返回列表 發帖

裝窗花

請問有無適合灰鸚用嘅窗花介紹吓?

我問過做窗框d店鋪,紗網只能防蚊,比灰鸚一咬就會爛。其他窗花唔係太疏就係太厚,太厚的話,太陽紫外光會被阻隔。

如果做到好似zoo那種鐵網又好唔好呢? 有無其他更好提議?
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

用飛鸚既亞加力膠...做一個網一出黎...!!

亞加力膠做網,有無人用過?有無相片?
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

亞加力膠做網,有無人用過?有無相片?
BoBoBoBo 發表於 2010-5-1 12:12

佢吹下去唔好吟應真
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

楚兄咪玩我喇
淺灰鸚 =晴晴, 女

其實都唔係唔得,用一塊膠開做網係要好多人工姐
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project

一提起用亞加力膠做網,其實我都諗會唔會係好似膠箱其中一塊咁,可以開d圓型或長方型嘅透氣孔,
又可透光,
又可在室內晒太陽,
又唔嘈到隔離屋,
又唔怕佢哋掛自己係d鐵網時被鷹attack (d鷹朝朝晚晚都會係外面盤旋)

飛鸚,有無做過亞加力膠窗花? 可行嗎?
淺灰鸚 =晴晴, 女

最近有d玻璃纖維網料蚊網可以去睇下
我係永恆的新手

一提起用亞加力膠做網,其實我都諗會唔會係好似膠箱其中一塊咁,可以開d圓型或長方型嘅透氣孔,
又可透光,
又可在室內晒太陽,
又唔嘈到隔離屋,
又唔怕佢哋掛自己係d鐵網時被鷹attack (d鷹朝朝晚晚 ...
BoBoBoBo 發表於 2010-5-1 12:36

仲可以爬添...

我就用防貓網,所以我放"病君"出來玩唔使關窗 (請忽視個黑影)
我家的少爺同小姐: 阿米+Elmo+細佬

貓貓也要上鏡

最近有d玻璃纖維網料蚊網可以去睇下
Cozzy 發表於 2010-5-1 12:40

Where?
淺灰鸚 =晴晴, 女

窗花空隙太大,唔係禁好,做格仔網好d,雀雀可以爬來爬去,佢地鐘意高,我係上面整多個架,又可以睇風景,睇完自己落黎食野,但要小心電線、電制。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

窗花空隙太大,唔係禁好,做格仔網好d,雀雀可以爬來爬去,佢地鐘意高,我係上面整多個架,又可以睇風景,睇完自己落黎食野,但要小心電線、電制。
Loongegg 發表於 2010-5-5 14:41

我最想知你 用咩方法固定個架?同時又可方便開關窗戶
淺灰鸚 =晴晴, 女

我都係用包膠網,另外做支鋼鉤用來伸出去關窗,雖然整到間屋好肉酸.不過自己知道自己一生都會養鸚鵡,是無可避免的事實,只好接受現實,過年有朋友探訪都只是一年一次,話之佢.最緊要唔好走雀
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

我都係用包膠網,另外做支鋼鉤用來伸出去關窗,雖然整到間屋好肉酸.不過自己知道自己一生都會養鸚鵡,是無可避免的事實,只好接受現實,過年有朋友探訪都只是一年一次,話之佢.最緊要唔好走雀
風中飛鸚 發表於 2010-5-5 17:46

主席,唔該Post d 相呢參考參考
淺灰鸚 =晴晴, 女

我最想知你 用咩方法固定個架?同時又可方便開關窗戶
BoBoBoBo 發表於 2010-5-5 15:25

可以睇清楚佢隻窗係舊式...下面有條鐵個種...
可以向網既下方有個位置係冇格仔...可以用條鐵推出/拉入隻窗

格仔網哩個方法都唔錯喎~~
玫瑰葵花 ENVY仔

我之前用過呢隻格仔網, 用文具店銀色file圈扣上窗花, 放便拆除.
ONON

Good idea! Oh! 無窗花wow!
淺灰鸚 =晴晴, 女