返回列表 發帖
第一幅, 便便成條狀, 有d白色尿酸, 及清澈既尿液.
第二至六幅係唔正常既便便.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 big1 於 2009-8-7 15:46 發表
請問第二幅便便,會有咩問題.

尿酸過多, 沁在紙上尿液呈黃色, 肝臟有問題.

原帖由 MANDYLEAD 於 2009-8-7 15:47 發表
第六幅是什麼問題????

水分過多, 如長期d便便都係甘, 可能有糖尿病或其他問題.

資料太多, 好難講得晒, 有人問咪答下囉......

原帖由 funnymimi 於 2009-8-7 18:11 發表
咁如果啲白色尿酸太少或者冇呢?

正常, 白色尿酸越多, 代表食物蛋白質越多, 如過量如下圖, 可能有腎病.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 carolee 於 2009-8-7 22:04 發表
如果尿酸比圖1多比圖2少, 尿係透明, OK嗎?  小雲小寶食緊Harrisons high potency, 會唔會旦白質太豐富所以多尿酸? 駛唔駛轉harrisons普通成鳥糧?

又小寶時常個素囊小小卜卜地好似未消化曬上一餐d食物咁, 又去食第 ...

食物蛋白質豐富, 尿酸自然多, 餵合成糧既蛋白質多極有限, 唔須要太擔心. 但餵種子糧作主糧, 就要小心注意. 另外體重可以反映健康狀況, 如過重先轉普通成鳥糧啦.

"素囊小小卜卜地好似未消化曬上一餐d食物咁", 如籠內長期有食物, 係好正常.

原帖由 big1 於 2009-8-7 16:22 發表
咁如果沁在紙上尿液(無)呈黃色,但便便一樣.

唔明, 即係似邊幅圖?

原帖由 風中飛鸚 於 2009-8-7 22:10 發表
去邊度搵咁多屎

D便便相由鳥類醫學書影過黎, 共有十幾廿幅, post 出黎既六幅係比較常見, 所以分享一下; 仲有d更大鑊既便便相, 係人見到都知要即刻睇醫生, 所以無 post 出黎.

原帖由 gameijk 於 2009-8-7 23:02 發表
作死咩
arm,arm食完飯一入黎就屎屎屎屎屎屎
嚇屎屎人咩

甘夜先食飯? 定係滿漢全席啱啱先完.....

原帖由 big1 於 2009-8-7 23:08 發表

Sorry 第二幅.

正常, 唔使太擔心..

係呀, 蛋白質同脂肪都高, 因為野外環境須要大量消耗, 但室內飼養就會過多....

6,7粒細白瓜子好少啫, 少擔心啦...

原帖由 carolee 於 2009-8-8 00:43 發表

吓?! jenny妳d咁細食嘅? louis, 請問我兩隻加埋每天吃55~60粒harrisons, 加兩湯匙生果糧 (裡面有果仁,乾果,瓜子), 算唔算食得太多呢?

食得晒唔算多, 跌到玩到成籠都係, 就係太多....

原帖由 imtamama 於 2009-8-8 00:54 發表
dr louis,
keroro都試過有3+6...會5會有事架?! (擔心喔~)
有時佢食cherry, 佢d便便就會跟住變深紅or紫, 咁又正常嗎?! 食西瓜多就會好似pic3咁, d便便好多水...
自從上次你比過d杏仁+花生我, keroro就好鍾意食nuts ...

我唔係doctor, 大家唔好俾高帽我戴喇, 我都係同大家分享知識啫...
第二至六幅圖既便便, 大家都有機會間中見到, 只要唔係持續性就ok, d動物包括人, 過度緊張或食錯野都會引致消化不良及肚瀉, 當大家發現d便便唔妥, 最簡單方法就係戒口, 停零食停生果蔬菜, 黎緊幾日只餵番隻雀常食既主糧(無分合成糧定雀粟), 之後觀察便便, 兩日都無改善就要睇醫生. 便便顏色會受食物影響, 食物水分多, 尿自然會多, 食物植物纖維多, 消化成糞便後在腸臟會吸收水份而被軟化. Nuts 唔好食太多, 因含大量脂肪, 一日最多兩三粒好喇.

原帖由 imtamama 於 2009-8-8 01:39 發表
嘻, 知道老師 :p
黑頭一日兩三粒都可以嘛?! 老闆鬧我餵食過量會有機會生脂肪瘤... 好得人驚, 嗚...

黑頭一日一兩粒好喇, 餵食過量係會有機會生脂肪瘤, 不過凱克運動量高, 消耗大, 只要個籠夠大, 每日保持喪玩, 唔使太擔心....

原帖由 wendy2307 於 2009-8-8 11:14 發表
Louis,
我隻達麼d 便便是有齊咁多種,點算?係未有病?

好似我上述甘講, 先戒口及觀察兩日, 無改善就睇醫生啦...

係比較爛, 請問平時餵咩食物? 淺啡既便便係食合成糧, 綠色應該係食種子蔬果.

腸胃炎可以由細菌/病毒感染, 亦可以由精神緊張做成.
先要隔離靜養, 餵一兩日種子糧+白飯, 暫停生果蔬菜, 提供足夠清水, 如無改善, 可能感染細菌性腸胃炎, 須要用藥.

每日餵3-4粒合桃, 難於界定多或少, 要視乎隻鸚鵡每日運動量.
例如你用一間房養, 隻雀可以經常飛來飛去, 三四粒合桃的卡路里, 通通可以消耗晒.
但如果用籠養, 每日運動量有限, 每日三四粒合桃, 就容易致肥, 因為100g 合桃仁, 大約等於三碗飯卡路里, 對於鸚鵡體形來說, 三四粒算係多.

其實一隻鸚鵡食幾多至夠, 每隻雀胃口大細都唔同, 好難講. 我自己就慢慢觀察, 食唔晒玩糧就知俾多左, 下一餐減份量, 合成糧作正餐, 主要係飽肚, 及獲得各種基本均衡營養, 水果蔬菜果仁等則作為小食或零食, 增添進食樂趣及額外天然營養.

一樣係條狀便便, 伴隨大量清水狀尿液, 及白色尿酸; 不應一pat pat 糊狀.