返回列表 發帖
原帖由 Mandy 於 2009-7-18 17:15 發表

佢果隻叫monkey~~

記錯左 你記得哂佢屋企d雀

原帖由 MANDYLEAD 於 2009-7-18 17:16 發表

記錯左 你記得哂佢屋企d雀

我淨係記得幾隻個名咋~~

uwants之前好似有大白葵花賣

兩隻雀就可以試出朋友a,b,c既人格,佢地真係衰到冇朋友
你兩隻寶貝真係好可愛,真係好希望你地可以早日團聚
幾時都話飛鸚酒店最可靠

原帖由 joankong 於 2009-7-18 17:18 發表
兩隻雀就可以試出朋友a,b,c既人格,佢地真係衰到冇朋友
你兩隻寶貝真係好可愛,真係好希望你地可以早日團聚
幾時都話飛鸚酒店最可靠

我都應同...朋友a,b,c..真不是人.

我7月1日去過圴記好似唔見佢地2隻和...

終於找到了,我很欣慰…因為它們一切安好的住在別人家,而且那是位有經驗的雀友,他托人告訴我它們很好,並且會繼續愛護它們,不會放棄它們. 對我來說…這比起它們流離失所的到處寄養不知好上了多少倍.

我很失望,因為那位新主人是由鳥販買它們回來的,那到底它們是怎麼會流落到鳥販那裡? 我不會知道真相,我只知道它們不會是自己飛進圴記的!

搵到算是一個好消息阿.. 恭喜你, 不過佢帶對雀出街既話好易俾人認到, 佢地咁friend..

給新主人的信:

新主人,你好!

抱歉要在這裡公開寫給你的信,因為除了這個方法,我無法和你聯繫.

謝謝你讓我知道它們一切安好, 它們的名字分別是大白-Meat Ball, 金頭-Money(但我們習慣叫它雞仔). 我承認我們不是個好的主人,否則不會讓它們流落到鳥販那裡. 我們只是很掛念它們,只想看看它們,摸摸它們. 我明白你的擔憂,但其實你和我是沒有兩樣的,大家都是真金白銀的拿錢把它們買回家,那請問你的責任何在? 我們可以交個朋友嗎? 這可能會是鸚鵡界的唯一一個經不法鳥販而促成的新舊主人之交,你可以光明正大的告訴別人: 它們是有出世紙的繁殖鳥. 只要你肯打個電話給我...好嗎?

如果你仍然需要時間考慮的話…沒關係…我會等你!

原帖由 Mandy 於 2009-7-18 18:21 發表
搵到算是一個好消息阿.. 恭喜你, 不過佢帶對雀出街既話好易俾人認到, 佢地咁friend..

如果我知道並且認識它們的新主人的話, 他要帶它們去那裡都可以啊.

我相信新舊主人都係愛這對鸚鵡的人,希望您們(人和雀)有個大團圖的結局0拉!!

1有份幫手是louis~大家千萬唔好誤會~

2收到線報是賣走的~

3鳥主既然唔追究~只想見回一面~保證不會追討任何,而買家只是不知情下買入失雀~希望見字和我聯絡~可以給鳥主見一面~或放多幾段生活片~以餵相思之苦~

4鳥主願意大家交個朋友~日後有機會可以互相探望~

5大家都是愛鳥之人~希望可以幫幫忙~我可以保證鳥主絕不會有法律行動或其他追究~我們鸚鵡樹全體同仁也會感激你~大家都會讚揚你~

6以後可以光明正大帶鸚鵡出街~參加我們聚會~

7如果你出現而鳥主反口~要追究你~我們會盡一切能力幫你作證~
鸚鵡樹幾百人看過這post!一定好多人願意作證~請放心~

8如果你還是擔心~可以打電話俾我先~我以生命保證~不會將楊半句~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

我睇到個post,好心痛,點解d朋友可以咁對d雀雀,佢o地咁可愛
但起碼知道佢o地一齊安好,都好安慰啦
Lovebird:得意惡爺女(BB),大隻仔(KITTY仔),
超為食好奇貪玩黑頭凱克(忌廉)
為食乖乖大達摩(摩摩),口水佬灰鸚(寶寶)

好感謝大家的幫忙..... 真的很感動

真係好難想像點解會有呢種朋友, 點可以做得出.
請新鳥主聯絡Jacky吧, 感激
ONON

幾年前的失雀都可能有機會見番,就證明係新舊主人的緣份,如果您們將來成為朋友,記住要多謝大白-Meat Ball & 金頭-Money,祝早曰相聚!!

衰z朋友

好感動呀!新主人你就覆JACKEY吧!

原帖由 Hugo 於 2009-7-18 19:28 發表
衰z朋友

嘩嘩嘩...你點知架

新舊主人握握手做個好朋友