返回列表 發帖
洗埋再搵過,努力加油比心機
tsw 發表於 2010-7-20 19:24

~晒太陽爭位企,成朝嘈喧巴閉,為免鄰居投訴,急急搬棵樹返來平息紛爭,真係比晴晴寶寶洗埋喇
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

我日後一有自己的家一定會做一個......................因為我都一定會養返鸚鵡
Hello仔 發表於 2010-7-21 09:41

真係好正ga
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

鄰居投訴,咁就放多D毒,等佢地都養灰鸚我住個坐有10戶養

幫手食瓜子?合成糧?
炒熟既瓜子至你好食呀!
tsw 發表於 2010-7-21 09:15

咁都比你諗到
淺灰鸚 =晴晴, 女

鄰居投訴,咁就放多D毒,等佢地都養灰鸚我住個坐有10戶養
tsw 發表於 2010-7-24 19:11

咁咪可以成日一齊晒雀? 好熱鬧wow
淺灰鸚 =晴晴, 女

咁咪可以成日一齊晒雀? 好熱鬧wow
BoBoBoBo 發表於 2010-7-24 20:09

有D人唔係好熟

應援團 : Capricorn_1977_@Hotmail.com

☆☆我在窗台無籠放養雀雀☆☆
相思、彩鳳、愛情烏、雞尾、珍達…
每日食、瞓、玩 ,食、瞓、玩,食、瞓、玩 .....

亞加力膠窗花~~一個超簡約的設計 + 飛鸚高超的裁剪技術
.....,晒完雀,所以關上了 ...

請問塊亞加力膠片怎固定?
係咪用索帶扣住原本用來裝窗花的鏍絲窿?

仲有,要開窗時,要先打開塊亞加力膠片
至可 ...
Ming 發表於 2010-8-23 11:09

塊膠好薄身,每次晒雀會先推開個窗,將塊膠穿過氣窗個handle,因為近窗台位置原身有有個鋁窗花,塊膠就做到剛好被個鋁窗花承住,再加條手拖車用的繩索cool在兩旁圓通上加固,連風都入唔到,鸚鵡拉又拉唔開。
但佢地晒太陽時時時四圍爬,我地一定唔會行開。
So far 都好滿意! 尤其是景觀完全不受影響
唯一的小問題是,個窗每日開關一次,一個月就搞到個 開關handle 好鬆,有咩方法去修補呢?
淺灰鸚 =晴晴, 女

應援團 : Capricorn_1977_@Hotmail.com

110# Ming

應該可行. 不過當膠片用鏍絲固定後, 要想想怎樣才可推開及關閉窗門.
提姆那灰鸚鵡 -- 寶寶
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

有無考慮過用磁鐵/石.

有無考慮過用磁鐵/石.
Louis 發表於 2010-8-23 23:55

太大風會唔會吹開?
淺灰鸚 =晴晴, 女

鴨寮街有得賣強力磁鐵/石, 強力到唔小心會夾親手指.

鴨寮街有得賣強力磁鐵/石, 強力到唔小心會夾親手指.
Louis 發表於 2010-8-24 00:25

咁塊膠片應該做幾厚? 我塊膠片專登做到好薄,有次突然一陣狂風吹過,幾騖佢吹爆塊膠片,好彩唔係東北季候風咋!
淺灰鸚 =晴晴, 女

謝謝分享

二手居屋 按揭