返回列表 發帖
咩懶呀,我成日同佢重覆講架,係佢唔肯講咋
有時我仲會諗佢係咪聾鬼左,講既都唔學
小英仔 發表於 2009-9-3 11:33

唔好比飽飯小英豬食!Haha!講笑「姐」!
可以考慮獎勵方法,一講o野,有美食獎勵!

波波好得意呀~

波波好叻,識得叫媽咪買西瓜!
灰鸚係大b哥,迷你金剛係大舊金,
lovebird係b仔,b女同埋福仔…
2012•04•27,我最愛、最鍚、最乖的大舊金走了。。。
2012•05•04,大舊金跟我們回家了。。。
大舊金走左之後,新回來的是細七…

波波好叻叻
隻隻灰鸚都識講咁多野,係我隻小英豬唔識
小英仔 發表於 2009-9-3 11:00

隻隻灰鸚講野都叻,爭在個主人點教!
同埋要睇下隻雀有無心機學lor…
我隻大b哥好聽我阿媽教,
佢有心學,真係三兩日就學識,
呢輪就係咁講︰老竇,去街街,買報紙…
朝早放佢出黎就bilibala唔停口,
到我著鞋出門口返工就會講︰返工啦,byebye…
真係氹死你
灰鸚係大b哥,迷你金剛係大舊金,
lovebird係b仔,b女同埋福仔…
2012•04•27,我最愛、最鍚、最乖的大舊金走了。。。
2012•05•04,大舊金跟我們回家了。。。
大舊金走左之後,新回來的是細七…

波波好叻,識得叫媽咪買西瓜!
mmchu 發表於 2009-9-3 23:15

大b哥都好叻,又敬老!把聲又溫柔!
『hello,婆婆早晨,恭喜發財,大b哥,大b哥早晨,恭喜婆婆,婆婆錫錫……』

波波好得意呀~
Mandy 發表於 2009-9-3 19:13

你而家有沒有再養雀?

都幾毒喎!!!!!!!
波波真醒呀
SugarSugar 發表於 2009-9-3 11:22

我都比你隻玫瑰葵花毒死,揀佢(囝囝)果時好乖,點知帶牠回家後,
勁慌張,少少風吹草動,即拍翼勁飛,雖然有剪短羽翼,但怕牠受傷,
比較少帶出籠玩,只在晚上食飯時才上架。

每日比佢食2-3粒花生咁多!我隻鐘意咬爛個嗀,花生肉就掉落籠底。
不過佢鐘意食"Hart"牌子『原焗杏仁』!叫佢返轉再返轉都得。
sonic 發表於 2009-9-3 11:06

係唔係唔可以經常食花生? 對雀不好嗎?

花生,原焗杏仁 或其他鸚鵡零食等,一日食少少無妨。
竟然佢鐘意食,順便當作獎勵,事半功倍。

隻隻灰鸚講野都叻,爭在個主人點教!
同埋要睇下隻雀有無心機學lor…
我隻大b哥好聽我阿媽教,
佢有心學,真係三兩日就學識,
呢輪就係咁講︰老竇,去街街,買報紙…
朝早放佢出黎就bilibala唔停口,
到我 ...
mmchu 發表於 2009-9-3 23:20

唔知係咪小英佢無心學呢,佢都好多野講,係唔講我教佢嗰D,同埋重覆佢識嗰D或講灰鸚話,好似你地既灰鸚識講咁多佢又真係唔得喎,不過佢會好似街坊隻BB咁,只係掛住玩,唔知係咪掛住玩既就唔講野
我家有3隻雀!
小英豬 - 多野講但唔學我想佢學個d!
一仔 - 嘈到咩咁但好得我媽歡心!
旺旺 - 學左4句就以後唔學既了哥!!

sallyyau 發表於 2009-9-4 16:52

如果佢無只掛住食花生唔食其他正糧既,應該都可以食既然
我家有3隻雀!
小英豬 - 多野講但唔學我想佢學個d!
一仔 - 嘈到咩咁但好得我媽歡心!
旺旺 - 學左4句就以後唔學既了哥!!

sallyyau 發表於 4/9/2009 16:52

有時花生變了,唔記得有什麼菌,要小心!!!!