返回列表 發帖
原帖由 yuki 於 2009-7-23 14:18 發表
係咪因為蛋白質加麵粉質會肥呀 ..

係...............

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-24 20:25 發表

係...............

大致是這樣,但不可絕對而言.
如要融合在生活中,仲要配合一些方法.

大解既玄機好期待阿~ sugar快d開估啦~~
係咪大解多d, 人都健康d ga
同埋點解一朝早3次, 唔係早午晚一次既~

原帖由 Mandy 於 2009-7-24 20:41 發表
大解既玄機好期待阿~ sugar快d開估啦~~
係咪大解多d, 人都健康d ga
同埋點解一朝早3次, 唔係早午晚一次既~

我見今天都無人問,我林你們無興趣,
廢事阻看板面,而且我估你們覺得我太認真/嚴宿/會給壓力與你們
所以調節下後無再講.
我的理念是不會教我的方法給一d不想知道/不需要的人(是廢話嗎).

我的大解玄机分為两個目的,一.為腸癌 二.為减肥
1.        腸癌—如腸內接紋中有太多宿便,如不清除,經一段時間會很大可能會型成息肉,它是腸癌的種子,所以醫生照腸後看见,一定會幫你移走.我估食多d纖維性食物可帶走它,而且容易/暢快地便便.
2.        减肥—當直腸及大腸內经便後空間多了,小腸经消化的食物就很易通過,停留在小腸的食物時間就短了很多(如有運動小腸就俞動得更快),吸收卡路厘自然就更少,由其在晚歺至起床的一段時間.

淨係這方法只能達到健康或減肥的一部份.
要減肥得健康仲有其他配合.

ic.. 但係點解要3次既?

原帖由 Mandy 於 2009-7-24 22:07 發表
ic.. 但係點解要3次既?

no.1 是實/很臭/硬 便
no.2 爛/糊/宿 便
no.3 80%水、20%便(咋晚的食物,今早的水),像通坑渠一樣.

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-24 22:19 發表

no.3 80%水、20%便(咋晚的食物,今早的水),像通坑渠一樣.

但係日日清既話都會有宿便的嗎?

睇你吃的是什麼喇,
吃多d粗纖維加腸道俞動得快,一定好d,
皮膚無水腫亦是表徵之一.

哇,點有得痾
我幾日先有得痾一次~迫唔到自己痾喎

試吓用這法:
1.早上飲2杯水600cc.等5-7min.
2.留訂個廁所!!!!!
3.用鮮榨薑汁(幾滴就夠,多d便好)加落熱茶道,即飲,
巳我為例,不出1min.要沖入廁所.
試2-3日先,有可反應再話我知,調節.

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-24 22:19 發表

唔可一次過做哂咩

咁去法會擦捐pat pat架

我家有3隻雀!
小英豬 - 多野講但唔學我想佢學個d!
一仔 - 嘈到咩咁但好得我媽歡心!
旺旺 - 學左4句就以後唔學既了哥!!

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-24 23:05 發表
試吓用這法:
1.早上飲2杯水600cc.等5-7min.
2.留訂個廁所!!!!!
3.用鮮榨薑汁(幾滴就夠,多d便好)加落熱茶道,即飲,
巳我為例,不出1min.要沖入廁所.
試2-3日先,有可反應再話我知,調節.

呢個方法我都好似聽過
不過我好習慣起身就要去
食完第一餐再去多次
By ccym

原帖由 小英仔 於 2009-7-25 01:35 發表

唔可一次過做哂咩

咁去法會擦捐pat pat架

可以坐耐d,我一次1.5min.

原帖由 ccyorz 於 2009-7-25 01:39 發表

呢個方法我都好似聽過
不過我好習慣起身就要去
食完第一餐再去多次
By ccym

你腸道到很健康呀!
但宿便我就有点懷疑,
所以現在多了個洗腸行業羅.

如果要做到一清早排便 3次,  
真的要很早起床啊 ..
這個習慣 前輩你持續很久了吧..
我發現起床後渴一大杯清水, 真的有助排便的啊 ..

我表哥 剛在上月發現患上植腸癌,
他一發現已不是初期階段 .. 大家都很擔心呢
他是由排便出血才發覺的
這個病除了與飲食有關外 ..
與遺傳是否也有關係呢 ..
他爸爸也是死於癌病的 ..

正確飲食, 習慣做運動真的很重要呢 ..
謝謝前輩你經常提點啊 ..
不要說阻版面或大家沒興趣 ..
這些有建設性的討論 ..
令大家穫益良多才是呢 ..
很謝謝你啊 !!
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

mayyan100@hotmail.com

進食後要時間消化吧 ..
如果吃後馬上有便意 ..
是不是不正常的呢 ??
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 yuki 於 2009-7-25 09:45 發表
如果要做到一清早排便 3次,  
真的要很早起床啊 ..
這個習慣 前輩你持續很久了吧..
我發現起床後渴一大杯清水, 真的有助排便的啊 ..

我表哥 剛在上月發現患上植腸癌,
他一發現已不是初期階段 .. 大家都很擔心 ...

今天放假,一震回深圳食野,還有20min.走喇.

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-25 09:52 發表

今天放假,一震回深圳食野,還有20min.走喇.

嗯 .. 要小心點啊 ..
那回來再傾啦, 食得開心 D ..
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

遺傳是先天,無得控制,
如後天不控制,先天冇無遺傳已不太重要了!!!!!!!!
衷心祝你表哥可過這關.
3年前我的55歲徙弟就是死於腸癌十肝癌,捱了8mth.後死於腦杆癌.