返回列表 發帖
原帖由 Raco 於 2009-7-13 17:32 發表

好科學性呀
淨係游水會唔會達到預期效果呢

我游水都用緊這program,已用了5年,
但近9mth main course的尾6min改為4x50蝶,
把心跳提至145--170.

心跳得咁快
Raco

比我可能虛脫咗(暈咗)
Raco

原帖由 Raco 於 2009-7-14 15:44 發表
比我可能虛脫咗(暈咗)

這應是我的上限了,
你只要把休息時間加長30sec.,從140下練起每2week加多5下,
心肺就適應倒,3mth後體質會有明顯改善.
好的身體是無人幫倒你的,是要負出代價的,  加油!!!!

謝謝您的分享, 我會努力的
Raco

我游水會慢慢游, 但可以游好耐都唔洗休息(超過1小時), 冇計心跳
但近年因怕傷皮膚, 所以轉做gym, 會不停做超過1.5小時, 心跳應該超過150
我叫做Shirley, 我的鸚鵡叫做KooKoo
歡迎來我個blog: http://hk.myblog.yahoo.com/tangpf0809/

原帖由 tangpf0809 於 2009-7-14 16:59 發表
我游水會慢慢游, 但可以游好耐都唔洗休息(超過1小時), 冇計心跳
但近年因怕傷皮膚, 所以轉做gym, 會不停做超過1.5小時, 心跳應該超過150

做gym-150,如果是有氧運動就一樣喇.

原帖由 yuki 於 2009-7-13 13:49 發表
謝謝分享啊 !!
利害呢, 可以由 175lbs 減至現時這麼標準 ..
就是由食物著手的嗎 ..
我很為食, 體重又超磅 ..
點先可以做到
在運動, 及控制飲食方面
持之以恆呢 ~~~

我本身體質不太好,
容易生病 ..
而且 ...

yuki我地可以一齊去學跳舞呀~~

"我管養8隻鸚鵡,各有所長,全是我的寵兒;她們共享我和妹妹的誓盟,真心與共,不離不棄,誓與長相伴,,

原帖由 Mandy 於 2009-7-14 22:54 發表

yuki我地可以一齊去學跳舞呀~~  

我有跳架, 不過唔係 跳JAZZ 啊 !!
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

mayyan100@hotmail.com

原帖由 哥哥 於 2009-7-14 22:58 發表

佢跳緊拖手舞

點跳架, 唔識啊 ..
不如 哥哥你開班教授丫 ~~~
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

mayyan100@hotmail.com

"我管養8隻鸚鵡,各有所長,全是我的寵兒;她們共享我和妹妹的誓盟,真心與共,不離不棄,誓與長相伴,,

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-13 17:39 發表

可以但只可以瘦/fit,想有綫條美,要造體能.

唔怪得之我還是有bye bye肉啦
我家有3隻雀!
小英豬 - 多野講但唔學我想佢學個d!
一仔 - 嘈到咩咁但好得我媽歡心!
旺旺 - 學左4句就以後唔學既了哥!!

原帖由 小英仔 於 2009-7-15 01:45 發表

唔怪得之我還是有bye bye肉啦

想表皮少脂肪,要靠有氧系統的活躍,
要有線條=肌肉,每天只要造5min.無氧運動就夠,
切記不減表皮脂肪而造無氧,會向橫發展,好似仲肥多左禁.

唔係幾識分一項運動, 點為之有氧冇氧,  可唔可以講多D?

原帖由 哥哥 於 2009-7-15 08:14 發表

小英妳好fit啦,
仲係手長腳長tim,又扎實
現代女性相當唔錯,出街殺晒

唔係呀哥哥,舊bye bye肉林到唔敢截的士呀
我家有3隻雀!

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-15 09:47 發表

想表皮少脂肪,要靠有氧系統的活躍,
要有線條=肌肉,每天只要造5min.無氧運動就夠,
切記不減表皮脂肪而造無氧,會向橫發展,好似仲肥多左禁.

係咪即係要做完游水keep左fit先可以做無氧運動呀
我家有3隻雀!

原帖由 carolee 於 2009-7-15 09:56 發表
唔係幾識分一項運動, 點為之有氧冇氧,  可唔可以講多D?

簡單D講:
短時間(below 8min)和爆炸性(短跑400m以下,游水200m以下---無氧.
長時間(10min---4hr.)和耐力性(長途乜項目)--- 有氧.

原帖由 小英仔 於 2009-7-15 10:15 發表

係咪即係要做完游水keep左fit先可以做無氧運動呀

不是,  要在不累情况造才有效,
以我為例—我每天只造10下手腳平地對摺和10下sit-up,
放假唔造,之後先去泳池,
最緊要造完唔累(不是造緊唔累), 你米見我有不少肌肉.