我又唔放心,黎緊再覆診睇下有冇其他辦法吧,thx師兄!

我隻仔係灰鹦,你隻係吸蜜,藥有苦味即同你吾食啦!休佢啦!吾好夾硬來,食過就算。医生俾你滴 ...
dorisywy 發表於 2016-9-2 12:01

唔比佢食了我都驚佢嘔可能係對藥敏感,所以淨係加d營養粉就算,星期日覆完診再同大家報告啦∼thx師姐!

我冇落任何添加~
風中飛鸚 發表於 2016-9-2 10:08

真好