返回列表 發帖
真係西利, 屋又大籠又大. 真係豪華.

原帖由 風中飛鸚 於 2009-7-28 22:40 發表
我仲加左個特別設計~明日叫jacky再post你地睇啦~

果然好快手,係唔係聽日有得攞啊,係我就一早過來啦

係就趁年紀仲細, 快D揀個朋友仔, 到遲多幾個月大左, 新朋友仔實俾佢蝦死....

carlo之前都係帶小雲去搵老公,
結果搵到小寶(兩隻都係大白),
詳情要問carlo先答到你,
但唔同種就算friend都要小心,
尤其size唔同,
onon平日都分開phoenix同小卡比,
我有膽三隻擠一齊,因為我大部分時間响屋企,
有打鬥我可以即刻解救,
我出街就拉埋簾, 黑蚊蚊佢地就唔會嘈唔會打.

原帖由 Jacky 於 2009-7-28 23:54 發表

嘩...唔好嚇我阿

條鍊有成兩隻手指甘粗, 想吊頸都好有難度....

原帖由 Louis 於 2009-7-29 00:23 發表
係就趁年紀仲細, 快D揀個朋友仔, 到遲多幾個月大左, 新朋友仔實俾佢蝦死....

死啦,但我想要的紅金同大白全部都要幾個月後先有BB返啊,禁點算好啊

小朋友特別好奇
jacky入到新屋八八卦卦 一d都唔驚
連菲菲起身都睇下咩事
By ccym

原帖由 YVONNE 於 2009-7-29 00:25 發表
carlo之前都係帶小雲去搵老公,
結果搵到小寶(兩隻都係大白),
詳情要問carlo先答到你,
但唔同種就算friend都要小心,
尤其size唔同,
onon平日都分開phoenix同小卡比,
我有膽三隻擠一齊,因為我大部分時間&#2170 ...

我之前的金頭同大白相處得好好架,以為隻隻都會係禁添

原帖由 ccyorz 於 2009-7-29 00:28 發表
小朋友特別好奇
jacky入到新屋八八卦卦 一d都唔驚
連菲菲起身都睇下咩事
By ccym

係丫...兩個都禁八卦.

原帖由 Jacky 於 2009-7-29 00:27 發表
死啦,但我想要的紅金同大白全部都要幾個月後先有BB返啊,禁點算好啊

一個嬌,兩個妙,三個吃不消,四個 ...
養太多會頗捆身及吃力,不過你應該有工人幫做清潔!
買雀都係慢慢來,欲速不達,買唔啱都要跟足你十幾廿年!
此外唔多唔少都會分薄了對Jacky照顧!

到時又做多個籠囉......

我屋企十隻雀, 十個籠, 十個戰場........

咁咪訂多個籠囉,
唔記得邊個雀友講過養五隻以上,
佢地為左爭寵, 要keep得自己靚d,
就唔會咬毛, 到時主席一定好開心
講笑炸, 你個女咁細, keep咁多隻你會唔夠時間應付嫁!

原帖由 Louis 於 2009-7-29 00:41 發表
到時又做多個籠囉......

我屋企十隻雀, 十個籠, 十個戰場........

super係仔定女呀?
下次聚會帶埋出嚟丫,
睇下佢同吵吵做唔做到friend嘛!

Super 係朱冠仔, 不過無腳鍊無剪翼, 好難帶出街, d腳鍊俾佢咬扁晒, 費事再夾親腳, 所以無再上腳鍊, Super 同其他白色大葵花都好friend, 同黑蚊蚊係死對頭, 但係都會蝦細雀......

吵吵都係仔, 冇女朋友.....

原帖由 Jacky 於 2009-7-29 00:02 發表

你講得好正確,所以我地先會做個亞加力膠籠因為可以放響露台,唔會怕羽紛又怕嘈,但又可以防雨水同保暖.

吓! 咁可愛啲金剛放在露台

放係花園要小心散熱, 通風要好, 記得定時換清水, 唔好長時間直接曬到陽光~~~
折衷BB Garu~~

我係十三少~~~~~

膠箱+放戶外, 日間會唔會好熱呢?

個籠造得好靚呀! 係你自己idea定係主席嘅設計呢?

養多隻雀要好小心處理,一係唔friend就會打到飛起﹔一係好friend就會唔理你...
最好帶埋jacky去睇下夾唔夾。
我叫做Shirley, 我的鸚鵡叫做KooKoo
歡迎來我個blog: http://hk.myblog.yahoo.com/tangpf0809/

我o個4隻入門時間係1年1隻(2004 : 太陽,2005 : 黃頸金剛,2006 : 藍頭,2007 : 細葵),一走理一齊打到七彩,完全無交流,點可以令佢o地friend D?