返回列表 發帖

[ 轉貼 ] 中華鱘又死一條 ~~~

http://www.cns.hk:89/ga/shwx/news/2008/12-12/1485263.shtml

中新網12月12日電 據香港中通社報道,香港海洋公園繼有一條中華鱘被海狼咬死後,再有一條中華鱘證實在上周死亡,死因有待進一步調查,令中央政府贈送香港的這一國寶級生物只剩下八條。

海洋公園的中華鱘館原本九條中華鱘,隨著其中一條上星期病死,另外兩條則出現相似感染徵狀已暫時搬走,現只餘下六條繼續在館內供市民觀賞。

海洋公園方面稱,這條中華鱘死因未明,但不是受襲致死,其具體死亡原因將由專家調查。目前,其餘八條中華鱘健康狀況良好。

海洋公園表示,中華鱘館會如常開放,並會按正常程式每日派人清洗魚缸。

消息指,海洋公園的代表下星期會前往北京,與專家開會,分析中華鱘的死因。而內地的專家辦妥出入境手續後,也會到香港了解事件。

海洋公園的中華鱘是中央政府在今年六月贈送的,開始共五條,象徵奧運五環,但不幸的是有一條中華鱘不久遭同池的海狼咬死。此後,中央另贈送五條中華鱘,以便趕上在奧運期間讓遊客觀賞,海洋公園也辟出“中華鱘館”,將中華鱘單獨飼養。暫時未知上星期死亡的中華鱘是屬於哪一批。

中華鱘是中國特產的珍貴魚類,屬中國國家一級保護動物,與大熊貓一樣具有重要的學術研究價值,是研究魚類和脊椎動物進化的活化石,而且還具有重要的經濟價值,與生活在同一水域的白鱘並稱為中國的“水中國寶”。(記者木杉)
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

mayyan100@hotmail.com

"我管養8隻鸚鵡,各有所長,全是我的寵兒;她們共享我和妹妹的誓盟,真心與共,不離不棄,誓與長相伴,,

係咪又要中央送多條過嚟丫 ...
都唔知點攪架
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

"我管養8隻鸚鵡,各有所長,全是我的寵兒;她們共享我和妹妹的誓盟,真心與共,不離不棄,誓與長相伴,,

嗯 .. 我都係搵日去 海洋公園 探吓 D 魚魚先 ..
容乜易 咩咩 晒架
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 yuki 於 2008-12-12 16:22 發表
嗯 .. 我都係搵日去 海洋公園 探吓 D 魚魚先 ..
容乜易 咩咩 晒架

我唔知幾時都會咩
咁你幾時黎探下我呢
By ccym

唔知死左既會唔會做標本呢?

原帖由 ccyorz 於 2008-12-12 16:37 發表

我唔知幾時都會咩
咁你幾時黎探下我呢
By ccym

耶 ~~~ 唔好講笑啦
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 哥哥 於 2008-12-12 16:49 發表

係....刀探我先啦..

有怪莫怪  細路仔唔識世界  
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 Louis 於 2008-12-12 16:49 發表
唔知死左既會唔會做標本呢?

應該唔會啦, 如果會 第一條 都做咗啦 !!

佢哋仲好意思 擺條魚出嚟,  督眼督鼻咩
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 哥哥 於 2008-12-12 16:49 發表

係....刀探我先啦..

哥哥你咁都要同我爭
唔好亂講野先得嫁
得閒我就黎探你 你唔好推我就得喇
By ccym

KathyTommy

窮在路邊無人問~~~~富在深山有遠親........

咁我唔客氣喇
咁....你可唔可以..留多個床位
ccy一定唔捨得走
By ccym

原帖由 yuki 於 2008-12-12 17:01 發表

應該唔會啦, 如果會 第一條 都做咗啦 !!

佢哋仲好意思 擺條魚出嚟,  督眼督鼻咩

可能
之前個d可能已經去左HKU做標本, 等死多幾條無位放, d標本就會俾人公開展覽. 見過HKU條鯨魚骨標本未呀?

見過張相, 是放在山上面的那個嗎 ??
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

唔知呀, 我見個時係廿年前, 有間房放滿唔同標本, 任人參觀架.