返回列表 發帖

老喇 !!

今次用個新的方式和大家分享,等一段小時間我才把我的體驗post出來.
試下答以下問題丫.

我有無講過這两個字呀?
我幾時開始講這两個字呀?
我在什麼時候講過這两個字呢?
我在什麼地方講過這两個字呢?
我為什麼會講過這两個字呢?
我在什麼年齡講過這两個字呢?
我向誰講過這两個字呢?

這個話題是在游泳池的老人家啓發倒我寫的.
記得當年取得全場冠軍後,不再練水(應承過Mami)後約半年,那時是當泳會代教練,
因為仍要為消防游邀請賽,所以每天給隊員訓練的末段都和他們冲下塘的,
因為我己停了有系統地練水,所以有一次我輸了給我的隊員了,那時我就同他講
‘老喇’唔夠你d後生仔砌喇,那時我已不是運動員,當然不會唔開心喇,仲幾高興潻,
自已教的人,游贏自已喎.
又一次經驗,過了數年,在那個年頭,都幾流行自唱歌廊的,我時時會去猜妹劈酒的,
有一次,和個年青人酒友劈,有一晚比佢劈到湯左三次白鶴,我又和他講’老喇’.
現在在泳池d呀伯(看他最多係60-65歲倒)經常同我講’老喇’,
我答佢如果你到95-100歲先死我就覺得你仲好後生喇,仲要捱多幾十年呀!
我心林你黎游水,游得三、四個塘就企係度吹水,之後就沖涼飲早茶,
個肚腩大大,埂係覺得老喇.

我ge睇法係當要講這話時,除老人家外,一般都是用另一種語法去告知人地或自已身體唔好,
變得力不從心(如無記性、無體力).
我好記得我何時認為自己已回復到25歲狀態,是那時從155lb減肥至129lb時,
因每天都在65m至100m時用力加速去完成個10X100m的program.
我亦記得我在冬天游凍水時,將尾5X100m free改為8X50蝶,游了两天後我就覺得自己好似回到22歲敢.
從我的體驗我深深覺得運動是可回復’疑似青春的身心’的.
你們想過什麼質素的健康生活,你就要每天犧牲30-60min.喇!!!!!!!!

1. 有
2.. 3歲
3. 成日
4. 老人院
5. 老人家問我幾多歲.
6. 每一年
7. 好多人

12:00貼了...............

我有無講過這两個字呀?   有呀, 你話會娶我的 ...

我幾時開始講這两個字呀?  果次你錫完我隻手一啖之後囉 ..

我在什麼時候講過這两個字呢?  年年 月月 日日 時時 分分 秒秒

我在什麼地方講過這两個字呢?  當住我隻愛龜面前囉 ..

我為什麼會講過這两個字呢?  因為你話好鬼愛我麻 ..

我在什麼年齡講過這两個字呢?   已經係 10年前啦 >"<

我向誰講過這两個字呢?  除咗同我講, 你唔通走去隔離同果個 阿嬌講咩 ...

問咁多做咩 .. 究竟 你娶定唔娶呀 ))))
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

mayyan100@hotmail.com

有..唔記得幾時開始講..
同朋友講..最近講係因為唔明而家d青年人既思想
我都係大佢地唔係好多ja

原帖由 yuki 於 2009-8-7 12:13 發表

我幾時開始講這两個字呀?  果次你錫完我隻手一啖之後囉 ..

我在什麼時候講過這两個字呢?  年年 月月 日日 時時 分分 秒秒

我在什麼地方 ...

哦,你這番話是林着貼給你愛郎,ok 喇,我check 個無問題.go ahead!

我都有,當開始有白頭髮時,畀人話有白頭髮時,我都會講
我家有3隻雀!
小英豬 - 多野講但唔學我想佢學個d!
一仔 - 嘈到咩咁但好得我媽歡心!
旺旺 - 學左4句就以後唔學既了哥!!

原帖由 SugarSugar 於 2009-8-7 12:21 發表

哦,你這番話是林着貼給你愛郎,ok 喇,我check 個無問題.go ahead!

謝謝審批啊 ~~~
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

我在什麼地方 ...

要問咁多問題,都係唔想娶啫
我家有3隻雀!
小英豬 - 多野講但唔學我想佢學個d!
一仔 - 嘈到咩咁但好得我媽歡心!
旺旺 - 學左4句就以後唔學既了哥!!

我在什麼地方 ...

你好野!打打,玩我,已後唔回你post呀,
俾她睇倒唔知會唔要問翻飛鸚退個$50會費呀嗱!

我在什麼地方 ...

問咁多做咩
1.這方法會令你們自已反省下,及好讓再貼文章時易d領悟.
2.想無禁悶羅.

原帖由 SugarSugar 於 2009-8-7 12:25 發表

你好野!打打,玩我,已後唔回你post呀,
俾她睇倒唔知會唔要問翻飛鸚退個$50會費呀嗱!

嫂嫂佢 ..
溫柔大方, 漂亮可愛, 入得廚房, 出得廳堂 ..
又點會咁小氣 同我計較呢 ..
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

以後唔回我 post ..
前輩 你唔捨得既 ~~~
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 yuki 於 2009-8-7 12:29 發表

嫂嫂佢 ..
溫柔大方, 漂亮可愛, 入得廚房, 出得廳堂 ..
又點會咁小氣 同我計較呢 ..

敢........你係咪女生呀..
係就埂係.........

原帖由 SugarSugar 於 2009-8-7 12:32 發表

敢........你係咪女生呀..
係就埂係.........

我點同呢 .. 我又小氣 又醜樣 又八卦 又巴喳 ... 又 乜 又 物 ...
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

你都好老實.....

原帖由 Louis 於 2009-8-7 12:44 發表
你都好老實.....

唔夠你 腦實
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 yuki 於 2009-8-7 12:40 發表

我點同呢 .. 我又小氣 又醜樣 又八卦 又巴喳 ... 又 乜 又 物 ...

E D金句係你自已講架渣,唔好打打我呀.

原帖由 yuki 於 2009-8-7 12:47 發表

唔夠你 腦實  

無辦法, 人蠢, 成個腦都塞滿晒草.....

呢兩個字近幾年我成日講
好想逃避
By ccym