返回列表 發帖

寶寶在練習講說話

寶寶被晴晴搶走了咬在嘴裹的東西後, 佢口痕起來, 便開始了今天的練習 (他每日的練習就是講說話) :

佢今天的講話:
Daddy 去街街. 乖乖哋啦 !
洗手手, Good ! 抹手手, Good ! 好乾淨.
過嚟, 瞓覺覺豬.
唱歌 : " 有隻..... 小小" OK !
寶寶乖唔乖呀 ? 寶寶 ?
唔好嘈.
Hello, 好舒服.
食木瓜, 食瓜子, 食木瓜, 食菜菜 好唔好 ? 食 mum mum (i.e. 合成糧) 啦.  
寶寶 呢?  幾時講嘢吓 ?
過嚟ha,  come on,
[學人講電話..]
喂, .. 唔.. its ok.. 做乜事吓.. 拜拜, 拜拜.
[youtube]yZdwcpsClRg[/youtube]
提姆那灰鸚鵡 -- 寶寶
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

寶寶語錄的小小修正:

佢在 10/4/2010 的講話:

Daddy 去街街. 乖乖哋啦 !
洗手手, Good ! 抹手手, Good ! 好乾淨.
過嚟, 瞓覺覺豬.
唱歌 : " 有隻雀仔跌落水..[唔好意思, 目前只可以唱倒頭兩個字!]... 小小" OK !
寶寶乖唔乖呀 ? 寶寶 ?
唔好嘈!
Hello, 好舒服.
食木瓜, 食蕃薯, 食木瓜, 食菜菜 好唔好 ? 食 mum mum [i.e. 合成糧] 啦.  
寶寶 呢?  Daddy 番嚟啦 !
過嚟ha,  come on,
[學人講電話..]
喂, .. 唔.. its ok.. 做乜事吓.. 拜拜, 拜拜.
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

寶寶好叻叻! 講嘢把聲好溫柔! 好斯文!
我有13隻可愛寵物:
-1隻金毛尋回狗(Empire),-6隻(陸龜&水龜)  
-2隻灰鸚 (糖水&呀妹)-1隻迷你金(牛牛)
-1隻LB (豆豆)-2隻雞尾(寶寶&貝貝)
(6隻八哥狗~在心中, 彩虹橋再遇!)

寶寶好叻叻! 講嘢把聲好溫柔! 好斯文!
Empire 發表於 2010-4-11 02:00

多謝讚賞
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

應援團 : Capricorn_1977_@Hotmail.com

☆☆我在窗台無籠放養雀雀☆☆
相思、彩鳳、愛情烏、雞尾、珍達…
每日食、瞓、玩 ,食、瞓、玩,食、瞓、玩 .....

寳寶好叻呀~~甘長既句子都講到

另外我想問講電話吾會成日都係個d內容, 點解寳寶會學到個幾句既?

寳寶好叻呀~~甘長既句子都講到

另外我想問講電話吾會成日都係個d內容, 點解寳寶會學到個幾句既?
咩事 發表於 2010-4-14 18:19

佢聽得多我們講電話後, 佢就好快 pick up 倒我們講電話的開頭 (i.e. 喂..) 和結尾 (i.e. 拜拜), 因為這兩句佢次次都聽倒. 電話談話中間嗰 D內容因為次次唔同, 但有部份都會間中出現, 所以佢都 pick up 倒 小小. 佢會在每日的練習講說話時自己堆砌出來的. 所以佢日日練習講電話都講唔同嘢. 好多時佢講嗰D 所謂電話內容係冇人聽得明. 如果冇開頭的喂 和 結尾的拜拜, 我哋都唔知佢喺度學人講電話.
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

見寶寶每日講說話, 十個月大的晴晴亦開始跟埋寳寶每天練習講嘢. 佢哋一齊講說話, 有時都幾難分得出邊個講乜

聽耐咗就知: 把聲沉D係晴晴, 把聲嬌D係寳寳..

[youtube]xM9urmVRZGI[/youtube]
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

哈哈~佢兩個好搞笑~~~

叻仔呀!!!
玫瑰葵花 ENVY仔

係咪係到鬥講得叻呢

寶寶叻叻

係咪係到鬥講得叻呢
ching924 發表於 2010-4-16 07:26

係呀, 佢哋講說話都要鬥一番.
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

如果夜晚鬥就弊傢伙

如果夜晚鬥就弊傢伙
ching924 發表於 2010-4-16 16:50

佢哋夜晚好靜架. 一粒聲都冇. 我超鍾意那種寧靜.
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

16# JoeLee

咁真係夠晒乖仔乖女

寶寶好叻仔呀! 呢個回合暫時係寶寶勝出

寶寶好得意呀 , 自己望住個窗外面講野, 做咩唔對住晴晴講呀
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝

寶寶好得意呀 , 自己望住個窗外面講野, 做咩唔對住晴晴講呀
sesese 發表於 2010-4-19 14:00

因為晴晴好鬼嘈 ,又或者聽聽下睡了 ,好無癮
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.