返回列表 發帖

暖管裝配完成左喇..

首先多謝主席及雀友提供嘅資料, 可以比我有一件可以放心使用而且又合乎能源效益嘅保暖工具.

價值 60大元之衣櫃防潮管 , 就在咸田街地下89号可買到 (唔寫咁detail.. 唔知会唔会比人炳 )

全套防潮管!

防潮管包括之配件及我用來安裝之配件.

再買一條花洒水喉..(為避免不小心比雀雀咬到电綫而做成日後之自責或後悔, 我決定多下一點工夫)

將防潮管之插頭拆除, 再把电綫穿入水喉內, 接口用高温膠布包好.再接回插頭..

完成圖..

使用前梗係要測試一下先啦..如漏电之類. 當然我会順手攞埋D數據..

温度測試(约二吋距離) 表面温度有50多度,而开始時室温有30度..十分鍾後升到35度.keep 住1個鐘..冇變..

最後一張安裝圖....

好喇.show 完!
睇番D數據... 佢標話10W
我測試佢內阻.. 有5000k
而充电測試有 0.044A
咁就有 9.68W , 同標示差唔多..
如果計用电..以現在住宅用电係$11.8計算, 每小時費用為$0.118

TEDDY!!

你好犀利,

有咁多設備~~

正~!!

你ge作品值得抄考

20091129 - 太陽帝國 之 宏圖霸業  
http://forum.parrot-tree.com/viewthread.php?tid=6834

首先多謝主席及雀友提供嘅資料, 可以比我有一件可以放心使用而且又合乎能源效益嘅保暖工具.

價值 60大元 ...
Teddy 發表於 2009-11-10 19:37

我都想整支...

但係最尾張圖...放咁近...如果直接接觸到會唔會太熱? (例如佢伸隻爪出黎...)
msn:chofungmo@yahoo.com.hk

我叫阿峰呢~有咩想分享可以搵我喔!!

一日流流長, 我覺得對雀雀來說花灑水喉唔難咬爆, 咁放唔夠安全

hmm...... 可能係視角問題..支管o既距離同个籠有一寸咁多..正常爬上爬落应該接觸唔到.
如果佢咁都要伸成隻腳出黎"liu"支管..咁就實会辣佢一o野. 等佢以后都唔夠膽攪攪震!
至於話咬水喉呢个問題..正常黎講佢唔会接觸到.(可以放多塊膠片隔开).雖然話花灑水喉对於好多雀雀係一樣可以咬爆. 但都总好過只得一條电線. 當你見佢一嘢咬落去就已經太遲..总括來講花灑水喉係買个保險, 唔会由得佢咬.
至於其它放置方法..我也考累過, 如垂直放. 個人認為温度之抗散不及平放, 而且高温長期集中放頂點o既位置. 有可能会做成危險. 唔好話果D係高温膠- 唔怕!. 如果長期开住, 佢唔溶都会脆. 所以無謂制做危机, 我選擇平放.

好設計! 今年冬天都要試吓先!
我有13隻可愛寵物:
-1隻金毛尋回狗(Empire),-6隻(陸龜&水龜)  
-2隻灰鸚 (糖水&呀妹)-1隻迷你金(牛牛)
-1隻LB (豆豆)-2隻雞尾(寶寶&貝貝)
(6隻八哥狗~在心中, 彩虹橋再遇!)

好專業但好深.... 睇唔明~

好專業但好深.... 睇唔明~
Mitchell 發表於 2009-11-10 22:01

我地呢d女人仔,
淨係識得買埋d濕星野,
係咁二diy就已經覺得自己好叻…

灰鸚係大b哥,迷你金剛係大舊金,
lovebird係b仔,b女同埋福仔…
2012•04•27,我最愛、最鍚、最乖的大舊金走了。。。
2012•05•04,大舊金跟我們回家了。。。
大舊金走左之後,新回來的是細七…

yeah~~ mmchu 太了解我la
真係好深... 想跟都唔知點做

咁不如幫手整多支...直接賣俾我算啦@_@"

同埋我見妳上面影相有條木向底?

但後尾又冇左...條木係for影相個陣"long"高佢用?
msn:chofungmo@yahoo.com.hk

我叫阿峰呢~有咩想分享可以搵我喔!!

將暖管放在籠內才有效,我將暖管放在金屬企棍內,加上圍布,十度以下都不怕.雀雀企在企棍上暖立立遘過冬. 10火暖管熱力有限.
小妹妹灰鸚

(1)e種物品唔係我發明~唔洗多謝我~(飛鸚字)
鸚鵡樹會員樂於分享~往往對業介唔多唔小有丁丁影響~你再多謝我一聲~如同推我出崖壁~
大家會員間願意分享~一定會有進步~
(2)你可以將暖管斜放~將電線部份向下~離開籠邊~鸚鵡就咬唔到~

我要出荃灣買野LU
我有四隻鸚鵡
一隻叫[笨招]...[黑頭]
一隻[招積仔]...[珍達]
一隻[亞帆]...[雞尾]已在彩虹橋
一隻[亞達]...[雞尾]已在彩虹橋

咁不如幫手整多支...直接賣俾我算啦@_@"

同埋我見妳上面影相有條木向底?

但後尾又冇左...條木係for影相個陣"long"高佢用?
chofung 發表於 2009-11-10 23:46

初次使用唔知有幾熱, 所以放木上面試...張台面防火板又屎...費事無端端整"dar la"

將暖管放在籠內才有效,我將暖管放在金屬企棍內,加上圍布,十度以下都不怕.雀雀企在企棍上暖立立遘過冬. 10火暖管熱力有限.
CTL 發表於 2009-11-11 00:21

我無金屬企棍...所以只能放籠外. 而我亦想過找一個豬籠似的東西罩住放籠中...但..未找到
見到只有10W...所以我買左三支 for spare..

(1)e種物品唔係我發明~唔洗多謝我~(飛鸚字)
鸚鵡樹會員樂於分享~往往對業介唔多唔小有丁丁影響~你再多謝我一聲~如同推我出崖壁~
大家會員間願意分享~一定會有進步~
(2)你可以將暖管斜放~將電線部份向下~離開籠邊~ ...
啤梨 發表於 2009-11-11 00:30

1/ 你話比我知邊度有就要唔該你啦....我平時又唔去行街.分分鍾成個月都搵唔到

至於你話對業界有丁丁影轡...我就用另一個方向去諗.
一/ 舊式o既暖膽太用電.唔環保 , 又危險 , 又貴 , 又唔耐用
二/ 如果係業界見到呢件o野, 何不發揮生意頭腦. 將佢去改良. 變成一件商品!
三/ 消費者只放眼於性價比...好正常丫

如果業界有人認為你影轡佢地o既生意...咁果間鋪都唔適合做落去..遲早摺!!!

btw. 你估我又好想搞咁多o野牙...我之前"ling"住一千蚊,"jar"住架車去左金魚街..行左5 /6 間都話無暖膽賣, 先至把鬼火去搞呢支野....

推你出崖壁....?? 好丫...下次大腳D!!!

2/ 我會試下

1最重要係對業界有丁多影響~有d事非做人情既朋友~就可以大事宣揚~講事講非丫嗎~所以你一提我個名多謝~故事就更有結構性~更加吸引~而業界老闆~只要聽到對自己不利~當然信啦~!
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

我地都係用佢過了幾個寒冬, 只是比只灰鸚用, 唔係太乾燥但可keep 住暖.
亞馬遜藍頭  金莎
亞歷山大       朱古力
灰鸚               拖肥( 去了天堂)

Oh Yeah. 重有少少資料比大家. 呢件都係我原先想買o既, 但因為個仔病左就等唔切寄貨.所以上星期5順路係深圳揾左一陣..但揾唔到..(我好怕行街街...)

唔急o既可以自已去訂

加強型代替品

註: 此乃本人之個人賣广告行為! 與本会和飛鸚無關..!

請問咸田街是否在荃灣,我都想買枝俾我隻塞仔保暖................謝謝