返回列表 發帖

Phillip Island@Melbourne, Australia

今天去了phillip island, 整個島都是一個個不同的野生動物保育區, 整天的行程都超驚喜, 興奮又開心

在野生樹熊保育區, 看到樹熊在猶加利樹上爬來爬去, 爬上爬落, 從未和樹熊如此親近

天黑了到Penguin Parade看成千上萬的神仙企鵝經過一整天在海洋覓食後, 聯群結隊的游上岸, 然後搖搖擺擺的回到各自的巢穴, 由於保育區裡不許拍照, 所以我們只能把相機藏在外套下偷偷的遠遠的拍, 昏暗的天色和微弱的燈光下, 拍得不太好, 但企鵝離我們好近好近, 最近的時候只有3~4尺

岸邊好多一個個的洞, 是企鵝的巢穴, 他們和鸚鵡一樣, 是一夫一妻制, 通常一個洞住著一對小夫妻

大自然真的好奇妙, 今天看到的景象讓我覺得好震撼, 感覺跟在動物園看到的完全不同, 朋友更不知如何, 用手機好清楚的拍到兩隻企鵝交配的片段, 他們交配的動作和鸚鵡是一模一樣的呢, 回來後再post給大家看

企鵝仔從大海游回岸上:

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

企鵝好得意…
自從上次去北海道睇完企鵝,
我有少少鍾意左佢…
灰鸚係大b哥,迷你金剛係大舊金,
lovebird係b仔,b女同埋福仔…
2012•04•27,我最愛、最鍚、最乖的大舊金走了。。。
2012•05•04,大舊金跟我們回家了。。。
大舊金走左之後,新回來的是細七…

有無見到野生鸚鵡呀???果頭有玫瑰葵花
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

有無見到野生鸚鵡呀???果頭有玫瑰葵花
Cozzy 發表於 2010-4-29 00:00

今日帶住12塊面包成日, 都冇見過一隻野生鸚鵡呀!

不過今日在melbourne zoo見到紅尾黑葵同猶長, 紅尾黑葵好靚好靚非常靚十分靚呀, 全身黑色但有珍珠一樣的花紋, 可惜張相影得out focus咗, 唔多靚

企鵝好得意…
自從上次去北海道睇完企鵝,
我有少少鍾意左佢…
mmchu 發表於 2010-4-28 23:55

真係好可愛, 見佢哋各自返回自己嘅巢穴, 情景真係好難忘

Manuselina Cattery 成員:
N x 貓,  3 x 龜,  1 x 魚,  1+1 x 鸚鵡。
金鋼已是最終成員, 簽了合約。_。
www.manuselina.com

見唔見有農夫開鎗打酋長鸚鵡?
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

Carol: thanks for sharing!  企鵝仔好得意~
我有13隻可愛寵物:
-1隻金毛尋回狗(Empire),-6隻(陸龜&水龜)  
-2隻灰鸚 (糖水&呀妹)-1隻迷你金(牛牛)
-1隻LB (豆豆)-2隻雞尾(寶寶&貝貝)
(6隻八哥狗~在心中, 彩虹橋再遇!)

特然好想走返去melbourne...........
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project

見唔見有農夫開鎗打酋長鸚鵡?
風中飛鸚 發表於 2010-4-29 00:08

佢哋如果打鸚鵡係犯法架, 就算開鎗都係嚇下d鸚鵡

特然好想走返去melbourne...........
Cozzy 發表於 2010-4-29 00:21

咁咪返鄉下行吓囉! 順便去new zealand探下女朋友

Carol: thanks for sharing!  企鵝仔好得意~
Empire 發表於 2010-4-29 00:18

d企鵝真係好得意呀!  可惜影唔倒相

多謝你的video分享,以前未有video camera, 影相又唔用得flash, 全部相都係震震震震...

有無留到最後? 夜深人靜的時候,d企鵝真係好嘈gar!

Melbourne 有無他方睇Turtle呢? 都好值得親身體驗,BB Turtle 好cute.

仲有咩地方會去? 去咗十二鬥徒未? 有無見到zoo 以外的野生鸚鵡?
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

咁咪返鄉下行吓囉! 順便去new zealand探下女朋友
carolee 發表於 2010-4-29 00:25

我上年先番過去2個星期,同學都無時間見曬.......
你地之後去邊玩呀?
我係永恆的新手

唉!  又係企鵝.............

唔好比個仔見倒
ONON

唉!  又係企鵝.............

唔好比個仔見倒
OnOn 發表於 2010-4-29 00:37

唔同呀,這種好細隻...好CUTE,我上次去偷影左幾張....
我係永恆的新手

多謝你的video分享,以前未有video camera, 影相又唔用得flash, 全部相都係震震震震...

有無留到最後? 夜深人靜的時候,d企鵝真係好嘈gar!

Melbourne 有無他方睇Turtle呢? 都好值得親身體驗,BB Tu ...
BoBoBoBo 發表於 2010-4-29 00:30

冇留到最後呀, 不過都聽到D企鵝仔互相呼喚嘅叫聲

係機場出市區時, 見過幾隻野生葵花, 跟住都未見過了, 我整天帶住12塊面包, 就是諗住見到野生鸚鵡可以用來喂佢哋

BB TURTLE, 冇聽說過, 唔知邊度有呢?

唔同呀,這種好細隻...好CUTE,我上次去偷影左幾張....
Cozzy 發表於 29-4-2010 00:39

我個仔係大小通殺
ONON

我個仔係大小通殺
OnOn 發表於 2010-4-29 00:41

吟帶佢去下LA......MELBOURNE係好地方.....
我係永恆的新手

我上年先番過去2個星期,同學都無時間見曬.......
你地之後去邊玩呀?
Cozzy 發表於 2010-4-29 00:33

明天應該會去淘金, 遲兩日會去12門徒石同the great ocean road

原本plan咗去mornington 出海同海豚游水, 不過來到天氣好凍, 可能改去酒庄便算