返回列表 發帖
可用掛毛巾鐵勾貼四面( 如果唔可以鑽孔),   兩上兩下倒扣.
ONON

都有諗過用勾放4角,只係唔知邊種勾唔會用用吓跌落呢? 又或者自己鑽孔要否用特別鑽頭?

我試過將幅長紗廉掛到育鸚房門口,但幾日後就咬出大孔

都有諗過用格仔架,但最不影響景觀應該係用亞加力膠吧? (多謝楚峰既Idea!), On On 請指教 ,我哋對手工藝呢方面真係白痴
嚟ga!

只要解決到掛到實一實嘅問題,亞加力膠做窗花就可行了!
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

另外多謝Skywalker 同Loongegg upload 相片給我們參考
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

都有諗過用勾放4角,只係唔知邊種勾唔會用用吓跌落呢? 又或者自己鑽孔要否用特別鑽頭?

都有諗過用格仔架,但最不影響景觀應該係用亞加力 ...
BoBoBoBo 發表於 6-5-2010 19:55

如果要穩陣, 當然係鑽孔,  鑽鋁窗唔需要特別鑽頭, 用最細鑽咀鑽個細孔, 但要好小心, 一 到即 收.
因為鑽過龍或孔過大,  打風落雨會滲水 問題.
ONON

都有諗過用格仔架,但最不影響景觀應該係用亞加力 ...
BoBoBoBo 發表於 2010-5-6 19:55

掛到實一實既問題...用索帶解唔解決到...?

掛到實一實既問題...用索帶解唔解決到...?
楚峰 發表於 2010-5-7 03:46

掛到實一實但又要容易裝拆....

索帶?....加埋索帶做多重保險都得喎!Good Idea!  

仲又咩Idea?
淺灰鸚 =晴晴, 女

用鎖鸚鵡果D不锈鋼圓圈得唔得?

真係諗有咩佢哋無能力咬得爛同無興趣去咬嘅,都諗到頭都爆!

養鸚鵡有一大好處,可減少老人痴呆發生機會
淺灰鸚 =晴晴, 女

索帶應該幾下就咬爛

索帶應該幾下就咬爛
carolee 發表於 2010-5-7 09:12

如果個網係白色...索帶索左上去之後佢應該唔會專登爬去個個位咬爛條索帶...
如果索到最緊...佢個咀尖"zip"唔到入去...冇咁易咬得斷...

如果個網係白色...索帶索左上去之後佢應該唔會專登爬去個個位咬爛條索帶...
如果索到最緊...佢個咀尖"zip"唔到入去...冇咁易咬得斷...
楚峰 發表於 2010-5-7 11:03

用咩色都無關係,總之比佢地睇到就當玩具! ,越索得緊越鐘意,可以挑戰難度
淺灰鸚 =晴晴, 女

今日見到一件鉛水板~滿滿是孔~可能適合你用~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

係邊? 咩樣ga? 係咪好似亞加力膠咁透UV? 我主要用來室內晒雀
淺灰鸚 =晴晴, 女

Testing Testing...寶寶測試...

小試牛刀....先裝個細size...睇佢地有咩反應先

寶寶試過掛自己上去,再四圍咬下咬下,睇到我心驚膽跳!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
淺灰鸚 =晴晴, 女

扣住窗花果兩個圓圈係咩來嫁? 佢會唔會拆得開塊窗花?

扣住窗花果兩個圓圈係咩來嫁? 佢會唔會拆得開塊窗花?
carolee 發表於 2010-5-31 22:04

釘死係牆,用呢掛窗廉果枝通用嘅勾。
我初初睇都驚驚地,怕寶寶成個托起拆落嚟,又或者寶寶晴晴同時係上面爭位企。
呢兩日會繼續觀察,睇情形執生!始終好難估計佢哋究竟諗d乜!鬼主意多多!
淺灰鸚 =晴晴, 女

今朝試過個窗花,個圓勾貼晒幅牆,又釘得好實,可以安心開少少做測試。

e家個企位有陣陣涼風,好舒服!

晨咁早入到去,兩隻野即刻爭位企,係個層架上不停你追我擋,好似睇世界杯預賽咁!
都幾精彩!
淺灰鸚 =晴晴, 女

Testing Testing...晴晴測試...
淺灰鸚 =晴晴, 女

窗花亦可反起來, 用作體操練習:

提姆那灰鸚鵡 -- 寶寶
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

Testing Testing...寶寶測試...

小試牛刀....先裝個細size...睇佢地有咩反應先

寶寶試過掛自己上去,再四圍咬下咬下,睇到我心驚膽跳!
BoBoBoBo 發表於 2010-5-31 15:14

小試牛刀都開住窗...?