返回列表 發帖
我家姐反而唔鍾意鸚鵡識講野 ,,
佢話雀鳥本身有佢自己語言,,點解要佢講人話
winglb 發表於 2010-5-26 22:30

識講野可以知佢想點,佢會話你知佢想食咩,或者佢想瞓覺等,唔洗估估下
佢哋有自己語言,會比佢哋多聲道發展ga!
學人話係灰鸚與生俱來嘅本領,自己識講,唔洗人教ga!
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

晴晴公主真幸福, 有爹哋媽咪鍚, 又有寶寶對佢咁好
carolee 發表於 2010-5-26 22:31

寶寶真係好好ga!
你嗰3個寶貝"雲吉寶"夾得來嗎? 要唔要替小吉找個細佬、妹妹?
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

咩樣ga? 比d相睇睇
BoBoBoBo 發表於 2010-5-26 22:28

咪v仔law.....仲有其他佢果d兄弟....
有大哥cape parrot
二哥jardines parrot
其他兄弟
Meyers Parrot
Senegal Parrot
Red Beilled Parrot
Brown headed parrot
Rueppell's Parrot
Niam-niam Parrot 無相
Yellow-fronted Parrot 無相
∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼
多謝你比個機會我出佢地全家幅
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

係怪叫∼之後先會講野∼但一邊講野 又會∼一邊怪叫
BoBoBoBo 發表於 2010-5-26 22:05

怪叫都好得意呀~~~@w@

好似都係v仔最靚wow!
淺灰鸚 =晴晴, 女

我想要cape同Rueppell's Parrot.....v仔係最aggressive的
我最初睇雀時比隻係鳥店寄養的jardines毒左.....所以對jardine都有情意結
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project

#342 BoBoBoBo

寶寶真係乖,佢係咪成日就晴晴 ga?有無見過佢同晴晴爭野?

買la~買la~ 儲齊全套
淺灰鸚 =晴晴, 女

買la~買la~ 儲齊全套
BoBoBoBo 發表於 2010-5-26 22:59

好v仔加jardines 已經=香港全部可以買到(幼鳥)的
我係永恆的新手

好v仔加jardines 已經=香港全部可以買到(幼鳥)的
Cozzy 發表於 2010-5-26 23:03

自己做漁農處處長
淺灰鸚 =晴晴, 女

自己做漁農處處長
BoBoBoBo 發表於 2010-5-26 23:04

我都想!!!!!!
我係永恆的新手

#342 BoBoBoBo

寶寶真係乖,佢係咪成日就晴晴 ga?有無見過佢同晴晴爭野?
爆谷 發表於 2010-5-26 22:59

邊有得爭,晴晴大隻過寶寶,又非常霸道!寶寶係好就晴晴 ga,咁咪寵壞哂law!
淺灰鸚 =晴晴, 女

邊有得爭,晴晴大隻過寶寶,又非常霸道!寶寶係好就晴晴 ga,咁咪寵壞哂law!
BoBoBoBo 發表於 2010-5-26 23:09

佢個子小.....唔可以唔就
我係永恆的新手

潛在家居意外

睇下佢地做緊咩先....

玩緊....但點解寶寶個姿勢咁古怪ge?

Zoom 近d先...成條鐵線都扭左出黎...

一陣比粗心大意既晴晴 kick倒就麻煩喇

d 細路真係成日做埋d 意想不到既事,又不理後果,令人防不勝防
好彩佢Daddy 早收工,返到去又要做維修工人喇!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
淺灰鸚 =晴晴, 女

咁危險
又要趕返屋企?!

個 IP cam 越嚟越有用啦~
佢哋越大越多危險動作
剛剛又唔知發生咩事
好地地企係個門頂
無端端一個跌落嚟,過一陣,另一個又跌落嚟~攪乜
淺灰鸚 =晴晴, 女

個 IP cam 越嚟越有用啦~
佢哋越大越多危險動作
剛剛又唔知發生咩事
好地地企係個門頂
無端端一個跌完又一個~攪乜
BoBoBoBo 發表於 2010-5-27 19:57

比你對唔係好相同的灰鸚毒得多.....我都打算加一隻jardines.......做"super mario"
未買到用人地張相定住先
我係永恆的新手

嘩! 好毒呀! ! !

趁v仔仲細,未懂妒忌,速戰速決,唔好再諗喇

買la 買la ! ! !

十ト十ト十ト十ト十ト十ト
淺灰鸚 =晴晴, 女

嘩! 好毒呀! ! !

趁v仔仲細,未懂妒忌,速戰速決,唔好再諗喇

買la 買la ! ! !

十ト十ト十ト十ト十ト十ト
BoBoBoBo 發表於 2010-5-27 20:07

亦都有人養寶寶加v仔.......
最好可以買到cape.....就真係一大一細la
我係永恆的新手

有無d v仔叫聲嘅videos? 想聽下有幾尖幾大聲
淺灰鸚 =晴晴, 女