返回列表 發帖
原帖由 SugarSugar 於 2009-7-25 09:59 發表
遺傳是先天,無得控制,
如後天不控制,先天冇無遺傳已不太重要了!!!!!!!!
衷心祝你表哥可過這關.
3年前我的55歲徙弟就是死於腸癌十肝癌,捱了8mth.後死於腦杆癌.

嗯, 明白了 !!
謝謝你的祝福 ..
表哥才 30 餘數呢 ~~~
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

mayyan100@hotmail.com

原帖由 yuki 於 2009-7-25 09:49 發表
進食後要時間消化吧 ..
如果吃後馬上有便意 ..
是不是不正常的呢 ??

不是,便意是由腸道俞動劑壓至肛門產生,
與你現在吞下的食物無關,
但飲下的茶水很有關,由其是暖茶水.
600cc水是為了令直腸的便鬆d,及加潤滑作用,
暖茶水是刺激腸道俞動.
粗纖維可摩擦腸道及易吸收水份令便便鬆軟,
明未!!!

原帖由 yuki 於 2009-7-25 10:04 發表

嗯, 明白了 !!
謝謝你的祝福 ..
表哥才 30 餘數呢 ~~~

唉!!!!!!!!!!!
拜拜!

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-25 10:10 發表

不是,便意是由腸道俞動劑壓至肛門產生,
與你現在吞下的食物無關,
但飲下的茶水很有關,由其是暖茶水.
600cc水是為了令直腸的便鬆d,及加潤滑作用,
暖茶水是刺激腸道俞動.
粗纖維可摩擦腸道及易吸收水份令便便鬆 ...

好清楚啊 !! 明白晒了 ~~~
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-25 10:11 發表

唉!!!!!!!!!!!
拜拜!

BYE BYE ~~~
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 妹妹 於 2009-7-25 12:59 發表
我每朝6:30分起身返工,都係食飲兩大杯清水先返工,返到公司8:10分就食早餐,到10:00分去大大
每曰心理時鐘都一樣,如果有一日過左時間去大大,成日都好似週身唔舒服咁

我同哥哥講遇薑汁去便法,你有無試過呀,
你可試試600cc凍水後3min飲D暖水約55-60度,應會即去.

請問 六神丸是否就是這個呀, $30 ~ 100粒

我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

"我管養8隻鸚鵡,各有所長,全是我的寵兒;她們共享我和妹妹的誓盟,真心與共,不離不棄,誓與長相伴,,

原帖由 哥哥 於 2009-7-27 00:30 發表
買六神丸.....咩事

因為之前 sugar 話食咗可減少飛茲, 好人都食唔壞麻 ..
而且 你又好似話對骨骼痛食佢好 .. 唔知我有冇記錯啊 .. .
咁琴日就去萬寧睇吓啦, 好似擦膠咁細盒, 唔知會唔會買錯,
所以問咗先買囉 ..
老豆話佢 滕頭痛啊 ~~~
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

"我管養8隻鸚鵡,各有所長,全是我的寵兒;她們共享我和妹妹的誓盟,真心與共,不離不棄,誓與長相伴,,

原帖由 哥哥 於 2009-7-27 10:30 發表

六味地黃丸呀..女呀,,女,,,,醒少少好唔好

哇哈哈 )))) 差咁遠既 ... .. 死喇我 ... .. 好嚴重呀 ))))
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

唔該晒 哥哥,
好彩琴日冇買咋 .. 淨係記得個 " 六 " 字 .. 以為就係 ..
記住了, 這兩天去買先 !! ^ ^ "
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 哥哥 於 2009-7-27 10:46 發表

六乜鬼六..湯雞咩!!!

hee hee 近排有 D 魂不附體啊 !!
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 yuki 於 2009-7-27 10:50 發表

hee hee 近排有 D 魂不附體啊 !!

係米玩得鬼遊戲多得際呢!食完丸丸2、3天會好d架喇.

原帖由 哥哥 於 2009-7-27 10:30 發表

六味地黃丸呀..女呀,,女,,,,醒少少好唔好

唔怪得我睇到莫明奇妙喇!

睇嚟 .. 我真係要搵人幫手招吓魂啊 ~~~
返來哇 .. 返來哇 ..
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

鬼整呀,
昨天在泳池被人偷了新球鞋禾.