返回列表 發帖

我的私人醫生

我的私人醫生

前言:礙於才疏學淺, 執筆重過渣鐵筆, 所以遲遲都未能寫出來與你們分享,
這篇本應要早過’我的拉麵’post出的, 但轉了很久和拍照才能嘔出两滴墨水,
就請各位指正好了.

這篇亦是我對醫衛局及醫學會去宣揚健康訊息的不足作点補充.

相信無乜人唔想有好的健康, 天天精神地過活, 但是何以身邊親友家人總會有幾位患上如糖尿、血壓高、心藏科病, 莫非他們不愛自已身体健康?  實際我估只是不懂如何去愛惜而已, 以下就把我的私人醫生向你們推介(hard sell都禁話)
(唔arm睇就close左佢)

這個東西是我在97風暴跌價時買的.$288.
為何會買呢, 有次家人入院, 我就好奇看看他的牌板, 內面看到記錄了體温、血壓、心跳(其他唔識睇喇), 我想醫生過來才2min看看病人狀態、看着牌板地問’你今天覺得点呀’, 那就已判斷到病人進度. 又一次看TV睇見有醫生為運動員體檢, 運動員掛着週身器材, 我知到是用來測以上的東西, 反正不貴, 就買個玩玩.

我相信都無乜人,好人好者會為自已狀態去睇醫生(錢多咩), 但有人年年驗身, 但這只是一年來起居飲食的結果, 想取得即時反應就要很多money了(像MJ有貼身醫生), 我所推介的是你可知道一天的結果, 看見結果而有自制能力的人亦會知所進退, 我所推廣的不是要過着齋戒的生活, 戒美食、戒酒、戒煙、花很多時間造無效的運動, 而是要入世的、可與親戚朋友吃喝玩樂的生活.

實在D睇, 有很多人都是有了有錢佬病後, 病徵發作, 才會去睇醫生, 好彩的食一段時間藥、戒下口、配合少許輕量運動, 仍可過疑似正常生活(但問自已是否覺得很正常呀!!!), 不好彩的如牛頭馬面的中風登時會同你在死亡邊緣中拉鋸, 其後果亦不用多談.

有了私人醫生就可知道昨天造過乜的身體反應  例如:
1. 食了牛腩、牛什、豬什、排骨、墨魚、牛扒、燒鵝、燒肉
2. 食了多菜少肉, 食魚肉、食鷄去皮
3. 造了運動--行山/打波/游水/跑步
4. 睡了多久, 夠不夠瞓
5. 在病服藥, 服了保健產品
如覺得血壓差左, 下次米食少D囉.
造了運動覺得心跳低左(good架), 米繼續比心机/毅力造囉,
(最好就是--是無人迫你的, 是你自已心甘情願造的嗎, 又唔洗親人擔心和囉梳)
最好天天起床喝杯水後量度.

歡迎你們轉載給有需要的人.

以下係一個壞習慣(煙酒、不夠瞓)多多的餵食精範本:-

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

是心跳血壓計來嗎
為何食不同的東西, 出來的度數會有分別既 ..
心跳和血壓 + - 幾度, 不是正常的嗎 ..
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

mayyan100@hotmail.com

原帖由 yuki 於 2009-7-16 12:58 發表
是心跳血壓計來嗎
為何食不同的東西, 出來的度數會有分別既 ..
心跳和血壓 + - 幾度, 不是正常的嗎 ..

是心跳血壓計來嗎---是.
為何食不同的東西, 出來的度數會有分別既---就係要你地知道食了3高食物的身體反應,及造唔造運動的反應.
心跳和血壓 + - 幾度, 不是正常的嗎---
一般黎講80-120,45歲以上 上壓不超135,
60歲以上上壓不超145,超過160一定要睇醫生,
多數要開始食藥控制,唔睇醫生就等爆血管.
要留意下壓不好超95.

之前買了一部 oto 給爸媽 ..
我記得我好似 68 / 103 心跳 70拾幾 ..
如果今晚得閒, 又再量吓先 .. ^^
這幾天有做運動, 不知有否改變呢
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 yuki 於 2009-7-16 13:15 發表
之前買了一部 oto 給爸媽 ..
我記得我好似 68 / 103 心跳 70拾幾 ..
如果今晚得閒, 又再量吓先 .. ^^
這幾天有做運動, 不知有否改變呢

我鼓勵起床後飲杯開水量,因變數少D,你看着TV量,你看着高貝量,
你看着死物量,都不同架.所以D老人家會極到爆血管就禁解.

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-16 13:43 發表

我鼓勵起床後飲杯開水量,因變數少D,你看着TV量,你看着高貝量,
你看着死物量,都不同架.所以D老人家會極到爆血管就禁解.

我有這個一早起床飲杯溫水的習慣架,
已經好多年了 ~~~ ^^

看著 高貝量嗎,
hee hee 咁 唔知會高 D, 等低 D 呢
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

高D,
我是望着牆角量的,等精神安定D,
令天天的量度環境基礎隱定D.結果便可天天比較,
就如明天要驗乜乜,醫生都會叫病人執行一套戒口手則.

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-16 13:59 發表
高D,
我是望着牆角量的,等精神安定D,
令天天的量度環境基礎隱定D.結果便可天天比較,
就如明天要驗乜乜,醫生都會叫病人執行一套戒口手則.

那我明天望著藍天 想著白雲來量,
精神也應該會好安定呢 ~~~ ^^
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 yuki 於 2009-7-16 13:46 發表

我有這個一早起床飲杯溫水的習慣架,
已經好多年了 ~~~ ^^

看著 高貝量嗎,
hee hee 咁 唔知會高 D, 等低 D 呢

你算算我的早歺,我已喝了2L荼水,排便了至少2次才出門了.
有空告知你排便與減肥的關係.

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-16 14:04 發表

你算算我的早歺,我已喝了2L荼水,排便了至少2次才出門了.
有空告知你排便與減肥的關係.

好的, 期待分享啊 !!
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 yuki 於 2009-7-16 14:12 發表

好的, 期待分享啊 !!

你睇我幾為你們着想呀,吃D禁美味食物來造D度數你看!

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-16 14:18 發表

你睇我幾為你們着想呀,吃D禁美味食物來造D度數你看!

真係辛苦晒喎 ~~~
hee hee 見到碟魚片好新鮮耶 !! 喜歡吃魚啊 ^^

嗯, 另想問一吓 ...
有什麼水果, 可以多吃又不怕致肥的呢 ..
因為 水果一般糖份比較高, 有些熱糧也不少,
所以不知道如果選擇啊 !!
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 yuki 於 2009-7-16 14:27 發表

真係辛苦晒喎 ~~~
hee hee 見到碟魚片好新鮮耶 !! 喜歡吃魚啊 ^^

嗯, 另想問一吓 ...
有什麼水果, 可以多吃又不怕致肥的呢 ..
因為 水果一般糖份比較高, 有些熱糧也不少,
所以不知道 ...

水果實無乜深入研究,我估會內有人識D,
林倒兩種,
1.火龙果(我覺得難食)
2.蘋果(各樣都不多不少,又可當飯吃)
因其他如你所講'水果一般糖份比較高',是單醣,容易友發脂肪合成.

我比較喜歡吃 ..
橙, 西柚, 奇異果  ..
蘋果都喜歡, 但要吃爽甜的, 如果係 粉果留比 高貝吃
火龍果 媽媽話好涼, 叫我不要吃, 其實也不喜歡呢 ..
瓜類 都是一般 .. 沒有特別喜好 ^^
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

我平常都不吃生果,因不想脂肪合成,因我已喝很多beer了,
但我早歺有6両菜,晚歺14两,唔食飯,
為增加vitman-C及纖維素,幫助排便.

我好鍾意食mango~榴槤~車厘子

原帖由 MANDYLEAD 於 2009-7-16 15:04 發表
我好鍾意食mango~榴槤~車厘子

這個就是我說的post,睇下有無用.

我昨晚頭痛~頭暈~鼻塞~流鼻水~心口痛~胃痛~左腳痛
總覺得腦入面有什麼東西頂住頂住咁~今天好了很多

原帖由 MANDYLEAD 於 2009-7-16 15:13 發表
我昨晚頭痛~頭暈~鼻塞~流鼻水~心口痛~胃痛~左腳痛
總覺得腦入面有什麼東西頂住頂住咁~今天好了很多

4個痛去睇醫生啦,如果是腦部影响4痛就大件事了,
我估你已有流感了,腳胃痛是本身舊患,體弱時一起發出黎.

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-16 15:30 發表

4個痛去睇醫生啦,如果是腦部影响4痛就大件事了,
我估你已有流感了,腳胃痛是本身舊患,體弱時一起發出黎.

我有一個痛成日都會頭痛,係好痛.