返回列表 發帖
咁鬼大個住人都得啦~

有d人話用呢d籠要付上"法律"責任呀~有無人知點解呀~???

我都係唔明先問下~無惡意~如果真係會(范)法咁就快d叫d會員用返某人有份代理果d不鏽鋼籠啦~

我見到隔離台有位會員psot左果d法例出黎~資料如下~copy自香港國際鸚鵡會的:
原來老板有個朋友被人投訴, 政府一個部門給他警告, 說他犯了以下條例的 '2F, 3A', 請參考吧,
但是如果你們不用得太張揚應該沒事的, 一般只係市民投訴才會有人干涉的.
但要留意一點是這些膠箱原來有一個叫做'溫室原理', 除非在箱內裝上風扇或通風系統, 否則就算在箱外開著風扇, 在箱內的空氣是不會太留通的, 你地可以試試把一張紙巾放在箱內, 然後開風扇吹著膠箱, 試睇睇紙巾擺動的形態就知道你用的膠箱有幾通風了, 還有就是膠箱內的溫度會比箱外的溫度高出幾度, 如果在太陽下箱內的溫度有可能高至50度.
章:        139F  
標題:        公眾衞生(動物及禽鳥)(展覽)規例        憲報編號:        
條:        5        條文標題:        基本圍封物等的標準        版本日期:        30/06/1997
(c) 在構造和保養方面能使困囿在內的動物或禽鳥─
(i) 保持乾爽清潔;
(ii) 方便取得食物及水;及
(iii) 自由地走動和舒適地站立、坐下、躺臥與棲息;及
(d) 設於能避免照明過強的位置。
(2) 畜舍設施須─
(a) 結構良好並保持維修良好;
(b) 在設計方面能困囿在內飼養的動物或禽鳥,並能限制其他動物或禽鳥進入;
(c) 設有足夠適合飲用的水供應及設有適當的排水設施讓過量的水流走;
(d) 提供足夠的空間以供貯存新鮮食物及臥墊;
(e) 設有可將動物和食物廢物、用過的臥墊、已死的動物或禽鳥及殘物移走和處置的設施,以將蟲鼠侵擾、污染、氣味和發生疾病的風險減至最低;
(f) 透過窗、門、通風孔或空氣調節提供足夠的新鮮空氣通風,以促進在內飼養的動物或禽鳥的健康及舒適,並將陣風、氣味和水分冷凝減至最低;
(g) 藉天然或人工的方法,或藉兩者兼備的方法,提供充足而優質的照明,而照明的分布須能提供足夠的光度以容許進行例行檢查及清潔;及
(h) 設有實質上透水分且可供時刻進行衞生清潔的內層表面。
(3) 戶外範圍須提供─
(a) 足夠的遮蔭,使動物或禽鳥能保護自己免受陽光直接照射;
(b) 足夠的遮蔽物,讓動物或禽鳥在天氣惡劣時得到保護;
(c) 適當的排水設施讓過量的水流走。

嘩嘩嘩,隔離個uncle話有人係"無良肥佬奸商",
肥佬奸商?係邊個呢?
mmchu 發表於 2009-8-19 15:07

佢係唔係奸商我就唔知~有好多會員去找佢幫手整野淨係收料錢我就知~如果要叫d比佢幫過手既人出黎留一句說話呢咁就一定多過話佢係奸商既人~路遙之馬力日久見人心~

某某人話用膠籠會少左互動,冇得溝通,因為唔可以隔住個籠同鸚鵡玩或者進行訓練,
唔通除左隔住個籠之外,主人就唔會放佢地出黎玩咩,隔住個籠黎就唔叫溝通同訓練啦,
我夜晚食完飯就會放佢地出黎由得佢地玩一至兩 ...
joankong 發表於 2009-8-19 17:27

救命呀~你好正經呀~我好唔慣呀~

我唔識英文~有無人幫我~我唔明65樓講咩~

中氨氣毒仲好笑, 真係自暴其短, 作大都作中暑啦....
1. 首先呢, 鳥類既泌尿及排泄系統與哺乳類動物唔同; 當食物及水份被胃部消化後, 及經腸臟吸收營養之後, 剩下既廢物包括糞便,尿液,及尿酸鹽化合物(白色個d).
...
Louis 發表於 2009-8-19 22:07

咁係唔係你家有雀死既機會大過用膠籠好多好多倍呀~

我唔識中文~有無人幫我~我只明65樓講咩, 哈哈
( 用唔到洋蔥頭)
天奴 發表於 2009-8-19 23:13

你係唔係想醉生夢死呀~

我當初睇完佢個中氨毒的CASE果陣, 都有同一個問題, 就係個主人幾耐換一次個雀籠的報紙????

就算你有幾千萬, 整個金至尊當年的金廁所, 但你十分賤格, 次次痀完屎都唔沖水, 隔得無耐, 你行入去一樣會俾阿摩尼亞焗暈 ...
sodagreensimon 發表於 2009-8-20 00:05

我係祺福黨

即係咩黎架
joankong 發表於 2009-8-20 00:29

有無睇"龍咁威"呀~粉嶺陳法拉~