返回列表 發帖
宜家有禽流感 仲帶D鸚鵡去人多的地方...唔怕其他人反感咩???  平時我會帶迪迪去餐廳食飯..宜家都唔敢帶 怕比人話

自己養鸚鵡都睇自己唔起,其他人咪仲加多幾腳,我們是養鸚鵡作寵物,不是帶菌者,

我以養鸚鵡為榮,
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

原帖由 風中飛鸚 於 2008-6-23 12:28 發表
自己養鸚鵡都睇自己唔起,其他人咪仲加多幾腳,我們是養鸚鵡作寵物,不是帶菌者,

我以養鸚鵡為榮,

不是睇自己唔起 亦深信自己的鸚鵡不是帶菌者... 只是街上很多人都不認識... 好多人仲會叫鸚鵡做 了哥    死未﹗ 見到你帶鸚鵡出街時又會問 係咪你gar? 真gar? 識唔識講野gar? 唔會飛走gar? 咬唔咬人gar?   等等對我地黎講的白痴問題

我都會當迪迪係自己的小朋友.. 仲係好乾潔的小朋友,所以我唔怕同佢kiss.   不過就試過帶佢去茶樓時.. 比人話. 唔比我帶佢入去  有幾次有人行過突然見到迪迪仔.. 佢地即時嚇到彈開 ... 又有人見到會話禽流感

加上.. 我知道有d 人係會好怕雀仔里類動物... 見到雀就好似想死咁....  唉....

我照帶佢去餐室~ 佢企係我肩冇人投訴~
實有人驚咪彈開~ 唔理得咁多
對d狗就係咁好~  鸚鵡都係寵物啫~
我地都有權利去邊, 佢唔俾我入私人地方又係另一件事丫~
咪唔入囉~

有人叫達魔仔做麻鷹~
我媽仲話我唔知醜帶著雀周圍去~
車~ 人地都係咁帶隻狗啦~ 做咩雀就有問題~

個d病係因為人類既錯先做成~
對d動物唔好...
唔關d動物事~
我都想唔食肉介左佢~ ... 好難做到~
人人都係咁食肉~ 食齋冇選擇~

你的心中藏有秘密, 而我依然想要觸碰~
郤可怕觸碰就會崩毁, 我陷入了躊躇的螺旋中......

我見過最離譜係有人叫我朋友隻大白係唔係 ' 烏鴉 '
又遇過有次我和隻混金乘升降機回家時,突然有個很高大的男人在關門時衝入來,
他定神一看發現隻混金, 便立即想逃走, 但門已關了, 他驚惶失措地拍打門, 並瘋狂地連環按1字樓, 當門開了他立即衝出去, 有另一位女乘客都忍不著說了句
: [ 洗唔洗驚成咁呀?!]

所以真係好無奈 !!!!!!

要令更多人暸解, 人與雀都有共同的權利

原帖由 啤梨 於 2008-6-23 13:04 發表
又遇過有次我和隻混金乘升降機回家時,突然有個很高大的男人在關門時衝入來,
他定神一看發現隻混金, 便立即想逃走, 但門已關了, 他驚惶失措地拍打門, 並 ...

個男人好笑喎
好似拍搞笑片咁~

原帖由 啤梨 於 2008-6-23 13:04 發表
定神一看發現隻混金, 便立即想逃走, 但門已關了, 他驚惶失措地拍打門, 並 ...

男人之家咁驚....傻架 笑死我
好似好驚死咁....如果係我..我會好想摸下佢
唉...其實唔洗理d人講咩架....當佢地係到吠就得架啦
對鸚鵡又冇認識,又要亂講野....下次咪鬼理佢地
各行各路

一陣打算去曬雀
5g會5會比人奇視

原帖由 波波 於 2008-6-23 13:20 發表
一陣打算去曬雀
5g會5會比人奇視

如果d人啤住你...你啤返住佢地啦
仲要加多句...(未見過靚雀呀)

原帖由 波波 於 2008-6-23 13:20 發表
一陣打算去曬雀
5g會5會比人奇視

你...應該唔會既~
最多俾人打

上述的帖子我完全同意, 亦同時感受到鸚鵡和其它的雀鳥受到歧視, 當佢地係帶菌者, 身為主人, 我都感到無奈, 如搭升降機便比其他人上先, 避免遭到白眼, 有些小事, 我會不同無有文化的人計較, 但遭上不公平的待遇, 我一定挺身而出, 保衛自己和雀鳥的權益

原帖由 三角仙 於 2008-6-23 13:25 發表

你...應該唔會既~
最多俾人打

我要打你.......

原帖由 波波 於 2008-6-23 13:36 發表

我要打你.......

我....我要搶你隻雀

打人5會帶佢出去
驚佢學壞,同埋我驚佢飛埋去係甘咬你

原帖由 波波 於 2008-6-23 14:40 發表
打人5會帶佢出去
驚佢學壞,同埋我驚佢飛埋去係甘咬你

飛左去唔知邊度就會

我用腳連控制....
成個古拿比+甘

原帖由 波波 於 2008-6-23 15:07 發表
我用腳連控制....
成個古拿比+甘

睇漫畫睇到傻左

一睇片就可以揀哂主席post過既片喇.

隻蛋是真的嗎?

我家有3隻雀!
小英豬 - 多野講但唔學我想佢學個d!
一仔 - 嘈到咩咁但好得我媽歡心!
旺旺 - 學左4句就以後唔學既了哥!!

其實大部份街外人都對鸚鵡好有興趣.. 只不過佢地真係唔識野先會亂講野.