返回列表 發帖

我的私人醫生---23-07-2009

本來都不想再開這個post,我估有網友在使用中,
就讓我做你們的白老鼠,用我的數據來一起研習吧,
如無人回應,我會不再開post,以免阻塞板面.
如有人回應,我會繼續開post和大家研究我覺得有價值的個案.

22-07-2009
早午歺和平常起居飲食無變,
晚歺開煱(懶煑),食了豬肝4pc,發水魷魚鬚4條,安格斯肥牛4pc.
歺後吃了2個山竹、10多粒龍眼.
今朝度數:
上壓—125,下壓—82,心跳—41.
以我平常吃了豬肝和魷魚無可能禁低的,起碼上下壓都各高15度
心跳—每天游水,夏天最低是42-45,但今朝41(要冬天游泳水温18度即室外温度約11-14度以下才有這效果).

究竟什麼影響了指數呢?
可能是山竹(清熱—瞓得好D)(燒脂、降膽固醇—我估渣)
可能是龍眼.(寧神--瞓得好D)

就請大家給給意見,我都唔知.

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

留意多兩日先,
一日讀數好難作準,
不過你好犀利,
我平日唔郁心跳都有70-80
跑完兩個圈一定過120,
次次PE堂做體能, CHECK完心跳,
下半場我都可以抖抖,
因為冇160都有150,
嚇Miss一跳

回復 1# 的帖子

這個不能作準,因血壓一日不同時間都有上落.

另外街方家姐如果心跳變化這般大,還是作身體檢查,check check心臟健康較為安心.
小妹妹灰鸚

龍眼是熱,即上火,龍眼乾(因晒過)才是寧神.山竹是涼,這兩樣打和.吃高膽固醇食物末必咁快有反應,除非你胃有事(如引起胃痛而影響血壓),或心血管已經有事(塞塞地)或膽有事(膽管塞塞地或膽汁有問題)就會出現急性問題,否則一餐半餐咁食法問題不大.
血壓高低成因很多,無形的如心理狀況,睡眠質素,壓力等,實體的如血管軟硬度,肺動脈壓,血管緊張素等都有影晌.
心跳應相對呼吸,身高,除非你矮過五呎(我個人認為),否則50>會好d.
照你開post時間,是否剛量完?通常中午時身體狀況最fit.

原帖由 YVONNE 於 2009-7-23 13:25 發表
留意多兩日先,
一日讀數好難作準,
不過你好犀利,
我平日唔郁心跳都有70-80
跑完兩個圈一定過120,
次次PE堂做體能, CHECK完心跳,
下半場我都可以抖抖,
因為冇160都有150,
嚇Miss一跳

我平日唔郁心跳都有70-80---唔係差,但唔係好,小運動是大約這樣,如約60-70就好D.
跑完兩個圈一定過120----正常反應.
比心机投入造運動常會跳到150-160,我看是好事.

原帖由 wendy2307 於 2009-7-23 14:39 發表
龍眼是熱,即上火,龍眼乾(因晒過)才是寧神.山竹是涼,這兩樣打和.吃高膽固醇食物末必咁快有反應,除非你胃有事(如引起胃痛而影響血壓),或心血管已經有事(塞塞地)或膽有事(膽管塞塞地或膽汁有問題)就會出現急性問題,否則 ...

是05:25量的.
我的身體反應很快的,今天造的事,
明天在血壓計上一定有所回應,所以才推介給大家,
我不太擔心身體,只是看了每天的指數會令自已有故忌或鼓勵作用.

24-07-2009   今朝度數:
上壓—135,下壓—87,心跳—48.
早午歺和平常起居飲食無變,
晚歺同昨晚相同,但加了罐火腿午歺肉,只吃了3pc.
但今天游水速度明顯慢了,100m free 平時是1分31、今天1分37,
50m fly 平時是36、今天38.5
我覺得是食了吸着午歺肉油的菜影响的(動物性脂肪)

昨晚食了火腿午歺肉又140啦.真係萬試萬靈!

吉之島造特價喎!要請它回家就親手

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你地成日甘 check 住, 已經係精神緊張既一種, 做人放鬆d啦.....

原帖由 Louis 於 2009-7-31 10:33 發表
你地成日甘 check 住, 已經係精神緊張既一種, 做人放鬆d啦.....

多謝提点,已成生活習慣了.

我昨晚飲左酒~今早起身未食野就量一量~爆哂燈呀~156/98 81

我昨晚飲左酒~今早起身未食野就量一量~爆哂燈呀~156/98 81
CARMEN-LUI 發表於 2009-8-30 09:07

我瞓多左1個鐘125/79/49,
但你要take care,要控制吓喇!!!

可能我只食了1.5片牛扒、1/4片三文魚,2件羊架喇!

可能我只食了1.5片牛扒、1/4片三文魚,2件羊架喇!
SugarSugar 發表於 2009-8-30 23:24

食咁少, 唔通俾louis食晒
灰鸚BB鍾意食同唱歌,大葵發仔鍾意飛同非禮人,朱冠吵吵超鍾意食同大叫, 間中玩下大"蝦"細,愛情鳥Rolex同藍藍鍾愛飛上人頭扮鳳凰,五隻百厭星性格唔同,我全部都咁鍾意!

食咁少, 唔通俾louis食晒
YVONNE 發表於 2009-8-30 23:30

掛着吹水、飲啤酒羅,太興奮了,最衰睡魔急call要早走......無鬼用

昨晚食了—西芹鮮魷、蒸烏頭、蒸蝦乾、蕃茄炒蛋
139/80/42---看來西芹有D幫助,但降唔得幾多血壓,
139/80都係差, D鮮魷實在利害.

昨晚食了炒青瓜連囊,

wow, 你想當留意健康. 我只磅重同食D我認為健康既食物. 暫沒有其他但有每兩年cheap cheap body check, all ok la.

好似parrot 咁, 食得, 瞓得, or 得, 無病無痛, 鬼咁當精力, 便當ok 了.
仔仔Mutton (Grey Parrot)
妹妹Jingle (Black capped conure, got kidnapped)
孖寶 (Budgies) - lost

wow, 你想當留意健康. 我只磅重同食D我認為健康既食物. 暫沒有其他但有每兩年cheap cheap body check, all ok la.

好似parrot 咁, 食得, 瞓得, or 得, 無病無痛, 鬼咁當精力, 便當ok 了.
miffy 發表於 9/9/2009 10:40

我個人見解,吸收能力比吸入什麼重要一点,
因為我們社會營養過盛,所以禁多人有心、腸、糖尿病,
有了恆常運動,自身會內在調節,有血壓計監察自已狀態,令自已有点警惕或鼓勵,
就唔會禁易染上有錢佬病喇!