返回列表 發帖

Phillip Island@Melbourne, Australia

今天去了phillip island, 整個島都是一個個不同的野生動物保育區, 整天的行程都超驚喜, 興奮又開心

在野生樹熊保育區, 看到樹熊在猶加利樹上爬來爬去, 爬上爬落, 從未和樹熊如此親近

天黑了到Penguin Parade看成千上萬的神仙企鵝經過一整天在海洋覓食後, 聯群結隊的游上岸, 然後搖搖擺擺的回到各自的巢穴, 由於保育區裡不許拍照, 所以我們只能把相機藏在外套下偷偷的遠遠的拍, 昏暗的天色和微弱的燈光下, 拍得不太好, 但企鵝離我們好近好近, 最近的時候只有3~4尺

岸邊好多一個個的洞, 是企鵝的巢穴, 他們和鸚鵡一樣, 是一夫一妻制, 通常一個洞住著一對小夫妻

大自然真的好奇妙, 今天看到的景象讓我覺得好震撼, 感覺跟在動物園看到的完全不同, 朋友更不知如何, 用手機好清楚的拍到兩隻企鵝交配的片段, 他們交配的動作和鸚鵡是一模一樣的呢, 回來後再post給大家看

企鵝仔從大海游回岸上:

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有無見到野生鸚鵡呀???果頭有玫瑰葵花
Cozzy 發表於 2010-4-29 00:00

今日帶住12塊面包成日, 都冇見過一隻野生鸚鵡呀!

不過今日在melbourne zoo見到紅尾黑葵同猶長, 紅尾黑葵好靚好靚非常靚十分靚呀, 全身黑色但有珍珠一樣的花紋, 可惜張相影得out focus咗, 唔多靚

企鵝好得意…
自從上次去北海道睇完企鵝,
我有少少鍾意左佢…
mmchu 發表於 2010-4-28 23:55

真係好可愛, 見佢哋各自返回自己嘅巢穴, 情景真係好難忘

見唔見有農夫開鎗打酋長鸚鵡?
風中飛鸚 發表於 2010-4-29 00:08

佢哋如果打鸚鵡係犯法架, 就算開鎗都係嚇下d鸚鵡

特然好想走返去melbourne...........
Cozzy 發表於 2010-4-29 00:21

咁咪返鄉下行吓囉! 順便去new zealand探下女朋友

Carol: thanks for sharing!  企鵝仔好得意~
Empire 發表於 2010-4-29 00:18

d企鵝真係好得意呀!  可惜影唔倒相

多謝你的video分享,以前未有video camera, 影相又唔用得flash, 全部相都係震震震震...

有無留到最後? 夜深人靜的時候,d企鵝真係好嘈gar!

Melbourne 有無他方睇Turtle呢? 都好值得親身體驗,BB Tu ...
BoBoBoBo 發表於 2010-4-29 00:30

冇留到最後呀, 不過都聽到D企鵝仔互相呼喚嘅叫聲

係機場出市區時, 見過幾隻野生葵花, 跟住都未見過了, 我整天帶住12塊面包, 就是諗住見到野生鸚鵡可以用來喂佢哋

BB TURTLE, 冇聽說過, 唔知邊度有呢?

我上年先番過去2個星期,同學都無時間見曬.......
你地之後去邊玩呀?
Cozzy 發表於 2010-4-29 00:33

明天應該會去淘金, 遲兩日會去12門徒石同the great ocean road

原本plan咗去mornington 出海同海豚游水, 不過來到天氣好凍, 可能改去酒庄便算

我個仔係大小通殺
OnOn 發表於 2010-4-29 00:41

我都覺得妳應該同妳個仔去, 好開心的體驗

我好多年前去呢個島睇企鵝時,得2~3度,凍到我癡肺~~ 同行的朋友話佢長年係英國讀書,凍到慣哂,所以冇帶多件羽絨。結果係個海邊佢凍到面都青埋,最後搶埋我件褸~~~
sodagreensimon 發表於 2010-4-29 08:32

昨天等企鵝的時候下著雨, 更加冰冷, 不過我一早有準備, 穿了3件褸, 好溫暖, 一D都唔凍

順風.....繼續開心呀
pinko 發表於 2010-4-29 14:09

好呀!

結果我哋來緊呢3日都係參加local tour:

1 may ~ mornington 騎馬+ 浸溫泉
2 may ~ great ocean road + 12 門徒石
3 may ~ puffing billing train, healesville wildlife sanctuary, COZZY 介紹的dandenong, 酒庄wine tasting

今日向旅遊巴司機打探, 原來真係好多農夫捉D猶長食架 唔只猶長, 佢話所有COOKATOO都好得人憎, 雖然法例規定要保護D cookatoo, 但農夫會射殺or用網捉佢哋來食

說時個司機仲咬牙切齒, 好似同d鸚鵡有仇咁, 後來更特登走過來跟我說, 如我見到野生cookatoo, 千萬不要喂她們, 也不要跟她們玩, 因為他們會咬人襲擊人, 是很該死的動物

我跟他說我好喜歡cookatoo, 家裡養了3隻, 他搖搖頭行開, 不知是不相信我的說話, 還是覺得我是怪物