返回列表 發帖

台灣自遊行問題

其實去台灣除左食之外.......都仲要搵D 地方去睇下,唔知大家有無好介紹
本身有小小想去清境,但朋友都說只有咩咩羊同一大片草地,交通還不方便
九份和淡水/十分都應該會去,十分去放下天燈,淡水睇下風景
仲有各大商場都係行下......

睇下有定有無意見,希望可以集思廣益
謝謝

清境值得一去
另外花蓮也不錯玩的
2008年暑假我和同學們去了環島遊
如果我再去,會選台南和花蓮
有興趣可去我的blog看看http://hk.myblog.yahoo.com/tszlamw/index?l=f&id=4

清境值得一去
另外花蓮也不錯玩的
2008年暑假我和同學們去了環島遊
如果我再去,會選台南和花蓮
有興趣可去我的blog看看http://hk.myblog.yahoo.com/tszlamw/index?l=f&id=4
tszlam 發表於 2010-1-18 13:53

嘩...你去左廿幾日呀,咁我要慢慢睇先
但因為我同女朋友都未去過台灣,所以可能會揀台北為中心(暫定,可能睇完你個BLOG又唔係咁諗XD)

其實我地都係上網找公車路線搭
果陣膽粗粗5條友仔自己試
以台北為中心作為第一日短程旅行其實都唔錯
搭1-2個其他縣的景點玩會無咁悶
大概幾月去?你地主要想睇景/shopping/relax?
haha 你睇下我地影d相再慢慢plan

其實我地都係上網找公車路線搭
果陣膽粗粗5條友仔自己試
以台北為中心作為第一日短程旅行其實都唔錯
搭1-2個其他縣的景點玩會無咁悶
大概幾月去?你地主要想睇景/shopping/relax?
haha 你睇下我地影d相再慢慢p ...
tszlam 發表於 2010-1-18 14:07

我4月復活節前去,應該係清明左右,拉埋清明假去,我就緊係鐘意食野,但係台北邊度都有得食,唔擔心,不如4日3夜有咩好推薦XD?

我幾年前都係自游行, 三個女子膽粗粗, 買0左本介紹台灣美食既書, 去訂埋酒店機票就飛囉~ 我地都係玩4日3夜~
到埗之後就周圍問人點去呢度果度, 無plan咁周圍去都幾好玩架~ 但未必個個都啱玩囉, 因為好多人都鍾意計劃好行程先至出發吖嘛~
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝

我幾年前都係自游行, 三個女子膽粗粗, 買0左本介紹台灣美食既書, 去訂埋酒店機票就飛囉~ 我地都係玩4日3夜~
到埗之後就周圍問人點去呢度果度, 無plan咁周圍去都幾好玩架~ 但未必個個都啱玩囉, 因為好多 ...
sesese 發表於 2010-1-18 14:32

我鐘意PLAN 好多D XD,如果唔係MISS左D 野自己又想去就唔好XD

tszlam E...你又去旅行WOW......祝你旅行愉快啦

8# 煙花

我去唔成
早幾日開始病
本來係去沖繩
累到我同學都去唔成 (2人成行)
不過我已經放眼未來,諗定下次去邊...

btw, 你四日三夜唔係好多時間
九份十份淡水...宜蘭或者清境都可以諗下
係怕你太趕姐

清景風景好靚, 推薦去睇下~~~~

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!XQ ... index?l=f&id=46
我都去過幾台北~你去我blog睇下丫~有行有食架~

8# 煙花

我去唔成
早幾日開始病
本來係去沖繩
累到我同學都去唔成 (2人成行)
不過我已經放眼未來,諗定下次去邊...

btw, 你四日三夜唔係好多時間
九份十份淡水...宜蘭或者清境都可以諗下
係怕你太趕姐
tszlam 發表於 2010-1-18 16:45

唔緊要啦,今次去唔到下次再去,身體要緊
反而想問下去清境係唔係一定要住返日先?因為台北去好似好遠當地人仲話假日一定塞車塞到不似人型

清景風景好靚, 推薦去睇下~~~~
layer 發表於 2010-1-18 16:52

其實我都好想去,不過只係怕時間唔夠姐XD

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!XQOtZIqREQXKj.uYnpcY97p0/index?l=f&id=46
我都去過幾台北~你去我blog睇下丫~有行有食架~
CARMEN-LUI 發表於 2010-1-18 16:58

好呀~~今晚返去煲曬佢

12# 煙花

我地時間充裕都無留一晚
如果你時間唔夠
我覺得大可只花大半天就算 (計埋交通)
反而我想講,九份一到假日就真係水洩不通
可能我當時係假日去,所以我感受唔到九份果種"美"

12# 煙花

我地時間充裕都無留一晚
如果你時間唔夠
我覺得大可只花大半天就算 (計埋交通)
反而我想講,九份一到假日就真係水洩不通
可能我當時係假日去,所以我感受唔到九份果種"美"
tszlam 發表於 2010-1-18 17:11

其實今日無咩做,我係度睇緊你篇野,快速睇過一次果陣睇到九份條樓梯完全只係睇到人

清境花大半日走來走去,加埋交通費心內又疑惑,係唔係值得

17# 煙花

如果你想把握時間初步了解台灣
就放棄清境
留番下次先去
如果你真係好想感受一下外國農莊風情
就去啦
不過你自己心情都要放慢一d
要relax先會覺得果個地方係靚
所以假若你要速遊台灣
去唔去清境你真係要仔細商量一下

17# 煙花

如果你想把握時間初步了解台灣
就放棄清境
留番下次先去
如果你真係好想感受一下外國農莊風情
就去啦
不過你自己心情都要放慢一d
要relax先會覺得果個地方係靚
所以假若你要速遊台灣
去唔去清 ...
tszlam 發表於 2010-1-18 18:21

睇曬你o既環島遊真係超開心同埋與到好多好人.....睇完真係想去一次...可能廿幾日xd...在職人士都比較難了xd
睇完對我都好大幫助xd