返回列表 發帖

轉貼~鸚鵡自殘原因多為精神影響

上次談過鸚鵡的可愛,不過養寵物和與人相處一樣,總有開心亦有不開心的一面。養鸚鵡最不開心的一面,相信是當鸚鵡患上了拔毛的習慣。

通常令鸚鵡拔毛的原因有感染了寄生蟲、營養不良、鸚鵡感到沉悶、壓力。其實鸚鵡自殘,很大原因是人類疏忽,亦反映牠們的智慧,鸚鵡是感性非常高的動物,要徹底治療牠拔毛陋習,除了經獸醫治療,就是真正愛心和耐性。

除了精神上影響,拔毛病還可能因為,皮層下的細菌、酶菌或蟎虫的感染。受了感染的鸚鵡,開始咬毛後,傷口多數會受影響痕癢難忍、從而養成拔毛陋習。所有傷口紅腫、流膿、水腫、潰爛等症狀,都是由發炎引致,局部炎症最常見是痕癢,亦引致拔毛。當你發現拔毛鸚鵡的傷口有一些看似頭皮的白色物體時,就是老死的蟎蟲屍體,治療蟎蟲多用外塗劑。

此外,改善食糧,放棄合成糧,增加雀鳥康(Avi-culture一種雀鳥專用益生菌specific avian probiotic)、治療期時多點讓鸚鵡陽光水浴、多抽時間陪伴牠,若有可能的話,購一隻同類與牠相伴,也會令牠開心些,有助康復。

By ccym

多謝 ccym媽媽 分享喔 !!
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

mayyan100@hotmail.com

原帖由 yuki 於 2009-2-28 00:34 發表

yuki任何時候都咁有禮
By ccym

原帖由 ccyorz 於 2009-2-28 00:35 發表

yuki任何時候都咁有禮
By ccym

耶 ~~~ ccym媽媽 .. 笑人哋既 ...
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

俾多篇咬毛資料大家參考:
http://www.harrisonsbirdfoods.com/featherpic.pdf
內容概括左好多可以引致拔毛既生理疾病及心理因素, 及建議治療方案.

仲有呢度有d有關雀鳥既醫學資訊:
http://www.harrisonsbirdfoods.com/examiners.html

原帖由 Louis 於 2009-2-28 00:39 發表
俾多篇咬毛資料大家參考:
http://www.harrisonsbirdfoods.com/featherpic.pdf
內容概括左好多可以引致拔毛既生理疾病及心理因素, 及建議治療方案.

見到關於鸚鵡既就想post出黎
最好野始終係Louis
By ccym

原帖由 ccyorz 於 2009-2-28 00:43 發表

見到關於鸚鵡既就想post出黎
最好野始終係Louis
By ccym

不過好多時d好野都係英文, 唔係人人識睇; 如果有人有興趣, 我可以 post d links 出黎, 大家自己可以去閱覽. 叫我翻譯就唔好喇, 太多文章喇.

"我管養8隻鸚鵡,各有所長,全是我的寵兒;她們共享我和妹妹的誓盟,真心與共,不離不棄,誓與長相伴,,

原帖由 哥哥 於 2009-2-28 00:51 發表

哥哥 你唔好搞笑
By ccym

原帖由 哥哥 於 2009-2-28 00:51 發表

要收番 哥哥版權費呀 ...
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 yuki 於 2009-2-28 00:54 發表

要收番 哥哥版權費呀 ...

要呀 要呀
佢講同你講 兩回事
By ccym

"我管養8隻鸚鵡,各有所長,全是我的寵兒;她們共享我和妹妹的誓盟,真心與共,不離不棄,誓與長相伴,,

原帖由 哥哥 於 2009-2-28 00:57 發表

那..比一蚊雞Ro

炆隻雞過我食 .. 好呀, 我最鐘意食雞架 ~~~
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 哥哥 於 2009-2-28 01:08 發表

一樣係讚你喎

我一向話哥哥醒
講咩都知
By ccym

原帖由 ccyorz 於 2009-2-28 01:09 發表

我一向話哥哥醒
講咩都知
By ccym

呵呵 ~~~ 唔醒點同我哋溝通到呢 !!
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 yuki 於 2009-2-28 01:05 發表

炆隻雞過我食 .. 好呀, 我最鐘意食雞架 ~~~

呀媽話傷風感冒唔好食雞
By ccym

以上文章提及可以引起拔毛症既原因:
• General malnutrition - 營養不良或者不均衡
• Deficiency of omega-3 fatty acid - 缺乏奧米加3脂肪酸
• Pain - 痛楚
• Osteoporosis - 骨質疏鬆症
• Atherosclerosis - 動脈硬化症
• Endocrine disorders - 內分泌失調
• Parasites - 寄生蟲病
• Hepatopathy (liver disease) - 肝病
• Granulomas - 息肉
• Ectopic eggs - 鳥蛋異位
• Egg-related peritonitis - 懷有鳥蛋引致的腹膜炎
• Boredom and other behavioral problems - 苦悶或者其他行為問題
• Excess salt in diet (e.g., cockatoos) - 進食過多鹽分
• Genetic (parents were feather pickers) - 父母遺傳(父或母有拔毛症)
• Lack of social interaction - 缺乏社交
• Nesting frustration - 築巢失敗
• Excessive hormones - 荷爾蒙分泌過多
• Improper wing clips - 錯誤修剪飛羽
• Cage mate aggression - 鳥伴欺負
• Uropygial gland impaction - 尾部羽毛油脂分泌腺閉塞
• Aspergillosis in feather follicles - 毛囊受麴菌(真菌)感染
• Giardiasis - 梨形蟲感染
• Thyroid disorders - 甲狀腺分泌失調
• Pancreatitis - 胰腺炎
• Malabsorption - 營養吸收不良
• Mycotoxins - 真菌毒素影響
• Food allergies (e.g., peanuts, sunflower seeds) - 食物敏感
• Dander from other birds - 其他品種雀鳥羽粉引致接觸性敏感
• Fear/panic following traumatic episode - 過度受驚或緊張引致的心理創傷

父母遺傳   
築巢失敗
By ccym