返回列表 發帖

隨心所欲

這本是李怡先生在節目'一分鐘閱續'中推介書藉.
話說作者在澳洲過着高薪厚祿的生活,但仍感生活不快樂,
毅然拋底一切到中國禪修後寫出的,
內容絕無宗教色彩,我看後,
感覺很舒服,就讓大家在此'打書釘'吧

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

............

我比較甘於現狀 ..
沒野心 沒鬥心 ..
生活得簡簡單單, 舒舒服服已很稱心 ..
但 人總會有起伏 ..
我不知道 我的晴天霹靂在什麼時候會到 ..
其實 都擔心自己會否捱得過呢 !!

謝謝前輩分享這書啊 ~~~ ^^
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

mayyan100@hotmail.com

事實上大人同細路都要碰釘才能醒悟
經一事  長一智
平平淡淡又怎能活得精彩
By ccym

原帖由 yuki 於 2009-7-29 15:11 發表
我比較甘於現狀 ..
沒野心 沒鬥心 ..
生活得簡簡單單, 舒舒服服已很稱心 ..
但 人總會有起伏 ..
我不知道 我的晴天霹靂在什麼時候會到 ..
其實 都擔心自己會否捱得過呢 !!

謝謝前輩分享這書啊 ~~~ ^^

我不是專登post'晴天霹靂'這頁給你們的,只是第一頁來.
這書只作參考下別人對事的看法,各事可能轉過來就可林通,舒服晒.
好似你在我徒弟的事上,你都開解過我,E+無野喇!
事情用另一角度林林有時真有意想不到的效果.
讓我再次多謝你吧!

原帖由 ccyorz 於 2009-7-29 15:59 發表
事實上大人同細路都要碰釘才能醒悟
經一事  長一智
平平淡淡又怎能活得精彩
By ccym

我的看法,就是要在平淡中找出生活意義,
唔係就更覺乏味.

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-29 16:09 發表

我不是專登post'晴天霹靂'這頁給你們的,只是第一頁來.
這書只作參考下別人對事的看法,各事可能轉過來就可林通,舒服晒.
好似你在我徒弟的事上,你都開解過我,E+無野喇!
事情用另一角度林林有時真有意想不到的效 ...

前輩 太客氣了 .. ^^"
hee hee 有時都幾 阿 Q 架我 ..
希望在明天麻 ..
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-29 16:12 發表

我的看法,就是要在平淡中找出生活意義,
唔係就更覺乏味.

在平淡中找出生活意義
而我正正就是文中所講安於現狀 不求改變
生活相當刻板
By ccym

原帖由 ccyorz 於 2009-7-29 17:39 發表

在平淡中找出生活意義
生活相當刻板
By ccym

ccym 媽媽, 想要點沖擊嗎 ..
但 平凡是福啊 !!
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 yuki 於 2009-7-29 17:45 發表

ccym 媽媽, 想要點沖擊嗎 ..
但 平凡是福啊 !!

沖擊
sugar只係話尋找生活意義
我諗我去尋找好了
By ccym

原帖由 ccyorz 於 2009-7-29 17:39 發表

在平淡中找出生活意義
生活相當刻板
By ccym

那就找你想找的東西吧,
不過唔好忘記要敢於實踐呀,
如你有計劃持机已侍,這種停,亦可算是實踐的.

其實 生活的意義是什麼 ..
對於每個人來說 都不一樣啊 ..
樂於助人 實踐理想  努力工作  進求學問 ....
究竟 ... . 我的生活意義又是什麼呢 ..
苦惱啊 !! 我想 .. 我要加油了吧 ~~~ ^ ^ "
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 yuki 於 2009-7-29 17:57 發表

我是身康`心泰地與我關心及關心我的人愉快生活呀.

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-29 18:01 發表

我是身康`心泰地與我關心及關心我的人愉快生活呀.

很有意思,
我相信 我一定能做到, 這個 對我來講並不困難呢 !!
謝謝 ~~~

hee hee 剛剛細佬來電,
要求生日禮物呢 .. 我仍在考慮中啊 !!  
http://www.polar.com.hk/hk-zh/pr ... sport/rs800cx_multi
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

在深圳Rmb190有交易喎,不過年青人都比較喜歡有牌子野!
比唔倒意見你啦!
我都只是買$8條童裝大碼26腰黎着渣,2個月換一條,
一次過買5、6條,一年才花40-50元,又成日有新野着,底到爛,
我教我的徒弟都是說最緊要游得快,其他是次要的.
比賽就要買過千的泳褲喇,起碼信心都加多20/30%.
淨係信心50m free都會快0.2/3秒架!

原帖由 yuki 於 2009-7-29 17:57 發表

記得馮两努先生講過一句
'你的事業如何有成就及風光,都無法離補你的家庭的遺憾'
我就突然醒悟了.

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-29 21:48 發表

記得馮两努先生講過一句
'你的事業如何有成就及風光,都無法離補你的家庭的遺憾'
我就突然醒悟了.

很值得反思的金句呢, 謝謝啊 !!
hee hee ..
我祇記得 馮兩努先生的 駱駝祥子.. ^^
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 SugarSugar 於 2009-7-29 21:39 發表
在深圳Rmb190有交易喎,不過年青人都比較喜歡有牌子野!
比唔倒意見你啦!
我都只是買$8條童裝大碼26腰黎着渣,2個月換一條,
一次過買5、6條,一年才花40-50元,又成日有新野着,底到爛,
我教我的徒弟都是說 ...

8 蚊條童裝大碼 .. 前輩, 你講緊泳褲嗎 ..

細佬想要果隻全能錶啊 ..
佢話折左都要 $3500
有全球衛星定位, 步速, 步履, 心跳, 跑幾多公里, 跑步路線 ..
哈 .. 好似有 D 浮誇呢 ~~~
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 yuki 於 2009-7-30 10:18 發表

8 蚊條童裝大碼 .. 前輩, 你講緊泳褲嗎 ..

細佬想要果隻全能錶啊 ..
佢話折左都要 $3500
有全球衛星定位, 步速, 步履, 心跳, 跑幾多公里, 跑步路線 ..
哈 .. 好似有 D 浮誇呢 ~~~

係呀 泳褲.
我估唔係好似,而係呀,
通常運動成積未能滿足到自已時,
到會找d外物來增加信心.

謝謝分享了~以後多多推介

現今社會物質越豐富,心靈卻越貧乏