返回列表 發帖
原帖由 MANDYLEAD 於 2009-8-8 17:01 發表
今晚再量~我想問連續量幾次得唔得?我驚唔準

連續量幾次仲好,準d添.

原帖由 MANDYLEAD 於 2009-8-8 21:49 發表
量咁多次~手臂會痛架

点會痛呢!少少壓力而己.

原帖由 MANDYLEAD 於 2009-8-7 21:45 發表
我唔知點解呢排成日有時無啦啦無左五秒左右呼吸~姐係自己無啦啦停左呼吸
自己唔知

我估你是橫膈膜抽筋,如不是長時間是這樣,我覺得無乜問題,
你的血壓很好呀,心跳就一般了,是少運動的指數.

原帖由 MANDYLEAD 於 2009-8-8 21:57 發表
為什麼會抽筋呢?
我的確很少很少做運動~但平時行好多路,算唔算運動呀

行得快就算,walk walk吓唔算,嚴格來說不算,要配合呼吸才算.
為什麼會抽筋呢?--有時是神經失調姐,睡得不好也會.

原帖由 yuki 於 2009-8-8 22:04 發表

mandy 妹妹, e 個血壓計幾好呀 .. 妳可以考慮吓啊 ..

68心跳是己有少量運動才造倒,想靚想fit,女仔起瑪造倒52-55喇!
仲要用凍水淋身.

原帖由 yuki 於 2009-8-8 22:09 發表

我間中都有抽筋, 所以 瞓覺時習慣墊高對腳瞓 ..

点解要這樣造呀?.....

原帖由 yuki 於 2009-8-8 22:16 發表

今朝先講話消暑要用溫水 ..
但想 FIT 就要用凍水, 不過 現在沖涼仍要用暖水呢 ..

末段用全凍水會刺激全身毛孔及心肺功能,令皮膚緊至,好過sk2百倍喇,
夏天為舒服散熱,沖完熱水涼,毛孔擴張,身體熱力去.

原帖由 MANDYLEAD 於 2009-8-9 16:11 發表
今早量
92/61,心跳91

E+度多次呀,有用意的.

血壓配含心跳是很一般喇,
算是弱,心肌不强,
試下每天做5下situp隔3min.X2 or 3,一星期後再度,話我知呀!!!

原帖由 梅頭 於 2009-8-11 15:54 發表
我都冇血壓計呀~
係唔係要日日量嫁?

看你的目的喇!
如是要來知道自已的血壓高低,就每月量一次都夠.
我是用來監察自已的飲食起居(因為每食3高食物就即高)、
鼓勵自已做運動和看看每天狀態,才天天量.

http://forum.parrot-tree.com/att ... 106&nothumb=yes
E個都幾底呀!
去逛逛平就得喇,
一係就yuki介紹嗰個.

原帖由 梅頭 於 2009-8-11 16:31 發表
當然係鼓勵自己做運動..要keep fit呀~
有冇平靚正既介紹呀~

如你買了,去看看'我的私人醫生'唔明点監察就再問我.