返回列表 發帖
原帖由 Raco 於 2009-7-13 16:58 發表

有冇32寸呀

緊係唔止啦  !!
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

mayyan100@hotmail.com

嘩! 重粗過我喎
Raco

原帖由 yuki 於 2009-7-13 16:00 發表

25分鐘啦 ~~~ ^^

首先要識量脈膊,手帶電子錶用6秒來量,手按頸大動脈,
例如 6秒跳 10下x 10(一分鐘有60秒)=每分鐘跳100下.
25分鐘的分配:
2min--warm up(揮手輕跳,瑜伽)
10min---deep warm(要把心跳由進行運動的115-120下,造90秒.
                  休息30秒心跳 95--108下),這樣2min為一組x5組=10min
不要停繼續
10min---main course(要把心跳由進行運動的125-145下,造90秒.
                    休息30秒心跳 100--110下)這樣2min為一組x5組=10min
3min---slow down(慢步 心跳 95--85下,可延長時間)
以上運動可造跑步/游水/踏單車都可,
留意第6.7min時會累,過多2min就開始順,有氧系統就開始使用,
記着造完運動後1hr身體會有酸累,但精神應會煥發,如精神不好,好想訓交,
就是頂唔順了,那時運動的力量要略減,時間不減.
要食多D典粉質的食物,不肉,少油,多菜.
以上運動是用來訓練身體去使用體內脂肪給你剩餘的23.5hr運用,
如果你發覺在歺時都唔識肚餓,你就成功在望.
在奮鬥期依然用21歺/12歺去過生活,但肉量最好減至三分一,等成功才回復正常.

如你照造每星期報2次情况我知.     加油/毅力/加油

原帖由 Raco 於 2009-7-13 17:03 發表
嘩! 重粗過我喎

我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

睇完真係....覺得...真係好難做到

我每天早餐都吃麥皮, 一個月不會超過三天吃麥皮以外的東西做早餐, 其他時間想吃什麼都會吃, 身體各樣指標都算不錯

所以覺得吃麥皮呢個方法幾適合我

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-13 17:09 發表

例如 6秒跳 10下x 10(一分鐘有60秒)=每分鐘跳100下.
25分鐘的分配:
10min---deep warm(要把心跳由進行運動的115-120下,造90 ...

謝謝你,
好似有點複雜,
不過 我會 print out 個流程出嚟,
嘗試去跟, 我會努力既 ..
唔食肉, 對我嚟講冇問題架,
因為 我都係鐘意食菜多 D 既 !! ^^
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 Raco 於 2009-7-13 17:03 發表
嘩! 重粗過我喎

哥哥, 你做既好事 ..
我嬲呀 ~~~~~~~~~~~~
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 carolee 於 2009-7-13 17:12 發表
我每天早餐都吃麥皮, 一個月不會超過三天吃麥皮以外的東西做早餐, 其他時間想吃什麼都會吃, 身體各樣指標都算不錯

麥皮 我都有用來做早餐架, 健康啊 !! ^^
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 carolee 於 2009-7-13 17:12 發表

我都係食麥片做早餐呵
午餐比較隨便, 食2個芝麻包便算
反而, 晚餐會吃多一點, 但都會盡量食少d肉, 食多d菜
Raco

原帖由 yuki 於 2009-7-13 17:27 發表

哥哥, 你做既好事 ..
我嬲呀 ~~~~~~~~~~~~

關哥哥咩事先
Raco

原帖由 Raco 於 2009-7-13 17:30 發表

關哥哥咩事先

你都係呀, 可惡 ~~~~~~~~~~~~
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-13 17:09 發表

25分鐘的分配:
10min---deep warm(要把心跳由進行運動的115-120下,造90 ...

好科學性呀
淨係游水會唔會達到預期效果呢
Raco

原帖由 yuki 於 2009-7-13 17:32 發表

你都係呀, 可惡 ~~~~~~~~~~~~

咩嘢事啫
我哋都係關心下妳麻
Raco

原帖由 Raco 於 2009-7-13 17:34 發表

咩嘢事啫
我哋都係關心下妳麻

你同哥哥埋蝦我, 好衰 ~~~~~
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 Raco 於 2009-7-13 17:32 發表

好科學性呀
淨係游水會唔會達到預期效果呢

可以但只可以瘦/fit,想有綫條美,要造體能.

原帖由 Raco 於 2009-7-13 17:29 發表

我都係食麥片做早餐呵
午餐比較隨便, 食2個芝麻包便算
反而, 晚餐會吃多一點, 但都會盡量食少d肉, 食多d菜

咁會唔會唔夠營養架?

原帖由 哥哥 於 2009-7-13 15:58 發表
我1.7米高
135lbs,冇肚腩
隨時跑半馬
唔洗減

哥哥好勁,BMI又good,
半馬,我林我都跑倒,但起碼10天才能收復,
腳會起水泡.
全馬又唔想晒時間練,勁有難度,是人生的另一個挑戰呀.

"我管養8隻鸚鵡,各有所長,全是我的寵兒;她們共享我和妹妹的誓盟,真心與共,不離不棄,誓與長相伴,,

"我管養8隻鸚鵡,各有所長,全是我的寵兒;她們共享我和妹妹的誓盟,真心與共,不離不棄,誓與長相伴,,