返回列表 發帖
Louis

我想問下

5. 乾及生的豆類, 例如一粒粒經曬乾既豆, 新鮮豆角, 荷蘭豆, 四季豆等, 含有植物性血球凝集素(Haemagglutinin), 雀鳥吸收血球凝集素後, 1至3小時內會出現中毒症狀, 如頭痛, 頭暈, 呼吸急速, 噁心, 嘔吐, 腹瀉, 四肢麻痺等, 嚴重可致命. 高溫可分解血球凝集素, 煮熟豆類後, 可放心餵食.

佢地好鐘意食新鮮未煮熟既荷蘭豆,蜜糖豆架,
我通會洗完再浸1小時水再洗比佢地食架,
咁係咪即係唔好比佢地食呀?

可以被免生食就被免啦, 用滾水煮一煮都好容易啫, 如果為條豆, 食到肚痛就唔值得啦, 不過我估少量應該無事既, 以前我都有俾荷蘭豆, 四季豆d雀食, 不過多數都係咬幾下就掉.

嗯,明白啦,
即係只好煮過就可以比佢食啦.

louis真係好叻呀! 多謝曬你d資料!

真係好!

13# Louis

我是新手 ! Thanks !

我也是新手,多謝Louis!您既資料,令我有更多的認識!

wow~ thank you Louis, 好彩睇一睇....原來唔可以俾番茄....我呢兩日仲諗緊俾唔俾佢食...

另外我想請問一下, 除o左豆類之外, 仲有d 咩係要煮熟先俾得雀雀食呢? 唔該哂Louis~

wow~ thank you Louis, 好彩睇一睇....原來唔可以俾番茄....我呢兩日仲諗緊俾唔俾佢食...

另外我想請問一下, 除o左豆類之外, 仲有d 咩係要煮熟先俾得雀雀食呢? 唔該哂Louis~
amatiel 發表於 2010-5-20 19:32

番茄食得, 係d綠色部分(葉, 莖)唔得, 暫時蔬菜中, 係豆類要煮熟先俾鸚鵡食就安全d, 芽菜/發芽豆都可以生食.

上次睇個自然療法,都highly recommend 食芽菜喎! 原來鸚鵡都食得!

Thank you Louis!
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

Louis, e家晴晴、寶寶企嘅層架係$10店買嗰d格格架,呢d架會唔會令佢哋中毒ga? (鐘意咬)
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

Louis, e家晴晴、寶寶企嘅層架係$10店買嗰d格格架,呢d架會唔會令佢哋中毒ga? (鐘意咬)
BoBoBoBo 發表於 2010-5-21 01:22

如果個架由金屬製造, 而架上電鍍或漆油容易剝落, 就最好唔好用喇.

Thanks Louis!  仲想繼績問,因為唔關食物事,改係另一樹問你...

http://forum.parrot-tree.com/viewthread.php?tid=8650&page=15
淺灰鸚 =晴晴, 女

知道了~~唔該哂Louis~

即係apple 係可以食~但就唔好有核~不過我連皮都會去埋~
同狗仔一樣唔可以食朱古力~
不過我諗有好多動物都唔食得~

即係apple 係可以食~但就唔好有核~不過我連皮都會去埋~
同狗仔一樣唔可以食朱古力~
不過我諗有好多動物都唔食得~
katrina 發表於 2010-5-22 13:33

就算你唔去皮...佢都會自己去皮...佢唔食皮的~

請不要抄其他網.是你已前說我的

請不要抄其他網.是你已前說我的
apsw 發表於 2010-7-5 15:35

如果你見到其他中文網站有相同文章, 係佢地抄我, 我呢篇文章係翻譯及遍寫自以下英文網站文章.
http://pet-birds.suite101.com/ar ... foods_for_pet_birds

鸚鵡樹歡迎任何雀友翻譯其他國家網站既鸚鵡文章成中文, 供大家分享知識及心得.

sorry Louis

THANKS~~~