返回列表 發帖
我都想知道傷風感冒唔好食雞有咩科學根據或者中醫學角度既解釋....

原帖由 哥哥 於 2009-2-28 01:27 發表

係咩
我在英國時d鬼咸冒,佢地飲雞湯增加抵抗力喎

係要同我搞對抗
不聽老人言 吃虧在眼前
食少幾日唔得咩
By ccym

原帖由 Louis 於 2009-2-28 01:39 發表
我都想知道傷風感冒唔好食雞有咩科學根據或者中醫學角度既解釋....

老人家係咁講咋
做女我都唔信
而家一把年紀 又覺得好多野講得好岩
唔食住又唔影響既 咪信下囉
By ccym

原帖由 ccyorz 於 2009-2-28 01:40 發表

係要同我搞對抗
不聽老人言 吃虧在眼前
食少幾日唔得咩
By ccym

咁食燒鴨燒鵝囉!

咁食雞蛋,雞粉,雞湯,雞精又得唔得呢?

"我管養8隻鸚鵡,各有所長,全是我的寵兒;她們共享我和妹妹的誓盟,真心與共,不離不棄,誓與長相伴,,

原帖由 Louis 於 2009-2-28 01:48 發表
咁食雞蛋,雞粉,雞湯,雞精又得唔得呢?

我又無諗過喎
雞粉,雞湯,雞精真係咁真材實料咩
By ccym

原帖由 Louis 於 2009-2-28 01:46 發表

咁食燒鴨燒鵝囉!

病都唔會咁好胃口啦
By ccym

原帖由 哥哥 於 2009-2-28 01:50 發表

得,得,得,妳話係就係

聽你個語氣好似唔好服咁喎
By ccym

"我管養8隻鸚鵡,各有所長,全是我的寵兒;她們共享我和妹妹的誓盟,真心與共,不離不棄,誓與長相伴,,

原帖由 哥哥 於 2009-2-28 01:57 發表

講真中醫界口,我信.原因就係信

咁西醫癌症夠有好多野唔食得
By ccym

原帖由 哥哥 於 2009-2-28 02:05 發表

惑姐佢學左中醫,中西結合掛

中西合璧
總之信則有 不信則無啦
By ccym

唔通因為我琴晚食咗燒鵝 .. 所以 .........
今日嚴重咗好多喔 .. 喉嚨痛到震 .. 好似有舊嘢塞住咗咁呀 ~~~
聽日都唔知 B唔B到Q呀 ..
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

mayyan100@hotmail.com

原帖由 Louis 於 2009-2-28 01:39 發表

感冒唔食得雞係因為雞皮太多油, 感冒患者應食得清淡些, 不應吃肥膩食物
我問過中醫, 只要唔食雞皮, 可以食雞的, 飲雞湯都可以, 但要去皮煲...
我叫做Shirley, 我的鸚鵡叫做KooKoo
歡迎來我個blog: http://hk.myblog.yahoo.com/tangpf0809/

每個人體質不同,就算中醫也應該把脈及看病因才好叫人戒口.外國人煲雞湯多加tomato,potato  carrot,etc.and most important, chilli,那是驅風寒原理,但中國人煲湯多加藥材,故此要戒口.

原帖由 yuki 於 2009-2-28 09:53 發表
唔通因為我琴晚食咗燒鵝 .. 所以 .........
今日嚴重咗好多喔 .. 喉嚨痛到震 .. 好似有舊嘢塞住咗咁呀 ~~~
聽日都唔知 B唔B到Q呀 ..

咁痛就要去睇醫生啦
快 快 快 唔好等
By ccym

原帖由 哥哥 於 2009-2-28 14:10 發表

咁痛就要去睇醫生啦
快 快 快 唔好等
仲有呀,Yuki 喉嚨痛我心痛死啦...

yuki唔好病呀
你一個人病 兩個人痛呢
By ccym