返回列表 發帖

你的鸚鵡(們)有剪翼嗎?

單選投票, 共有 31 人參與投票

投票已經結束

9.68% (3)
16.13% (5)
19.35% (6)
54.84% (17)
您所在的用戶組沒有投票權限

我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

我三隻都係剪過一次出番之後就無剪
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project

cut~cut~cut+:

我會剪翼
因為太驚喇

點解1,2都係全部冇
3就係部份有

“部份”嘅意思係部份雀有剪, 定係剪左部份羽毛?
我叫做Shirley, 我的鸚鵡叫做KooKoo
歡迎來我個blog: http://hk.myblog.yahoo.com/tangpf0809/

1 & 2  都無全無 ? 我想選全有

我而家除左芬達同花花...其他剪晒...

511剪過一次出番
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

511剪過一次出番
BoBoBoBo 發表於 2010-6-17 15:57

出番...晒?
好快ar~ arm arm撞正換毛期?

Nike用左成大半年先甩晒兼生番晒d飛行羽

點解1,2都係全部冇
3就係部份有

“部份”嘅意思係部份雀有剪, 定係剪左部份羽毛?
tangpf0809 發表於 2010-6-17 15:06

“部份”嘅意思係部份雀剪左翼
我係永恆的新手

試過飛走, 安心起見, 全部剪左翼.

全部無, 全部都係飛行高手, 急停, U Turn, 飄移, 穿越門隙, 空中對戰.

買番來已經剪左翼

全部已經剪左翼

全部無, 全部都係飛行高手, 急停, U Turn, 飄移, 穿越門隙, 空中對戰.
Louis 發表於 2010-6-17 17:30

空中對戰.................好正
我係永恆的新手

剪翼失去了美感了.
12/3/2013   新家新的開始!
近來院友多.................
養鸚人多是瘋瘋癲癲的人生 !
4-9-13 養狗生活終結了 !

一路都係諗住剪佢翼...
但係個心仲十五十六~

又怕佢飛走~但又唔想佢唔識飛~
而家佢已經可以係屋企上空不停咁轉三個圈~好靚~
但佢仲未識得好好咁降落~
玫瑰葵花 ENVY仔

Louis 發表於 2010-6-17 17:30

50幾隻一齊飛?定係有限入場人數?

我keep住同佢剪翼

有段短時間試過無剪,有兩次爆谷俾狗狗吠聲嚇到飛起,好彩係走廊盡頭識 u turn,飛番黎搵我.
佢飛完之後好驚咁,呆左好耐.
不過呆完之後就惡左好多
所以一定要剪剪剪.