返回列表 發帖

椰汁糕DIY

呢樣又好食又易整,見心雨係咁post 野食,我都出下手先
呢個配方其實食落真係有99%似係街食果d~~

大家就算平時唔整野食,都應該可以成功的
一d 都唔難

材料:
椰槳400ml (剛剛好一大罐)
水200ml
糖120g (怕太甜可以用80-100左右)
蛋白4隻(美國白蛋佳)
魚膠粉20g(如果想10分鐘就整好提議落30g)

做法:

1.首先要把魚膠粉開好,我提議用凍水先開,之後間水再弄熱,這樣出來的魚膠粉會比較好

2.跟住要將蛋白同蛋黃分開

3.加入沙糖....之後將蛋白跟沙糖輕輕攪拌一下,不要太快同太大力......

4.第四就是把整罐椰槳倒下,再攪拌.....

5.第五加入之前開好的魚膠,倒下後快速攪拌.......(ps:因為太慢,它已經開始凝固)

6.之後再放入雪櫃,雪1小時左右(如果想快,可以放入冰格....10-15分鐘左右就可以)

7.最後就大功告成....食得...........

流哂口水啦
你地好鬼衰,係咁整野食黎引我

我有整 紅豆椰汁糕~ 椰青大菜糕~
你的心中藏有秘密, 而我依然想要觸碰~
郤可怕觸碰就會崩毁, 我陷入了躊躇的螺旋中......

多謝支持

原帖由 心雨 於 2008-6-6 20:58 發表
我有整 紅豆椰汁糕~ 椰青大菜糕~

加d 紅豆落去....咪會變紅豆椰汁糕

我輸左比心雨....無人睇

好正呀! 好來想食 .
但無得食 .
ONON

明晚一試
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

完全唔洗煲?d蛋生?
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

布甸個D都係用生旦~  
唔洗煲~
最多用靚旦整咪唔會中毒肚痛~
都有唔用旦既食譜~

咁明晚整,post大家睇

原帖由 風中飛鸚 於 2008-6-9 18:35 發表
完全唔洗煲?d蛋生?

係唔洗o既....

多謝分享椰汁糕!圖文並茂
有時間再介紹芒果布甸!

原帖由 sonic 於 2008-6-9 22:38 發表
有時間再介紹芒果布甸!

好~~
等我下次整果陣,影埋相

車人都好中意整小食架~下次叫佢又post上黎先~

原帖由 煙花 於 2008-6-9 21:44 發表

係唔洗o既....

咁D魚膠粉是熱既,一沖落去D蛋咪半生熟,?

我想整懶人紅豆糕, 買唔到蜜紅豆丫~
吉吉島百佳十蚊店都冇~

原帖由 sonic 於 2008-6-9 22:38 發表
有時間再介紹芒果布甸!

我識整香芒椰汁糕~ 好好味~ 屋企D人話呢款最好味~
又靚又易~

原帖由 風中飛鸚 於 2008-6-10 23:52 發表

咁D魚膠粉是熱既,一沖落去D蛋咪半生熟,?

但係其他野都係凍凍地,....正常最後倒d 暖o既魚膠落去,果陣係唔會整到其他野熱,反而d 魚膠會凍得好快,分分鐘起粒
所以最後倒魚膠果陣要快攪,同埋最尾可以搵野隔一隔佢