返回列表 發帖

健康問題 - 便便

我想知鸚鵡D便便點先為之正常?

成條狀, 不要成糊狀.

第一幅, 便便成條狀, 有d白色尿酸, 及清澈既尿液.
第二至六幅係唔正常既便便.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請問第二幅便便,會有咩問題.

第六幅是什麼問題????

原帖由 big1 於 2009-8-7 15:46 發表
請問第二幅便便,會有咩問題.

尿酸過多, 沁在紙上尿液呈黃色, 肝臟有問題.

原帖由 MANDYLEAD 於 2009-8-7 15:47 發表
第六幅是什麼問題????

水分過多, 如長期d便便都係甘, 可能有糖尿病或其他問題.

禁好ge資料,
不如講晒佢啦,
放落英武實用攔保存.

資料太多, 好難講得晒, 有人問咪答下囉......

咁如果沁在紙上尿液(無)呈黃色,但便便一樣.

佢地好似1-6都痾過喎

咁如果啲白色尿酸太少或者冇呢?

原帖由 joankong 於 2009-8-7 17:47 發表
佢地好似1-6都痾過喎

我都覺得~除左4無見過之外,其他都好似痾過咁

4, 5都應該冇
2好似見過

如果尿酸比圖1多比圖2少, 尿係透明, OK嗎?  小雲小寶食緊Harrisons high potency, 會唔會旦白質太豐富所以多尿酸? 駛唔駛轉harrisons普通成鳥糧?

又小寶時常個素囊小小卜卜地好似未消化曬上一餐d食物咁, 又去食第二餐,會唔會唔好呢? 應該要佢消化曬等個素囊偏左先再比野佢食嗎? 定係減少每餐份量?

去邊度搵咁多屎
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

原帖由 funnymimi 於 2009-8-7 18:11 發表
咁如果啲白色尿酸太少或者冇呢?

正常, 白色尿酸越多, 代表食物蛋白質越多, 如過量如下圖, 可能有腎病.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 carolee 於 2009-8-7 22:04 發表
如果尿酸比圖1多比圖2少, 尿係透明, OK嗎?  小雲小寶食緊Harrisons high potency, 會唔會旦白質太豐富所以多尿酸? 駛唔駛轉harrisons普通成鳥糧?

又小寶時常個素囊小小卜卜地好似未消化曬上一餐d食物咁, 又去食第 ...

食物蛋白質豐富, 尿酸自然多, 餵合成糧既蛋白質多極有限, 唔須要太擔心. 但餵種子糧作主糧, 就要小心注意. 另外體重可以反映健康狀況, 如過重先轉普通成鳥糧啦.

"素囊小小卜卜地好似未消化曬上一餐d食物咁", 如籠內長期有食物, 係好正常.

原帖由 big1 於 2009-8-7 16:22 發表
咁如果沁在紙上尿液(無)呈黃色,但便便一樣.

唔明, 即係似邊幅圖?

作死咩
arm,arm食完飯一入黎就屎屎屎屎屎屎
嚇屎屎人咩