返回列表 發帖
400# BoBoBoBo

你對灰鸚真係好可愛﹗關於報紙問題,我諗你會道高一尺、魔高一丈,以下係我親身體驗:

話說大小姐都好喜歡做碎紙機,尤其是佢唔小心跌咗啲好食的零食落報紙度時,佢一定會落去執返黎食,順便咬埋張報紙去玩,樂此不疲。由於太唔衛生,所以我千方百計唔比佢咬到報紙。我見佢每次都係擒係個籠側邊度,倒吊咁用個咀去咬報紙/執報紙上的食物 (佢好唔鐘意踩落鐵絲網度),咁我就將成個鐵絲網吊高離籠底 2 寸,諗住佢個咀無咁長可以咬到啦。點知個夜返屋企時發現,張報紙比佢咬得仲勁過平日。

我當時唔明點解吊高咗個籠底佢仲可以咬到報紙,明明佢個咀無可能伸到咁長架﹗跟住我就試下做個實驗,將粒花生直接掉落籠底報紙上,然後企埋一邊睇下佢點做。結果…  佢竟然行落去個鐵絲網上面 (平時佢係絕對唔肯落去架﹗),跟住仲長隻腳落去抓粒花生上黎食,食完之後繼續用腳抓張報紙上黎玩﹗﹗真係太過份喇,比佢吹脹﹗﹗

之後我試過幾個唔同方法都無佢符,最後只好妥協。點知有日我返工前唔記得換報紙,我媽咪好心幫佢換,但佢唔知到下面個格可以拉出黎,就直接開門揭起塊鐵絲網攞走張爛報紙,之後直接將張新報紙放係鐵絲網上面。

好啦﹗今次成張報紙放係上面,佢完全唔洗出力就可以咬爛晒啦﹗今次張報紙仲有得剩?點知,個答案出乎我所料,你哋估下?

你對灰鸚真係好可愛﹗關於報紙問題,我諗你會道高一尺、魔高一丈,以下係我親身體驗:

話說大小姐都好喜歡做碎紙機,尤其是佢唔小心跌咗啲好食的零食落報紙度時,佢一定會落去執返 ...
c:
cylailai 發表於 2010-5-31 18:52

四奶奶,咪賣關子啦! 你都見佢哋籠外面d紙係就咁鋪係面,籠裡面個d就會被佢哋:
1) 拖個托盤出少少,然後扯d報紙出呢
2) 好似相片咁,用個咀咀隔綱撕出呢
3) 倒吊自己,咬起個隔綱,仲識"浪"起佢,成張報紙拖晒出呢,企係籠裡面枝棍慢慢玩
e家日日掃紙碎都就快掃死喇!

如果張報紙放隔綱上面,佢哋又會踏到一腳cc,好唔衛生。你隻灰鸚唔會踏到一腳cc?

救命呀!你仲有無方法?
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

大小姐可能唔會落去咬,因為沒難度,又唔使伸長個咀又唔使用隻腳抓,佢覺得唔好玩,所以唔咬

402# BoBoBoBo

呵呵,大小姐都識揭起個鐵網,不過揭前面有水杯同糧杯頂住,佢揭唔高。揭後面佢可以揭到好高同戟係籠邊到,然後半隻雀 "捐" 落籠底開工碎紙。不過根據目擊證人證供顯示,某次佢成隻損落去玩時唔小心撞到塊網,跟住塊網跌返落去夾實咗佢,佢嚇到大叫 (好似人劏雞咁叫) 不停掙扎,無奈都係夾咗係籠底。最後由娘親大人出動幫佢脫身先走得甩。這次事故其實係好輕微,塊網由90度拍落去佢身上其實好細力,根本都唔痛。如果佢冷靜啲應該可以自行脫困,不過事出突然嚇到佢傻咗,所以先要人救之麻。其實整個情況都搞笑下 (可惜我無親眼睇到),而因為這件事件大小姐得到了一次教訓,就係籠底個鐵網唔可以亂玩,自此以後佢都無再嘗試揭高塊網了,這個結果真係可喜可賀,果然細路仔係要"打"過先知驚,不過就未知日後會唔會 "好了傷疤忘了痛" 囉…

大小姐可能唔會落去咬,因為沒難度,又唔使伸長個咀又唔使用隻腳抓,佢覺得唔好玩,所以唔咬
YEEYEE 發表於 2010-5-31 20:33

哈哈﹗你估中咗﹗張報紙放係上面佢就完全無興趣,掂都唔掂一下 (果然無難度或無人阻止的玩兒,佢會覺得好無引?),我而家安樂晒囉~  (可惜啲 LB 同彩鳳無佢咁反叛,激將法係無用的,任何報紙都可以碎一大驚。)

不過佢依然有咬紙癮,任何接受佢咬力範圍的紙張佢都會拉入籠入面玩,不過而家就對籠底啲報紙無興趣了。因為佢一直以來都唔鐘意踩落籠底,所以我都唔洗擔心佢中踩 CC 的問題。

我家幾隻雀雀都一樣鍾意玩籠底報紙

我而家用不锈鋼網, 網同籠底距離隔遠D, 所以佢哋唔夠手長, 又唔夠力, 拖/掀起個網玩報紙

佢兩個臭皮匠,就變成一個九流諸葛亮,搞破壞時 會好齊心
寶寶玩,晴晴跟.....晴晴玩,寶寶從旁旨導
一隻灰鸚,反而無咁好興致做咁耐碎紙機。
仲有無方法?

Carol,佢地唔會拉開個托盤,扯d紙嗎?
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

四奶奶,咪賣關子啦! 你都見佢哋籠外面d紙係就咁鋪係面,籠裡面個d就會被佢哋:
1) 拖個托盤出少少,然後扯d報紙出呢
2) 好似相片咁,用個咀咀隔綱撕出呢
3) 倒吊自己,咬起個隔綱,仲識"浪"起佢,成 ...
BoBoBoBo 發表於 2010-5-31 20:18

差啲唔記得講,我其實想話比你知灰鸚係對任何可以 "玩" 的東西好奇,不過問題係佢地未必鐘意你比佢的玩具,反而鐘意自行開發新玩意,通常你越叫佢唔好玩的東西 (例如報紙) 佢越要玩,而且有一定難度的玩意 (例如要拉個盤出黎先咬到、要倒吊先咬到等) 仲係佢地最愛添﹗尤其是 "實Q 哥哥" 咁聰明,又要做個榜樣出來比晴晴睇,佢當然會揀啲高難度玩意黎玩啦﹗所以,你不防試下用啲有難度的玩具黎引開佢地主意力 (例如係佢面前拉盒裝紙巾,之後扮唔覺意留低盒紙巾係佢房?),咁總好個佢咬報紙咬到成咀都係油墨,聽講話報紙油墨極實好毒下,所以我通常用雜誌或廣告紙代替報紙,起碼感覺上無咁污糟?

我家幾隻雀雀都一樣鍾意玩籠底報紙

我而家用不锈鋼網, 網同籠底距離隔遠D, 所以佢哋唔夠手長, 又唔夠力, 拖/掀起個網玩報紙
carolee 發表於 2010-6-1 10:48

我以為用緊個網都係不锈鋼網, 原來唔係. 衹係鐵線再鍍一層不锈鋼在表面. 經過每天洗擦, 表面嗰層不锈鋼已經蝕晒.

可否介紹邊度可以訂造'真'的不锈鋼網 ?
提姆那灰鸚鵡 -- 寶寶
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

我以為用緊個網都係不锈鋼網, 原來唔係. 衹係鐵線再鍍一層不锈鋼在表面. 經過每天洗擦, 表面嗰層不锈鋼已經蝕晒.

可否介紹邊度可以訂造'真'的不锈鋼網 ?
JoeLee 發表於 2010-6-1 11:01

PINKO 有找人做過, 我幫你問下佢,  吉吉果個係飛鸚做, 佢都應該知, 你可打電話問下佢

410# carolee

多謝 !
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

話說大小姐都好喜歡做碎紙機,尤其是佢唔小心跌咗啲好食的零食落報紙度時,佢一定會落去執返 ...
cylailai 發表於 2010-5-31 18:52

係呀 ! 我都見過寶寶為咗食一粒跌咗落網底下嘅提子,佢走落籠底然後用隻脚爪伸落個網下面,很熟練咁拎粒提子上來吃.
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

係呀 ! 我都見過寶寶為咗食一粒跌咗落網底下嘅提子,佢走落籠底然後用隻脚爪伸落個網下面,很熟練咁拎粒提子上來吃.
JoeLee 發表於 2010-6-1 14:18

晴晴睇到寶寶咁做,已經即時跟,一學就識。
成日掉d食物落籠底,再落去執呢食報紙放隔面,呢招唔work,會咬cc報紙
或者食Organic food (加左cc既)
淺灰鸚 =晴晴, 女

可惡的寶寶和晴晴

今日寶寶和晴晴罪大惡極
竟然爬落地板揾嘢玩 .
我早前在地板附近安裝咗嘅 sensor (紅外線感應器)就感應倒. 即時攪到我個手机不停咁叫 , 好似個 sensor 向我叫救命咁. 叫咗足足半個鍾.
跟住我個手機靜咗下來 . 心知不妙.
最後, 從 IPCam 見倒佢哋已經離開咗地板
但地板就多咗一件爛蓉蓉嘅物體 . 原本藏在陰暗一角嘅 sensor俾两隻小魔怪拖到房中間, 再被五馬分屍.

(紅色箭咀位置就是 sensor 的原本藏身地)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
淺灰鸚 =晴晴, 女

下午茶.....新發現

寶寶開餐,晴晴又跟

寶寶咬住一粒糧行上層架,再拿起個啷啷,做咩呢?

原來佢將個啷啷當杯,用呢接住d糧碎,唔洗咬一口就跌晒落地可以慢慢食!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
淺灰鸚 =晴晴, 女

可惡的寶寶和晴晴

今日寶寶和晴晴罪大惡極
竟然爬落地板揾嘢玩 .
我早前在地板附近安裝咗嘅 sensor (紅外線感應器)就感應倒. 即時攪到我個手机不停咁叫  ...
BoBoBoBo 發表於 2010-6-3 15:20

個紅外線Sensor好慘....係角落住得好地地
咁就比人拖左出黎分屍
粟米 - LB
薄荷 - LB

可惡的寶寶和晴晴

今日寶寶和晴晴罪大惡極
竟然爬落地板揾嘢玩 .
我早前在地板附近安裝咗嘅 sensor (紅外線感應器)就感應倒. 即時攪到我個手机不停咁叫  ...
BoBoBoBo 發表於 2010-6-3 15:20

打小報告既下場好可怕

個Sensor化為烏有啦.....你房內有無電線?
藍頭亞瑪遜-青BB
灰鸚-豬豬
亞歷山大-亞力 和 長咀
原種雞尾-烏卒卒
珍珠雞尾-花哩碌

哈哈∼好似黑白相機相呀∼

寶寶真係好聰明~
玫瑰葵花 ENVY仔