返回列表 發帖

家中晒雀

今日風和日麗, 本想帶寶寶 和 晴晴 落樓下晒太陽. 不過見下午有陽光射入屋, 就索性留在家中晒太陽..

本來兩個排排企....齊齊晒....

晴晴:" 寶寶,你個位正d,I like it!...."  寶寶又被迫讓位...

晴晴~好老實不客氣喎!

仲晒埋個隔肋底添! "真係好enjoy! 爽呀"
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
提姆那灰鸚鵡 -- 寶寶
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

Alex 係你上一隻灰鸚?
cylailai 發表於 2010-6-8 18:23

Alex係舉世知名嘅鸚鵡. 係哈佛大學 Dr. Irene Pepperberg 用這隻灰鸚鵡好來研究雀鳥嘅思考能力. Alex未在之前, 科學家認為鸚鵡係識得模仿人類說話 (i.e. minic), 但冇 intelligent 去明白和運用人類嘅語言. 但後來Dr. Irene Pepperberg 用Alex來做實驗並証明了鸚鵡係有intelligent 去明白和運用人類嘅語言. 自此, Dr. Irene Pepperberg 和她的 Alex 改變了全球所有人對鸚鵡的睇法.
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

鸚鵡因為冇手, 佢哋要用個咀巴來做許多日常嘅手作嘢. 例如人們互相握手表示問好,而鸚鵡就會互相用咀巴勾一勾對方來表示問好. 我每天早上帶寶寶出來時, 佢一見到晴晴就同晴晴勾一勾咀. 由此可知鸚鵡嘅咀就等於人們嘅手.下次當佢用咀巴咬你時, 可能佢只係諗住用手捉實你咋. 唔好嬲佢吓.
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

咁寶寶會唔會咬你?或者好聽你話?
cylailai 發表於 2010-6-10 18:22

當然有啦. 寶寶咬人嘅力度非同小可.
喺佢嘅字典內, 係冇"聽話"這兩個字. 從佢嘅日常行為, 佢話我知佢係自得其樂嘅. 一切日常活動完全由佢自已掌握和控制. 若果我 guide 佢去做某 D 嘢, 佢會好服從. 係順德人. 佢知道主人係大而佢係細. 但睇得出佢唔係真心聽我話, 因為佢其實唔想俾我 guide 住佢.

晴晴就唔同, 佢係鍾意親近主人. 所有佢算係"聽話"嗰隻 !
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

大小姐係漆黑一片的情況下都可以認得出係我,然後瞄準我隻手指黎咬

啲專家又話鳥類係夜瞎的?咁點解係我都睇唔到佢的情況下,佢又可以見到我隻手指呢?有時同佢遮埋塊布,靜雞雞係佢籠邊偷 ...
cylailai 發表於 2010-6-10 18:28

我以前都有同樣嘅疑問. 不過養咗咁耐灰鸚, 已睇得出佢哋夜晚嘅視力與我們人類冇セ分別. 或者 "夜瞎"唔會在鸚鵡身上出現
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

請問寶寶、晴晴換毛後,尾後d紅毛有冇開义?
Eagle 發表於 2010-6-17 16:36

冇開义喎 ! 點解你咁問 ?
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

新樹樹喎~~~~
layer 發表於 2010-7-24 13:10

係吓 ! 喺金魚街嗰間店買咗棵樹. 要多謝 Cozzy 揾倒這棵樹並知會我們 . 每天早上寶寶和晴晴在家中晒太陽時 , 我們用相機架T stand 比寶寶和晴晴企, 不過佢哋爭位企 , 有D危險 , 所以迫着要揾棵樹俾佢哋, 使佢地晒太陽時安全D.

因棵樹名為"Islandwood Table Top Play Stand" 牌子叫 " Parrotopia". 係菲律賓貨. 棵樹表面經過處理, 感覺幾美觀. 不過因為雀雀嘅便便, 使用時要擺報紙喺樹下面.

其實網上都要得賣. 而且平D. 不過連運費就貴很多了. 因為棵樹係實木. 非常重.
這個link 有介紹:

http://www.parrotworld.net/Islan ... p/115053-115054.htm

其實如果大家有創意, 可以 DIY. 這個 link可能俾大家一D 創作idea:
http://www.perchfactory.com/bird ... top_bird_stands.htm
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

我唔係好識字ar
Cozzy 發表於 2010-7-24 15:28

Click 入個Link, 第11行, 有件叫Java Wood,我買的是旁邊那件Islandwood(唔知係咪貨名!)
http://www.perchfactory.com/bird ... top_bird_stands.htm
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

開咗窗放雀
原來棵樹係貴嘢
tsw 發表於 2010-7-24 17:53

係吓 ! 開咗窗晒雀. 不過用咗飛鸚牌隱形窗花. 唔駛騖 !

嗰棵樹係貴嘢. 雀街有時會有D"平價樹", 不過就可遇不可求.
冇辦法啦, 我又等唔切, 唯有買貴價樹 !
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

Blackberry (黑莓) is the fruit having extremely large amount of calcium.  
Good for Greys !!
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

1501# carolee

我喺百佳買的.
買咗之後, 我食咗幾粒倒覺得 blackberries 係一D都唔甜. 但晴晴 和 寶寶 卻好鐘意食. 好像這食物一早已 imprinted 在佢哋嘅 DNA 內, 天生就鐘意食這東西. 一如佢哋天生就鐘意食瓜子一樣.
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴