返回列表 發帖
有無d v仔叫聲嘅videos? 想聽下有幾尖幾大聲
BoBoBoBo 發表於 2010-5-27 20:26

佢都唔叫...... 最多都係v ar v.......!!
Poicephalus 最好的地方係......佢地唔叫....
我都係見過一次會叫的塞內加爾,係鳥店.....
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

咁啱我哋wow!
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

咁啱我哋wow!
BoBoBoBo 發表於 2010-5-27 20:31

都係非洲的朋友.......可以話係同鄉
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project

但痴唔痴人ga? 晴晴勁痴人 ,寶寶就君子之交淡如水
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

但痴唔痴人ga? 晴晴勁痴人 ,寶寶就君子之交淡如水
BoBoBoBo 發表於 2010-5-27 20:36

君子之交淡如水~~~~都係Poicephalus的特點
可以話係城市人的雀雀......
jardine 同cape 好易灰鸚~~~~~~~~都比較易咬毛
但我地都愛屋及烏
我係永恆的新手

佢都唔叫...... 最多都係v ar v.......!!
Poicephalus 最好的地方係......佢地唔叫....
我都係見過一次會叫的塞內加爾,係鳥店.....
Cozzy 發表於 2010-5-27 20:29

可能佢想同你講 "買我la,買我la"
可惜你聽唔明
淺灰鸚 =晴晴, 女

可能佢想同你講 "買我la,買我la"
可惜你聒聽唔明
BoBoBoBo 發表於 2010-5-27 20:42

果隻係店主的雀....唔賣的.....
如聽佢地珍貴的叫聲,好難....
買v仔之前係鸚鵡店睇雀.......
有一隻大叫之後全場都大叫.....
只係果籠塞內加爾,啋你都傻,唔出聲....
我係永恆的新手

果隻係店主的雀....唔賣的.....
如聽佢地珍貴的叫聲,好難....
買v仔之前係鸚鵡店睇雀.......
有一隻大叫之後全場都大叫.....
只係果籠塞內加爾,啋你都傻,唔出聲....
Cozzy 發表於 2010-5-27 20:49

會唔會係~~~聾咗
你睇咁多,又睇咁耐,咁你點解會揀中v 仔ge?
不如你買隻灰鸚回家,又嗲人又會跟你用人話溝通! 又同v 仔合得來
淺灰鸚 =晴晴, 女

會唔會係~~~聾咗
你睇咁多,又睇咁耐,咁你點解會揀中v 仔ge?
BoBoBoBo 發表於 2010-5-27 21:45

佢係比16兩放左係...
一個比較低的籠.....
好唔起眼的地方.....
之後比我發現左佢......
同佢玩,老細話佢唔上手,
佢就企定定係好手上面....
仲好跟人......好乖.....
好小朋友......
合眼緣......
買左
我係永恆的新手

佢係比16兩放左係...
一個比較低的籠.....
好唔起眼的地方.....
之後比我發現左佢......
同佢玩,老細話佢唔上手,
佢就企定定係好手上面....
仲好跟人......好乖.....
好小朋友......
合眼緣......
買左
Cozzy 發表於 2010-5-27 22:00

不如你買隻灰鸚回家,又嗲人又會跟你用人話溝通! 又同v 仔合得來
淺灰鸚 =晴晴, 女

BoBoBoBo 發表於 2010-5-27 22:20

唔好毒我.....我都鍾意黑尾的灰鸚........
都係jardines好d
我係永恆的新手

單手吊環

晴晴成日爬上爬落,練到雙手(脚)力大無窮!

繼凌空倒掛玩具之後,又進了一小步~

單手凌空倒掛玩具

真係女大十八變
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
淺灰鸚 =晴晴, 女

唔怪之得時時聽到有隻雀仔趺落......

哈哈! 無跌啦! 連拍十張相,佢雙腳仔好有力,Hold 得好穩陣。
如果係人仔,d 阿媽阿爸一定唔比個人仔跌完又再咁玩法。(Refer to pg 2 - 15.4.2010)
好奇怪,點解雀鳥腳仔咀仔細細,却比人類更有力!
如果人類做到單手吊環平身呢個動作,已經係奧運冠軍!
Sorry, 未見過奧運冠軍做到呢個動作。
不過晴晴11個月大先做到,係唔係遲咗d?
(在固定唔郁嘅地方早就得,郁下郁下嘅玩具就第一次比我見到)
淺灰鸚 =晴晴, 女

c兄,
我追寶寶晴晴追得:好辛苦呀!日日都從頭睇到尾,發夢都見到佢兩個的特輯相.佢地真係好睇過電視節目

c兄,
我追寶寶晴晴追得:好辛苦呀!日日都從頭睇到尾,發夢都見到佢兩個的特輯相.佢地真係好睇過電視節目
wendy2307 發表於 2010-5-28 23:15

Sorry,搞到你發惡夢添~我都唔知佢倆個會咁多古靈精怪ga~
好彩我無時間post Videos~d 古靈精係無人個陣真係好多"花神"~
我本來都以為一頭半個月先至須要update一次~
你唔好click個Topic,一click就click 最後一頁~
咁咪唔洗餐餐由頭睇到尾~咁辛苦啦
你有無養鸚鵡同其他小動物ga? 得閒分享吓啦!
淺灰鸚 =晴晴, 女

clymcm 傑作...

經過個專業人事嘅魔術手一變,可觀程度大大提高...靚晒!!!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
淺灰鸚 =晴晴, 女

單手吊環

晴晴成日爬上爬落,練到雙手(脚)力大無窮!

繼凌空倒掛玩具之後,又進了一小步~
真係女大十八變
BoBoBoBo 發表於 2010-5-28 20:14

妳叻我都唔弱 !
"實Q"哥哥 (i.e. 寶寶) 仲犀利 ! 已懂得在高處游繩而下. 晴晴見寶寶咁好嘢, 也讚口不絕,
不停向寶寶 say "Good ! Good !"
睇嚟晴晴好快又有新攪作..  

[youtube]IwP9yEGUuOk[/youtube]

灰鸚除了說話能力好, 原來語言運用都好好喎 !! 平日晴晴聽到 Daddy 向佢 say "Good!", 佢就明白這句話嘅意思.當佢見到寶寶懂得游繩而下, 就識得向寶寶講 "Good!".  
淺灰鸚 =晴晴, 女

窗台養鸚鵡~最節省位置~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

窗台養鸚鵡~最節省位置~
風中飛鸚 發表於 2010-5-29 14:15

今日試畫個draft做亞加力膠窗花,再做吓剪貼試準個位,遲吓要麻煩主席你幫幫忙
咁對灰鸚就可以天天晨早係窗台晒太陽,吸收紫外光喇!
提姆那灰鸚鵡 -- 寶寶
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴