返回列表 發帖
我想去Tasmania! 有無人去過?
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

我又報名!

但係澳洲D嘢好貴啊!  去16日用15000就OK嗎?  可能係我哋唔知訂, 來來去去都在遊客區消費
carolee 發表於 2010-5-5 08:46

$15,000 咁低? Cozzy 計條數呢睇睇~16日,已包機票、住宿租車Insurance 、一日5餐豪食仲有咩?
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

$15,000 咁低? Cozzy 計條數呢睇睇~16日,已包機票、住宿租車Insurance 、一日5餐豪食仲有咩?
BoBoBoBo 發表於 2010-5-5 10:57

Tasmania.....係16日內有4日係Tasmania
果時aud係4.8,無得豪食
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

Tasmania.....係16日內有4日係Tasmania
Cozzy 發表於 2010-5-5 11:31

即刻報名
淺灰鸚 =晴晴, 女

tasmania………
灰鸚係大b哥,迷你金剛係大舊金,
lovebird係b仔,b女同埋福仔…
2012•04•27,我最愛、最鍚、最乖的大舊金走了。。。
2012•05•04,大舊金跟我們回家了。。。
大舊金走左之後,新回來的是細七…

果時aud係4.8,無得豪食
Cozzy 發表於 2010-5-5 11:31

AUD 上升52%,HK$15,000 變 HK$22,800 ,仲末計通漲,不過如果有餐猶長食就翻本喇
淺灰鸚 =晴晴, 女

Tasmania.....
真的很美........
係melbourne可以飛去or坐curise去.
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project

BoBoBoBo 發表於 2010-5-5 10:57

我地4個人去.行程大概係咁:
第1日:香港-->悉尼
第2日:悉尼落機--自駕遊落墨爾本
第3日:墨爾本市內遊覽
第4日:大洋路-十二門徒石
第5日hilip Island
第6日:金礦
第7日uffing Billy
第8日:墨爾本--飛去Tasmania---自駕遊落Hobart
第9日:Richmond-->ort Arthur
第10日: St Marys , St Helens
第11日:Mole Creek , Trowunna Wildlife Park
第12日:Seahorse World & Platpus House  下午飛返悉尼
第13日:市內觀光 (水族館) + Habour Bridge, Opera HOUSE.........
第14日:Blue Mountain
第15日:Bondi Beach --悉尼飛香港

數口如下:
機票部:  香港-->Sydney: $4137hk@
            Melborune-->Tasmania : $40au@
                Tasmania --> Sydney : $76au@
交通部:Melborune租車340au/4  $85au@
          Tasmania租車250au/4   $62.5au@
          Sydney 租車: $200au/4  $50au@
住宿部: Melborune : COZZY友情贊助
               Tasmania: 我地邊玩邊搵Motel ,大概係$180-220au/4 x 4night = $200au@
           悉尼住宿: Darling Harbour Novel Hotel $79au/4 x 3night = $105.3au@
大數加埋大概係 $7169hk@

食同玩方面:我地4個人每日有$200-300au可以用, depends on 去d景點貴唔貴
                但係....其實4個人都無人慳,個個見到就食見到就買....wkaaka
大概係 $4300hk@

零用方便:每人獲發$200au大元作任旅程買手信之用~
大概係 : $1000hk@

所以加加埋埋大概就係: $7169+4300+1000=$12469hk
其實我地本來人人仲有錢拎返黎,但係因為係au俾人抄左2張牛肉乾,所以o岩o岩好

注:當日去果時au$hk 只係 1:4.9
    返黎果時係 1:5.5

報告完畢!!
好掛住3個小朋友(v仔,妹妹,大眼仔)
                    +
            2個契小朋友(嵐嵐,豆豆)

可以介紹一下Tasmania好去處嗎? Tasmania 邊度有好多鸚鵡睇?
淺灰鸚 =晴晴, 女

我前年去CAIRNS 澳洲真係幾多PARROT ,個太陽就落山時,
發覺D樹好鬼嘈,行埋去望下,原來係好多好多既PARROT....

BoBoBoBo 發表於 2010-5-5 10:53

我都好想去~~~~

去16日又真係好正
自從生左對孖寶之後, 澳洲(澳門+長洲)就有我份

I have stayed in Hobart, Tasmania for one year. Tasmania is a very beauitful place and it is worth a visit. But it is too quiet. Please see the official web for further info.
http://www.australia.com/zht/index.aspx

香港係咁情況,捉到鸚鵡屎都冇丫,
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

自上星期日後,我都係唔出得門.......
好驚佢地走失,唔知點算
我係永恆的新手

見倒D相已經好開心, 响現場就真係唔得了.

其實你真係好大膽.
ONON

見倒D相已經好開心, 响現場就真係唔得了.

其實你真係好大膽.
OnOn 發表於 2010-5-5 21:32

我..................??
我係永恆的新手

萬五蚊去咁多日真係好抵喎~~~

咁要認真PLAN下啦~
玫瑰葵花 ENVY仔

BoBoBoBo 發表於 2010-5-5 10:53

我都好想去TASMANIA, 不過諗住等D澳元跌返D先再plan

而家紙水高, 我覺得澳洲d嘢真係好貴, 仲要貴過日本好多

自上星期日後,我都係唔出得門.......
好驚佢地走失,唔知點算
Cozzy 發表於 2010-5-5 20:47

其實你好似平時咁, 小心用繩栓住, 佢哋應該走唔到架?