返回列表 發帖

你於彩虹區失灰鸚鵡嗎?

本人於彩虹區尋獲灰鸚鵡一隻. 估計約5-6嵗, 男性. 有特徵, 但不便在這裡說明.
如主人見字或知情者, 請致電本人確認. 如証明為閣下愛雀, 請立即領回.
因此灰鸚鵡不習慣新環境, 昨天至今(2天) 未有進食. 為保其健康, 暫時本人會用不同方法及食物嘗試喂食. BRIAN

Up  
我有13隻可愛寵物:
-1隻金毛尋回狗(Empire),-6隻(陸龜&水龜)  
-2隻灰鸚 (糖水&呀妹)-1隻迷你金(牛牛)
-1隻LB (豆豆)-2隻雞尾(寶寶&貝貝)
(6隻八哥狗~在心中, 彩虹橋再遇!)

多多會唔會飛到咁遠呢?
有機會都唔好放過, 叫三角仙call樓主丫
灰鸚BB鍾意食同唱歌,大葵發仔鍾意飛同非禮人,朱冠吵吵超鍾意食同大叫, 間中玩下大"蝦"細,愛情鳥Rolex同藍藍鍾愛飛上人頭扮鳳凰,五隻百厭星性格唔同,我全部都咁鍾意!

多多飛到去彩虹區!
問下三角仙有無留反$12 被佢坐彩虹小巴先
Manuselina Cattery 成員:
N x 貓,  3 x 龜,  1 x 魚,  1+1 x 鸚鵡。
金鋼已是最終成員, 簽了合約。_。
www.manuselina.com

已send E-MAIL....
啤梨都叫我試下問問係唔係多多先,起碼有個機會

1# brianau

我已看三角仙的EMAIL. 當中提到的特徵並不相同. 這隻灰鸚非常健康. 沒有拔毛.
其他你所提的特徵亦不相同. (不使在此提及)

回報下今日灰鸚的情況
31 OCT 09
早上見佢有少少緊張, 可能見到我的大白同GALAH. 之後比左D硬合成糧同一顆花生佢. 下午放工回來. 見佢有食到. 而且好多時都係度梳毛. 有時仲有開心既樣子. 佢仲有細細聲講HELLO

我會不時上黎回報佢既情況, 直到佢主人出現交還

1# brianau

我已看三角仙的EMAIL. 當中提到的特徵並不相同. 這隻灰鸚非常健康. 沒有拔毛.
其他你所提的特徵亦不相同. (不使在此提及)

回報下今日灰鸚的情況
31 OCT 09
早上見佢有少少緊張, 可能見到我的 ...
brianau 發表於 2009-10-31 16:36

你咁好心佢比你執左返屋或真係好好...
希望主人快D出現接佢返屋企~

01 NOV 09
回報下今日灰鸚的情況
今日安排左出去雀街打聽下有冇人失灰鸚. 但不果.
灰鸚今日好乖, 開始講野. 又食好多野. 我相信佢已經冷靜左同開始去識應環境.
我主要都係比合成糧佢食, 佢既食量開始正常. 飲水量亦正常. 比第一及二日好好多.
佢仲係我出門時叫左聲"爸爸". 我唸佢真係掛住佢既主人.
如果大家有消息請找我呀! THX

有無腳環,有無剪翼架?
我見其他網會都有好多走失灰鸚的post
有沙田的,有大圍的,有荃灣的...

02 NOV 09
緊急狀況
因為灰鸚暫住關係, 使本來的GALAH心情緊張, 今日早晨見其身上所有毛已拔光.
相信無法再暫養灰鸚鵡等其飼主出現了. 如果兩日內未有飼主出現. 我會把灰鸚交可信有心人暫養或交愛護動物協會.
另外, 已有兩名失主聯絡, 明白到失主心情. 不過其說明的特徵不同相信並非閣下的灰鸚鵡.
請大家廣為流傳此訊息, 謝謝.

02 NOC 09 晚上
剛剛跟風中飛鸚聯絡, 多謝飛鸚兄的安排. 明日早上, 我會把灰鸚交風中飛鸚兄代為暫養.
因為不希望有人假冒飼主從中生事. 本人已同意飛鸚兄的建議及安排. 相信交飛鸚兄處理比較合適.
如日後有關上述事項, 亦請找飛鸚兄處理. 謝謝.
另外, 本人已為灰鸚鵡記錄及拍照, 如有必要, 會把有關資料交合適溝道處理以減少灰鸚未能交回其主人的可能.

Brianau,
很敬重你處理這事上的手法及責任心

希望你的galah心情好返, 唔好再拔毛

祝福你

Brian,
你真係好有心.

為免你受到不必要騷擾, 已刪掉你的聯絡電話及e-mail.
ONON

事隔都有四個月喇, 吾知隻灰鸚而家點呢. 飛鸚兄可否幫忙, 將佢而家既情況講下, 如果有近照就最好啦.
真係有d掛住可憐既灰鸚妹妹呀.

要繼續post出來, 希望失主睇倒!
我都好想知道~點解主人唔見隻鸚鵡~完全唔搵佢!
我都好想知道~灰鸚妹妹近況如何?
我有13隻可愛寵物:
-1隻金毛尋回狗(Empire),-6隻(陸龜&水龜)  
-2隻灰鸚 (糖水&呀妹)-1隻迷你金(牛牛)
-1隻LB (豆豆)-2隻雞尾(寶寶&貝貝)
(6隻八哥狗~在心中, 彩虹橋再遇!)

事隔都有四個月喇, 吾知隻灰鸚而家點呢. 飛鸚兄可否幫忙, 將佢而家既情況講下, 如果有近照就最好啦.
真係有d掛住可憐既灰鸚妹妹呀.
brianau 發表於 2010-4-5 23:05

彩虹區失既灰鸚而家既情況很好,我有去看過他,與一隻細鸚鵡同住,間中講話.好食好住.代養者和藹可親.

CTL代飛鸚覆
小妹妹灰鸚

彩虹區失既灰鸚而家既情況很好,我有去看過他,與一隻細鸚鵡同住,間中講話.好食好住.代養者和藹可親.

CTL代飛鸚覆
CTL 發表於 2010-4-18 00:27

我估, 係一個賣家庭用品既老闆架, 我見過佢有灰鸚, 有金剛, 向彩虹有幾多個人有鸚鵡我大約都見過下既, 聽街方講佢成日都走雀(因為佢錢多)又唔剪翼, 間唔中就同佢向門口曬太陽架啦, 佢仲俾人偷過一次, 所以唔定時放雀出來, 我覺得係佢既機會都幾大, 下次我見到佢同你問下佢啦