返回列表 發帖
晴晴好叻喔~~知道d字點用~~
閱讀理解100分~~

閱讀理解100分~~
layer 發表於 2010-5-30 01:00

晴晴嘅理解能力有時令人好煩.

Daddy以前用個好細鈴聲嘅閙鍾來 set 咗 6am 叫佢起牀. 因為係細鈴聲,寶寶和晴晴唔會被嘈醒. 佢哋仍在睡.
到近來, 因為Daddy唔駛再早起牀, 所以冇再用個閙鍾. 但晴晴竟然因為聽唔到個閙鍾喺 6am 响而驚Daddy唔識醒, 所以佢自動請纓做埋閙鍾, 每天一到 6am, 佢就叫幾聲然後繼續睡.
佢真係自作聰明. 令Daddy無啦啦多咗個 uncontrollable 嘅閙鍾
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

而晴晴就非常之明白理解"唔好嘈"嘅意思
通常晴晴怪叫尖叫喪叫時,
"Secure 哥哥" 寶寶會細細聲提點晴晴 "唔好嘈" "乖乖地啦晴晴"
不過晴晴就會非常之不滿 ,佢會好大反應!  即時向寶寶動武。
提姆那灰鸚鵡 -- 寶寶
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

"Secure 哥哥" 寶寶會細細聲提點晴晴 "唔好嘈" "乖乖地啦晴晴"
不過晴晴就會非常之不滿 ,佢會好大 ...
JoeLee 發表於 2010-5-30 10:13

hahaha~寶寶晴晴真係好趣緻, 咁如果set個alarm係晴晴旁邊, 6點鍾細細聲響幾下, 會唔會阻止到佢叫醒你呀?

發脾氣係女性天生本能XD
粟米 - LB
薄荷 - LB

晴晴嘅理解能力有時令人好煩.

Daddy以前用個好細鈴聲嘅閙鍾來 set 咗 6am 叫佢起牀. 因為係細鈴聲,寶寶和晴晴唔會被嘈醒. 佢哋仍在睡.
到近來 ...
BoBoBoBo 發表於 2010-5-30 09:07

哈~~叻得滯喎~~~

376# BoBoBoBo

我呢世人都只養雀,只是四十多年前我妹妹養過一隻狗,死了之後現在也跟我喜歡雀

376# BoBoBoBo

我呢世人都只養雀,只是四十多年前我妹妹養過一隻狗,死了之後現在也跟我喜歡雀
wendy2307 發表於 2010-5-30 20:55

有無相睇?
雀死都會令人好傷心ga 喎?
你d雀幾歲呀?
四十多年養雀經驗...嘩
多d出post教下我哋d養雀心得啦!
我都只係學習初階,請多多指教
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

hahaha~寶寶晴晴真係好趣緻, 咁如果set個alarm係晴晴旁邊, 6點鍾細細聲響幾下, 會唔會阻止到佢叫醒你呀?
carolee 發表於 2010-5-30 10:22

晴晴呢部Alarm係有漸大聲功能,唔止叫醒Daddy,仲會叫醒埋寶寶大合奏
隔兩度間都唔掂
朝朝早比佢呢部活動式鬧鐘提早個多小時被迫鬧醒
淺灰鸚 =晴晴, 女

閱讀理解100分~~
layer 發表於 2010-5-30 01:00

EQ 零蛋
淺灰鸚 =晴晴, 女

發脾氣係女性天生本能XD
Saiga 發表於 2010-5-30 12:05

淺灰鸚 =晴晴, 女

我都係比較鍾意Secure 哥哥.....
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

我都係比較鍾意Secure 哥哥.....
Cozzy 發表於 2010-5-30 23:28

我都係咁話
但Secure 哥哥好cool,佢乜都識(唔知係邊樹學),EQ高,IQ高,晴晴全部知識都來自寶寶,又肯親近人,可惜佢真人不露相,唔多肯係人面前開金口。(似Daddy)
如果無裝IP cam,真係以為佢啞ga!
晴晴大情大聖,大癲大肺 ,成日bee lee bar la (似我呀!),正合Daddy心意
淺灰鸚 =晴晴, 女

我都係咁話
但Secure 哥哥好cool,佢乜都識(唔知係邊樹學),EQ高,IQ高,晴晴全部知識都來自寶寶,又肯親近人,可惜佢真人不露相,唔多肯係人面前開金口。(似Daddy)
如果無裝IP cam,真係以為佢啞ga ...
BoBoBoBo 發表於 2010-5-30 23:39

吟Secure 哥哥唔係好似灰鸚....
果然黑鸚係唔同d....
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project

吟Secure 哥哥唔係好似灰鸚....
果然黑鸚係唔同d....
Cozzy 發表於 2010-5-30 23:47

你根本就淨係鐘意黑色! 完全係注重外表多過內在美
不過你讚寶寶喎....嘻! 好謝讚賞!
淺灰鸚 =晴晴, 女

你根本就淨係鐘意黑色! 完全係注重外表多過內在美
BoBoBoBo 發表於 2010-5-30 23:55

我都係灰的愛好者.....Poicephalus都係灰(頭)鸚呀
我係永恆的新手

我都係咁話
如果無裝IP cam,真係以為佢啞ga ...
晴晴大情大聖,大癲大肺 ,成日bee lee bar la (似我呀!),正合Daddy心意
BoBoBoBo 發表於 2010-5-30 23:39

似你才是重點吧
粟米 - LB
薄荷 - LB

灰鸚真係好聰明, 好似人仔, 令人又愛又恨.

游繩課程

晴晴好用心地向寶寶學習...

寶寶:"我示範一次比你睇...你幫我Hold實個頂圈先...

咁樣落...

然後咁樣上番呢....Easy!!!

不過晴晴未夠膽 ,得個睇字
因為後來寶寶游繩到窗門個handle,用咀咬住個handle凌空雙腳仔,找落腳點時失手,跌落窗台。
咁既示範,仲邊個敢試? ? ?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
淺灰鸚 =晴晴, 女

又自製玩具

寶寶落到窗台,就拖張紙出呢玩...

晴晴..."我又要! ! !"  

拿拿林走落去...
晴晴: "不如玩籠底果d啦! 難度高d! 升呢! 升呢! "

一齊做碎紙機...

晴晴更玩到唔願停...

天呀! d 灰鸚點先唔搞d紙呀?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
淺灰鸚 =晴晴, 女