返回列表 發帖

我最喜愛的早歺

前言: 我不是什麼營養師, 亦不是烹調高手, 只是平常小許注重飲食,
又多壞習慣的餵食精, 就把我多年來的體驗與大家分享, 歡迎指正及賜教.
以下亦不是什麼美味或有菅養早歺.
起床後先喝600ml凍滾水(讓便便吸收水份鬆軟)

從起居飲食中找出愛的實踐:-
1.        首先撇除怕無营養的疑慮---大约18年前為左減肥(175lb.) 現在132lb.就買了很多減肥書來看, 及嚴格實踐, 其中一本書是’ 運動與营養’, 作者林正常, 他曾提及在當網球女金剛娜華蒂路娃的營養師時說到’ 一個人實質每星期只需4両肉就夠, 不會怕無营養, 長時間運動的主要能源是來自脂肪.更正
2.        一般年紀超過50的人都會在飲食中留意3高食物(高脂、高膽固醇、高鹽), 所以到每次用歺時都或多或少有点顧忌, 由其愛人在身邊,有点唔夠引.
一般年紀在40--50下的人多數都是為了體態而節制食慾, 甚至有時索性食完這歺至算.
3.        那時配合了運動到達減肥目標時, 就林林方法如何可在吃得開心又不會影响生活節奏地去過買下半世呢?
就林出以下方法: 撇開下午茶及宵夜, 每天3歺 x 7天=21歺.
星期一至六早午歺共12歺(相信大家在早午歺時都是因為時間不足或是仍想着公事而不能好好地享用, 那我就在這12歺控制3高, 留待晚歺、與親友敍歺及放假時開懷大吃喝), 大家計計這12歺(是每週57%了)食得太飽太油利是會影响讀書和工作的, 那索性一舉两得用來節制3高及減肥吧.

4.     不要空談愛你的家人,一切先從自己的生活起居着手,不要等到D有錢佬病(糖尿、高血壓、甚至爆血管) 纏身,要家人照顧翻你,那時就為時已晚,更難去實現結婚時愛的承諾,更慘的是會自責地過買下半世.
5.     這個不一定是個好方法,但我覺得適合我而又是實踐倒的方法.

祝大家身心安康,醫藥離身

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

謝謝分享啊 !!
利害呢, 可以由 175lbs 減至現時這麼標準 ..
就是由食物著手的嗎 ..
我很為食, 體重又超磅 ..
點先可以做到
在運動, 及控制飲食方面
持之以恆呢 ~~~

我本身體質不太好,
容易生病 ..
而且很少出汗, 怕冷不怕熱 ..
所以希望做運動來強壯身體 ..
你說得很好 ..  不要空談愛你的家人 ..
生病除自己辛苦, 也令家人擔心呢 ...
過意不去啊 !!
在這星期已開始在早上跑步,
但很怕又半途放棄, 很冇用的 .. ..

前輩, 有什麼好方法可教教我呢 ..
我要向你學習啊 !! ^^
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

mayyan100@hotmail.com

原帖由 yuki 於 2009-7-13 13:49 發表
謝謝分享啊 !!
利害呢, 可以由 175lbs 減至現時這麼標準 ..
就是由食物著手的嗎 ..
我很為食, 體重又超磅 ..
點先可以做到
在運動, 及控制飲食方面
持之以恆呢 ~~~

我本身體質不太好,
容易生病 ..
而且 ...

恭喜你,你的自醒都已能令你行出第一步,加油!!!!!!!!!!
事實真是要有科學方法+毅力才能到目標的.
超磅--你想減多少呀

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-13 14:37 發表

恭喜你,你的自醒都已能令你行出第一步,加油!!!!!!!!!!
事實真是要有科學方法+毅力才能到目標的.
超磅--你想減多少呀

um .. 唔講得唔得呀,
總之就好好好肥啦 ~~~
以前試過好多方法, 反反覆覆 又重番 .. .
好冇恆心啊 !!
雖然我為食, 但食嘢唔太多架 ..
每餐都係食半碗飯, 但就鐘意食零食囉 .... .
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

都係最行果句.恆心.恆心.

原帖由 yuki 於 2009-7-13 14:42 發表

um .. 唔講得唔得呀,
總之就好好好肥啦 ~~~
以前試過好多方法, 反反覆覆 又重番 .. .
好冇恆心啊 !!
雖然我為食, 但食嘢唔太多架 ..
每餐都係食半碗飯, 但就鐘意食零食囉 .... .

答買這4個問題先敢教你,
1.體內外有冇病及痛?
2.有冇長期服藥,維他命不計?
3.現在跑多久,多遠?
4.一天食幾歺?

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-13 14:59 發表

答買這4個問題先敢教你,
1.體內外有冇病及痛?
2.有冇長期服藥,維他命不計?
3.現在跑多久,多遠?
4.一天食幾歺?

1, 病痛呀 .. 間中頭痛算唔算
2, 冇長期服藥架
3, 跑 STEPPER 最多 45分鐘
4, 正餐 3 餐

謝謝醫師回覆 ~~~
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

STEPPER ---是什麼,係唔係跑步机?

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-13 15:30 發表
STEPPER ---是什麼,係唔係跑步机?

應該叫 "樓梯機" !! ^^
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

toYuki:
呀姐,黎路喎,睇你捱得幾耐!!
請再答,你想用25min.(辛苦)或用2--3hr(唔辛苦,但悶)去train ?

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-13 15:47 發表
toYuki:
呀姐,黎路喎,睇你捱得幾耐!!
請再答,你想用25min.(辛苦)或用2--3hr(唔辛苦,但悶)去train ?

睇小我, 想用激脹法嗎 !!

我唔捱得辛苦架喎,
不過 25分鐘好快過既姐 ..
2, 3個鐘 .. 悶咩先, 其實我都唔怕悶既,
有本書比我睇吓就得架喇 ..
點呢, 醫師 ~~~
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

要減肥/Keep fit方法只得一個, 就是減少收入, 增加支出, 意思就是減少卡路里吸收, 以及做運動燃燒卡路里, 雙管齊下才有效...
我叫做Shirley, 我的鸚鵡叫做KooKoo
歡迎來我個blog: http://hk.myblog.yahoo.com/tangpf0809/

"我管養8隻鸚鵡,各有所長,全是我的寵兒;她們共享我和妹妹的誓盟,真心與共,不離不棄,誓與長相伴,,

你仲未答我,25分鐘/2, 3個鐘?

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-13 15:59 發表
你仲未答我,25分鐘/2, 3個鐘?

25分鐘啦 ~~~ ^^
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 哥哥 於 2009-7-13 15:58 發表
我1.7米高
135lbs,冇肚腩
隨時跑半馬
唔洗減

巴閉 ~~~
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

"我管養8隻鸚鵡,各有所長,全是我的寵兒;她們共享我和妹妹的誓盟,真心與共,不離不棄,誓與長相伴,,

原帖由 哥哥 於 2009-7-13 16:02 發表

妳條腰一定粗過我

作死呀你, 我 ... .. 我.. 我 都唔係好粗之麻 !!
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 yuki 於 2009-7-13 16:04 發表

作死呀你, 我 ... .. 我.. 我 都唔係好粗之麻 !!

有冇32寸呀
Raco

我試過跑步15分鐘已騾抵
20分鐘簡直係缺氧添(日乾到不得了個種)
Raco