返回列表 發帖
剛剛睇完, 原來係吹水, 想提高收視率嘛!

YVONNE 發表於 2009-8-18 22:36

我無得睇????
Manuselina Cattery 成員:
N x 貓,  3 x 龜,  1 x 魚,  1+1 x 鸚鵡。
金鋼已是最終成員, 簽了合約。_。
www.manuselina.com

我都係唔明先問下~無惡意~如果真係會(范)法咁就快d叫d會員用返某人有份代理果d不鏽鋼籠啦~

唔係暫時住客,真係橙葵同戈芬氏!
因好忙好忙未有時間裝巢箱,所以俾d玩具佢地+:笑裡藏刀淚奔=+:
Hugo 發表於 2009-8-18 22:38

明白晒, 釘橋.
我要服侍一個大白Turbo姐同一個藍黃金剛Popeye仔, 佢地係二惡鸚呀!

我屋企人做三行, 有晒門路買料diy,
但我同街坊未同飛鸚熟之前, 已經決定搵飛鸚做籠,
$$唔係唔洗考慮, 但最重要係寶貝們嘅安全,
我地訂嘅籠, 每個鑽孔佢都好好心機打磨光滑,
每個接口都有辦法防止d百厭星搞破壞或整傷自己,
就係因為相信佢有經驗, 所以所有野都交俾佢,
第一,第二代籠, 籠頂有不鏽鋼間枝, 食物羽粉污染家居情況大減,
我成日响籠頂摸佢地, 不過格唔到聲,
所以第三代設計更臻完美, 上半冇鑽孔, 加左手抽俾佢地爬,
下半大量鑽孔, 加空氣清新機抽氣, 保持空氣流通,
所以敬告各位友善抄襲者, 唔好淨係抄個外觀,
要睇清結構, 如果抄d唔抄d, 真係會危害生命
灰鸚BB鍾意食同唱歌,大葵發仔鍾意飛同非禮人,朱冠吵吵超鍾意食同大叫, 間中玩下大"蝦"細,愛情鳥Rolex同藍藍鍾愛飛上人頭扮鳳凰,五隻百厭星性格唔同,我全部都咁鍾意!

恭喜新居入伙,間屋好靓啊! 兩隻唔同種會生隻咩混種出來...之前有無成功的例子呢? 好期待!

D人真係食飽飯, 得閒得滯, 成日係度無風起浪~~~
折衷BB Garu~~

我係十三少~~~~~

D人真係食飽飯, 得閒得滯, 成日係度無風起浪~~~
sodagreensimon 發表於 2009-8-19 01:11

各有見解o者,唔好咁敏感啦~

無錯∼百花齊放∼此終對消費者百利而無一害∼
試想想∼玻璃纖維廠卅鋼鐵廠卅納米製造廠卅都有興趣做鸚鵡籠∼你地話幾好∼
到時有好多質料鸚鵡籠∼點選擇都得∼唔喜歡可以用番鋼企架都得∼
只對業內人士有影響∼(大家唔需要關心)對消費者是最好消息∼
唔好咁傻受人影響∼自己做自喜歡的籠∼各有各做∼
業內人士當然要幫大家洗洗腦∼唔可以俾”納米”丫d其他質料進入市場∼
一班死士立即四出殺戮∼損失只是消費者∼
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

兩位都講得啱, 我想講的係多一事不如少一事,  阿公教落, 來說是非者, 便是是非人.... 所以都係講少句好~~

做人應該厚道d, 唔好得閒無事攻擊人....
折衷BB Garu~~

我係十三少~~~~~

我屋企人做三行, 有晒門路買料diy,
但我同街坊未同飛鸚熟之前, 已經決定搵飛鸚做籠,
$$唔係唔洗考慮, 但最重要係寶貝們嘅安全,
我地訂嘅籠, 每個鑽孔佢都好好心機打磨光滑,
每個接口都有辦法防止d ...
YVONNE 發表於 2009-8-18 23:02

yvonne 解釋得很好呀! 這是一個負責任主人必須要細心留意的事情

無錯∼百花齊放∼此終對消費者百利而無一害∼
試想想∼玻璃纖維廠卅鋼鐵廠卅納米製造廠卅都有興趣做鸚鵡籠∼你地話幾好∼
到時有好多質料鸚鵡籠∼點選擇都得∼唔喜歡可以用番鋼企架都得∼
只對業內人士有影響∼( ...
風中飛鸚 發表於 2009-8-19 12:38

咁叫納米製造廠用鋼鐵做玻璃纖維籠咪得囉
我要服侍一個大白Turbo姐同一個藍黃金剛Popeye仔, 佢地係二惡鸚呀!

最好係不鏽鋼籠外有易潔塗層(易清潔), 及鍍上納米二氧化鈦(自動殺菌), 甘就又易洗, 又唔使用洗潔精.

冇所謂架∼等於現在有人發明鑽石做籠∼九千萬一個∼咁我自己唔做姐∼唔洗咁辛苦推番間鑽石廠丫∼
咪由得佢做冇人買咋嗎∼
就為什麼有人要推番∼正正是因為有作用∼先要急急推番∼如果鑽石籠就唔洗急啦∼
我絕對可以將整個製造過程完全公開∼沒有一絲秘密∼國內朋友可以在國內做∼台灣朋友可以在台灣做∼
多一個選擇總比小一個好∼多一個朋友總比多一個敵人好∼
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

我見到隔離台有位會員psot左果d法例出黎~資料如下~copy自香港國際鸚鵡會的:
原來老板有個朋友被人投訴, 政府一個部門給他警告, 說他犯了以下條例的 '2F, 3A', 請參考吧,
但是如果你們不用得太張揚應該沒事的, 一般只係市民投訴才會有人干涉的.
但要留意一點是這些膠箱原來有一個叫做'溫室原理', 除非在箱內裝上風扇或通風系統, 否則就算在箱外開著風扇, 在箱內的空氣是不會太留通的, 你地可以試試把一張紙巾放在箱內, 然後開風扇吹著膠箱, 試睇睇紙巾擺動的形態就知道你用的膠箱有幾通風了, 還有就是膠箱內的溫度會比箱外的溫度高出幾度, 如果在太陽下箱內的溫度有可能高至50度.
章:        139F  
標題:        公眾衞生(動物及禽鳥)(展覽)規例        憲報編號:        
條:        5        條文標題:        基本圍封物等的標準        版本日期:        30/06/1997
(c) 在構造和保養方面能使困囿在內的動物或禽鳥─
(i) 保持乾爽清潔;
(ii) 方便取得食物及水;及
(iii) 自由地走動和舒適地站立、坐下、躺臥與棲息;及
(d) 設於能避免照明過強的位置。
(2) 畜舍設施須─
(a) 結構良好並保持維修良好;
(b) 在設計方面能困囿在內飼養的動物或禽鳥,並能限制其他動物或禽鳥進入;
(c) 設有足夠適合飲用的水供應及設有適當的排水設施讓過量的水流走;
(d) 提供足夠的空間以供貯存新鮮食物及臥墊;
(e) 設有可將動物和食物廢物、用過的臥墊、已死的動物或禽鳥及殘物移走和處置的設施,以將蟲鼠侵擾、污染、氣味和發生疾病的風險減至最低;
(f) 透過窗、門、通風孔或空氣調節提供足夠的新鮮空氣通風,以促進在內飼養的動物或禽鳥的健康及舒適,並將陣風、氣味和水分冷凝減至最低;
(g) 藉天然或人工的方法,或藉兩者兼備的方法,提供充足而優質的照明,而照明的分布須能提供足夠的光度以容許進行例行檢查及清潔;及
(h) 設有實質上透水分且可供時刻進行衞生清潔的內層表面。
(3) 戶外範圍須提供─
(a) 足夠的遮蔭,使動物或禽鳥能保護自己免受陽光直接照射;
(b) 足夠的遮蔽物,讓動物或禽鳥在天氣惡劣時得到保護;
(c) 適當的排水設施讓過量的水流走。

嘩嘩嘩,隔離個uncle話有人係"無良肥佬奸商",
肥佬奸商?係邊個呢?
灰鸚係大b哥,迷你金剛係大舊金,
lovebird係b仔,b女同埋福仔…
2012•04•27,我最愛、最鍚、最乖的大舊金走了。。。
2012•05•04,大舊金跟我們回家了。。。
大舊金走左之後,新回來的是細七…

嘩嘩嘩,隔離個uncle話有人係"無良肥佬奸商",
肥佬奸商?係邊個呢?
mmchu 發表於 2009-8-19 15:07

佢係唔係奸商我就唔知~有好多會員去找佢幫手整野淨係收料錢我就知~如果要叫d比佢幫過手既人出黎留一句說話呢咁就一定多過話佢係奸商既人~路遙之馬力日久見人心~

因有d人自己個腦唔通氣, 咪覺得個籠太現代化又唔通氣. 引至虐畜
大M 發表於 2009-8-18 22:37

睇完你個比喻即刻明白哂
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝

有問題有問題:
1. 係咪將個屎隔拉出, 就變成上下兩層?
2. 度門响邊樹呀? 睇來睇去都唔見?
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝

我讀緊浸大研究院,我淨係知凡事都講証據同科學分析,自問唔係某人口中的小學生都不如的「蠢人」...

唔會因為一d死叮住人唔放的阿叔口噏噏就要信佢.....
我都將會用亞加力膠籠....

奉勸一句:「君子求諸已,小人求諸人。」有時唔係話踩低人, 就可以抬高自己!!!

大家楚河漢界, 河水不犯井水, 各做各的就好了~~
折衷BB Garu~~

我係十三少~~~~~

我讀緊浸大研究院,我淨係知凡事都講証據同科學分析,自問唔係某人口中的小學生都不如的「蠢人」...

唔會因為一d死叮住人唔放的阿叔口噏噏就要信佢.....
我都將會用亞加力膠籠....

奉勸一句:「君 ...
sodagreensimon 發表於 2009-8-19 16:36

咁你咪即係研究生