返回列表 發帖

[有圖] [求助!!!!]我隻吸蜜背部羽毛,係咪有「失」

最近吸蜜背部羽毛有似比蟲蛀左咁,有冇c兄試過有咁既情況卅知道係咩事
因為佢由細個開始都有好頻密去r毛既小動作,所以又唔覺得佢特別痕,而且都仲係好生猛成日要出黎玩同咬人,跳舞
幾個月之前去雀街買過支比佢沖涼用既藥水,用左都冇好轉
屋企人每格一日都會帶佢去落街曬太陽
唔知有咩方法好番呢,定係應該要帶佢睇醫生?

相片睇好正常~可能我老花
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

回復 2# 風中飛鸚

師兄多謝你回覆! 吸蜜背度每條毛既尖端都好似蛀左咁爛爛地, (可能要放大張相先睇到)
但佢個肚,頸同頭既毛就好正常,佢以前D毛好令,而家都變到啞色咁 唔知有冇師兄可以指教下

快d帶雀去睇医生啦!仲研究,等甩毛時想救都難,仲拖。

回復 4# dorisywy

多謝師姐回覆,會帶他去睇醫生,只係想睇下有冇師兄姐有經驗嘗試處理

1如果有蚤~全身都會有~唔會只在背部~
2晒多D太陽~絕對有幫助~
3唔理有冇蚤~杜一次又冇所謂~你可以杜完之後~放隻雀在一張白紙上~就清楚見到D蚤跌落張紙~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

回復 6# 風中飛鸚

謝謝師兄! 請問係咪自己杜?屋企人琴日係雀街買左支補充免疫力既劑加落佢D水到, 我打算過兩日放假帶佢地大圍,請問有冇話要睇邊位醫生?見到評語好壞參半,荃灣果間楊醫生又已經唔收新症,請指教!!!

補充免疫力既劑加落佢D水到有冇效我唔敢講~但忘記洗乾淨個兜~令水變壞~直接令鸚鵡飲用壞水就有可能~

補充免疫力既劑加落佢D水到有冇效我唔敢講~但忘記洗乾淨個兜~令水變壞~直接令鸚鵡飲用壞水就有可能~
風中飛鸚 發表於 2016-8-25 10:11

日日都有洗架,師兄有冇朋友帶過雀去荃灣肥鬼佬到睇? 因為大圍果邊星期6日冇DR TIGER唔診症,諗住近D去荃灣(我住天水圍)

你住天水圍,帶佢去元朗豐年路煌府酒樓後對面,有間珍禽異獸診所,得一間,問下人易揾。24779990登記,叫城市寵物診所。獸醫係港人,都ok

唔該晒c姐!岩岩打左去約!唔洗出到荃灣咁遠

報告+求助
星期日帶左雀左睇元朗珍禽,醫生話可能D蟎搞到佢D毛咁,開左營養粉同抗生素(液體)比佢飽肚食
第一日餵抗生素都冇問題,係溝左小小蜜糖比佢食,佢都肯食,食完好累咁過一陣藥力過左又生猛番
第二日同樣咁餵,食左兩啖已唔想食,係到發呆,之後係咁條頸CHOK CHOK下咁反初嘔番晒D藥出黎,嚇死我地
嘔完之後又好生猛搵人玩, 今朝屋企人餵藥又再係咁,

而家已停餵藥,琴晚打去獸醫到問姑娘叫我唔好餵住觀察下先,本身約左星期日覆診,
係咪佢地唔鐘意陣味會特登反初番出黎?因為雀好活躍吐番D野出黎後完全唔似病

報告+求助
星期日帶左雀左睇元朗珍禽,醫生話可能D蟎搞到佢D毛咁,開左營養粉同抗生素(液體)比佢飽肚食 ...
bunbun1205 發表於 2016-8-30 12:46

首先,利益申報,本人不是獸醫,冇權挑戰醫生,但系有以下疑惑:

如果醫生已經証實或懷疑蚤或者蹣咬毛,食抗生素目的為何?是否濫用藥物?主人要追問原因. 以我有限的醫藥常識,抗生素系對付細菌性感染,並非寄生蟲•••可能我唔識嘢都唔定。但主人應小心為妙。總之,唔清楚唔好餵。

呢間嘢~唉!

我都有帶過隻雀去依間睇,佢都有食抗生素冇事。但医生都有話如隻雀有吾好反應都要停服,你做得岩打去問姑娘,因佢地話雀食少少藥已好大反應,所以先要医生較劑量。人食藥有時都有敏感同嘔,雀都係吾知對那隻抗生素有反應,好采依家你隻雀冇事,食住奶睇下情況,我隻仔好怕提子味,我用提子味感冒水佢地專登嘔出來,但俾另一隻蜜糖味,件衰野開多多都飲哂,你話呢!但你又吾好勉強佢食番,医生俾你多數食3日療程,佢都食左2日啦,已好好。

重點系,如果醫生懷疑蟎蟲或蚤咬毛,點解又開抗生素比隻雀食?

佢有冇同雀磅重?抗生素計重量決定開藥份量,而且有蚤都係用殺蚤藥!

首先,利益申報,本人不是獸醫,冇權挑戰醫生,但系有以下疑惑:

如果醫生已經証實或懷疑蚤或者蹣咬 ...
scylam 發表於 2016-8-30 19:03

當時獸醫幫雀滴左藥水,到埋單果陣先由姑娘講話要食抗生素,醫生冇話食藥係FOR咩用途,咁我當時又冇質疑佢,而家真係唔敢餵了,我隻雀見到個"DOU"都驚左

我都有帶過隻雀去依間睇,佢都有食抗生素冇事。但医生都有話如隻雀有吾好反應都要停服,你做得岩打去 ...
dorisywy 發表於 2016-8-30 19:31

師姐隻雀食抗生素係毛有事定咩?都係好後生果個女醫生? 因為我都係溝蜜糖比佢,第一餐同我飲晒,估唔到第二日食兩啖已經嘔番出黎,而家停左唔餵LA,過幾日番去覆診睇下有冇得轉其他藥定點LA

我都有帶過隻雀去依間睇,佢都有食抗生素冇事。但医生都有話如隻雀有吾好反應都要停服,你做得岩打去 ...
dorisywy 發表於 2016-8-30 19:31

師姐隻雀食抗生素係毛有事定咩?都係好後生果個女醫生? 因為我都係溝蜜糖比佢,第一餐同我飲晒,估唔到第二日食兩啖已經嘔番出黎,而家停左唔餵LA,過幾日番去覆診睇下有冇得轉其他藥定點LA

醫生開左6日每日兩次比佢 加埋食左兩次到LA

回復 13# scylam

有磅重呀,其實蚤同螨同唔同?定都係蚤既一種?因為上網睇有蚤可以杜左佢,但冇乜資料講點樣處理蟎,好彩而家雀仲好生猛