返回列表 發帖
(回mandy)~預留位置將來再買新鸚鵡時~將下面鋸走~再做一個組合起來~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

請大家注意~此post不是介紹大家用亞加力籠~只是解構做法給其他有興趣雀友~
(國內及台灣或外國~都有人想詳細知道)
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

預留位置將來再買新鸚鵡時~將下面鋸走~再做一個組合起來~
風中飛鸚 發表於 2009-8-22 14:46

oic~ 再買第3隻果陣繼續疊上去

請大家注意~此post不是介紹大家用亞加力籠~只是解構做法給其他有興趣雀友~
(國內及台灣或外國~都有人想詳細知道)
風中飛鸚 發表於 2009-8-22 14:49

外國既話要打個英國版說明bo~

外國既話要打個英國版說明bo~
Mandy 發表於 2009-8-22 14:50

係丫~要搵人翻譯先得啦~

多謝無私分享

我只係分享下~因為國內好多朋友經常問膠籠問題~

嘩小心車到隻手拍呀.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
我要服侍一個大白Turbo姐同一個藍黃金剛Popeye仔, 佢地係二惡鸚呀!

將混合膠混合~(因為混合膠乾後非常堅固~)
風中飛鸚 發表於 2009-8-19 19:06

好彩睇到對混合膠炸.
我要服侍一個大白Turbo姐同一個藍黃金剛Popeye仔, 佢地係二惡鸚呀!

換了新鳥籠後對於我們最大的改變是鳥籠變得不再礙眼, 清澈的鳥籠讓我們不再需要被一枝枝的剛枝無時無刻的提醒著我們囚禁著一樣生物. 原本是想要將鳥籠放置在露台上的,但因為它的美觀所以直到現在還是被放在客廳裡. 而Jacky的最大改變是它不再像以前一關燈就大叫,完全無任何遮擋讓它可以看得非常清楚我們在做些什麼,那種被隔離感減少了.

最緊要係靜咗60%,
之前樓上俾阿寶d叫聲煩到精神狀態異常,
跑落嚟大鬧幾次, 仲惡到踢門,
不過係自己搔擾到人, 點都要自己解決,
所以一個適合的膠籠不單止改善家居環境,
更改善了睦鄰關係.
灰鸚BB鍾意食同唱歌,大葵發仔鍾意飛同非禮人,朱冠吵吵超鍾意食同大叫, 間中玩下大"蝦"細,愛情鳥Rolex同藍藍鍾愛飛上人頭扮鳳凰,五隻百厭星性格唔同,我全部都咁鍾意!

咁大個籠會唔會好貴嫁?
不過個籠真係好靚,
自己的手工點都不及...

多謝大大無私分享 (台灣興咁講架)

有個雀友家中裝飾設計~古色古香~起初擔心格格不入~後來將葵花放入~一直困擾的羽粉問題冇晒~仲溶合到室內既設計~佢好開心~

每次幫到人~會好開心~事頭婆隻藍黃幾咁百厭得架~玩到一地都係~佢老公話早知道可以解決就早d出聲~
一直為左隻鸚鵡而吵鬧~非常不值得~

失敗的個案都有架~(唔好成日講d好野~要客觀講d衰)
sesese果個就比預計滅聲程度冇咁高啦~(佢果隻又係大聲左d)雖然細聲左~但噪音減低得比預期小~

另外有個主人因為太擔心羽粉問題~堅持要將孔鑽細~(我有提醒不用太擔心)後來點就唔知~因為冇再回頭做~

以我一向想法~沒有讚不絕口就已經當作失敗作品論~

點解你響度
你唔係去左腳底按麼咩?

你無睇佢話回鄉証過期被打回頭咩
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝

失敗的個案都有架~(唔好成日講d好野~要客觀講d衰)
sesese果個就比預計滅聲程度冇咁高啦~(佢果隻又係大聲左d)雖然細聲左~但噪音減低得比預期小~

另外有個主人因為太擔心羽粉問題~堅持要將孔鑽細~(我有提醒不用太擔 ...
風中飛鸚 發表於 2009-8-23 01:58

好彩你親身感受過佢叫果種威力咋, 所以你話如果我用鋼籠的話真係點死吖
其實我覺得用咩籠都好, 生活作息都要配合得好, 鸚鵡因為唔夠瞓 (或休息時間唔夠) 而大叫都係問題之一 所以我而家盡量都在夜晚十點前蓋籠布了.
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝