返回列表 發帖
我隻青bb同大小姐一樣咁奸,我老婆喂佢食杏仁,約4粒後就炸炸帝咬食指仲要唔放,隻手指好似鈎魚甘。不過是釣鸚鵡,係痛到流眼淚呀~~~
yokojune 發表於 2010-6-9 01:14

係呀﹗唔知點解佢地鐘意食食下變咗食手指餅,真係縮都縮唔切…
呢個故事教訓我,凡事都要識可而止,比得太多好野佢未必會感動,反而會唔識珍惜,果然係物以罕為貴…

我e家好似d LB咁,但唔係怕手,係怕咀咀!
d 鸚鵡主人話隻鸚鵡任模、好乖、唔咬人,我都驚驚!
晴晴回家幾個月都唔係比我掂 ,但佢又比Daddy任掂
有日佢Daddy教我:"佢咬得好輕力 ...
BoBoBoBo 發表於 2010-6-9 07:38

我好肯定佢地識得分人黎咬,某啲唔得罪的人物係會咬細力啲,某啲容易蝦的人會咬大力啲﹗

你可以用眼神制敵!!!佢一開口就用一個好惡的眼"bea"佢
Cozzy 發表於 2010-6-9 09:06

未必有用架,要睇佢受唔受你個套先得…

我試過用眼神、用言氣、大聲話佢、兇佢、唔理佢鎖佢返入籠等等方法 (就係未試過打佢…) 都無用,反而比佢鬧返轉頭話我曳、曳、曳曳曳曳;打、打、打打打打打打…

大小姐最叻就係駁咀駁舌,罵戰最強﹗

未必有用架,要睇佢受唔受你個套先得…

我試過用眼神、用言氣、大聲話佢、兇佢、唔理佢鎖佢返入籠等等方法 (就係未試過打佢…) 都無用,反而比佢鬧返轉頭話我曳、曳、曳曳曳曳;打、打、打打打打打打…+:喪=+ ...
cylailai 發表於 2010-6-9 10:56

果然有難度..............................
令人又愛又恨
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

晴晴咁乖女, 真係估唔到佢會咬妳
carolee 發表於 2010-6-9 09:21

晴晴寶寶都特別聽你話
自從去左鸚鵡樹活動,見多d人後,晴晴己經算乖左好多喇! 不過我仲有50%機會被佢咬,晴晴比較情緒化。
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

果然有難度..............................
令人又愛又恨
Cozzy 發表於 2010-6-9 11:05

有機會的話比你試下軍訓下佢,太過嬌生慣養的少爺/小姐是應該送去黃埔軍校吃吃苦的…

Cozzy軍校

令Cozzy中毒,只愛灰鸚
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

Cozzy軍校

令Cozzy中毒,只愛灰鸚
BoBoBoBo 發表於 2010-6-9 11:53

我大小姐同班彩鳳好friend下架,見親班彩鳳都會當佢地係電話咁 "喂",佢地飛埋去大小姐個籠度時大小姐仲會講:"喂喂喂,作反呀?",所以佢地一定可以做到同學仔﹗

寶寶密室消失

找來找去,只見晴晴一個,唔知寶寶去左邊?

終於見到塊鏡出現一件郁動物體,將一件小物件咬起再擲落地....
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
淺灰鸚 =晴晴, 女

522# cylailai

100% agree
藍頭亞瑪遜-青BB
灰鸚-豬豬
亞歷山大-亞力 和 長咀
原種雞尾-烏卒卒
珍珠雞尾-花哩碌

寶寶密室消失

找來找去,只見晴晴一個,唔知寶寶去左邊?

終於見到塊鏡出現一件郁動物體,將一件小物件咬起再擲落地....
BoBoBoBo 發表於 2010-6-9 13:29

咁塊鏡好有用喎!

我大小姐同班彩鳳好friend下架,見親班彩鳳都會當佢地係電話咁 "喂",佢地飛埋去大小姐個籠度時大小姐仲會講:"喂喂喂,作反呀?",所以佢地一定可以做到同學仔﹗
cylailai 發表於 2010-6-9 12:15

吟好玩.....但係v仔一見灰鸚就起曬"剛"
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project

我都不停郁部IP cam 先見到佢個影,拍完照片再找不到他,好似知塊鏡會出賣佢咁
淺灰鸚 =晴晴, 女

吟好玩.....但係v仔一見灰鸚就起曬"剛"
Cozzy 發表於 2010-6-9 13:44

下次試試:
層層、Happy女、樂樂、晴晴、寶寶、大小姐、Elmo、蕃薯、糖水、Kapo、BB 、仔仔、啊猫、大b哥....等灰鸚起兩個全真派北斗星陣,一齊圍住v仔,睇v仔點起"鋼"先

( 如有灰鸚想加入,歡迎報名! ! !)
淺灰鸚 =晴晴, 女

十卜十卜

爆谷都係奸仔一名.好鍾意俾緊玩具或食物時突然咬我
我老公仲慘,幫佢抺籠,俾佢咬好多次,依家重任落在我身上.
最奸係明明唔鍾意我老公,但係都要 hello 到佢過去,然後就

下次試試:
層層、Happy女、樂樂、晴晴、寶寶、大小姐、Elmo、蕃薯、糖水、Kapo、BB 、仔仔、啊猫、大b哥....等灰鸚起兩個全真派北斗星陣,一齊圍住v仔,睇v仔點起"鋼"先

( 如有 ...
BoBoBoBo 發表於 2010-6-9 14:37

果然係大國.......一來15隻....
我係永恆的新手

下次試試:

( 如有 ...
BoBoBoBo 發表於 2010-6-9 14:37

嘩! 勢力好大, 真係唔簡單!

智慧既表現~~~~~
俗語有云"物似主人型"
Bobobooo 你應該都係不愄強權既真女子!
clymcm 發表於 2010-6-9 10:47

其實~~~~~我同寶寶一樣~~~~~對晴晴~~~~~只得一個 字~~~~~~~~~~~"忍忍忍忍忍忍"
好後悔,買佢果陣不在場,令佢只認佢Daddy一個主人
淺灰鸚 =晴晴, 女

嘩! 勢力好大, 真係唔簡單!
carolee 發表於 2010-6-9 18:17

Carol,小雲小寶吉吉都唔咬人 (揀人咬) ?
淺灰鸚 =晴晴, 女